We moeten nog even wachten, Marloes en ik. Maar eind september gaan we vijf dagen een deel van ‘The Peaks of the Balkan trail’ bewonderen. ‘De route zou een paar jaar geleden onmogelijk zijn geweest. Dankzij de nieuwe grensovergangen kan je deze unieke trektocht ondernemen, die de meest verbazingwekkende berggebieden van het niet langer geïsoleerde Albanië, het nieuwe onafhankelijke Kosovo en het beroemde Montenegro verbindt.’ Dat staat op de website van Travelbase, de organisatie met wie wij dit avontuur gaan ondernemen.

Fotocredit: Gust Deprez – via Travelbase

Avontuur in onbekend Balkan gebied

Waar ik ontzettend veel zin in heb het avontuur. Vijf dagen ontdekken wat ik niet ken – ik ben nog nooit in de Balkan geweest. Ik lees dat er ook wat discussie is over wat ‘De Balkan’ nou precies is. Het schiereiland, of toch het gebergte? Ik stel me zo voor dat ik, na een lange hike en veel nieuwe indrukken, eten maak bij de tent, geflankeerd door een zon die met allerlei kleuren achter de bergtoppen verdwijnt. I

k ben benieuwd naar de mensen die we tegenkomen. Hoe leven zij, hoog in de bergen? Hoe ziet hun onderkomen eruit en hun dagelijks leven? Ik weet dat zij meestal niet zo houden van het woord ‘Balkan’ – merk ik hier straks iets van? En hoe beleven zij de bagage van het verleden? Wat voor dieren leven er? Gaan we bijzondere roofvogels spotten, of juist bijzondere kleine insecten? Genoeg vragen om te stellen, genoeg nieuwigheden om te gaan ontdekken.

Fotocredit: Sherine Zwaga – via Travelbase
Fotocredit: Laura Siliquini – via Travelbase

Hoogtemeters maken

Een makkelijke wandeltocht wordt het niet: de hoogtemeters liegen er niet om. Ik heb al een beetje kunnen oefenen in de Vogezen dit jaar, maar de pieken van de Balkan zijn echt andere koek. Ik zie het aan het terrein, de foto’s van mijn voorgangers en de e-mails van Travelbase, Zo hebben we bij inschrijving al een trainingsprogramma gekregen. Maar de beloning is volgens mij de inspanning meer dan waard. Enne.. veel leuke dan de sportschool, toch?

Fotocredit: Laura Siliquini – via Travelbase

Peaks of the Balkan

Binnenkort hiken wij hier dus, Marloes en ik. We nemen jullie mee via social media. En we delen verhalen natuurlijk hier op de website. Ik kijk de komende dagen ter voorbereiding op de reis de documentairereeks ‘De tranen van Tito‘. Heel indrukwekkend.

Tot dan!

Tekst: Manja Herrebrugh & fotocredit cover: Menno Lammerts van Bueren – via Travelbase

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.