Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

De kust van de Amerikaanse staat Oregon heeft zoveel moois te bieden. Toeristen zakken naar deze kustlijn af om te genieten van de rustige stranden, lieftallige dorpjes en stoere kliffen. Maar wist je dat de kustlijn van Oregon ook te voet kan worden ervaren? Met je haren in de wind, de zilte zeelucht opsnuivend en slapen op het strand: Lees alles over de Oregon Coast Trail en wie weet wandel jij binnenkort de mooiste zonsondergangen tegemoet.

Oregon Cast Trail Zonsondergang
Slapen op het strand mét zicht op zee: Beter dan een 5-sterrenhotel! (© Ryan Brown)

Wat is de Oregon Coast Trail?

Misschien heb je al gehoord van de Fishermen’s Trail in Portugal of de South West Coast Path in Engeland. De Oregon Coast Trail is ook een langeafstandswandeling die de kustlijn van Oregon volgt. De wandeling bestaat uit 10 secties en is ongeveer 600 à 650 km lang.

Blije gezichtjes bij de eerste markering!

Hoezo, ongeveer?

De Oregon Coast Trail is niet eenvoudigweg een pad volgen: Je wandelt langs de Stille Oceaan en haar bossen, baaien, en rivieren. Je loopt letterlijk de kust af, inclusief kronkels en omwegen. Je mag niet bang zijn van natte voeten, want vaak ploeter je recht door een inham heen. Is de afstand te groot, of staat het water te hoog? Dan zit er niks anders op dan bootliften – ja, je leest het goed! Duim opsteken en wachten op een vriendelijke vissersboot! 😉

Op voorhand waarschuw ik je graag: Wandelen op zand is lastig! Wandelstokken kunnen een beetje helpen bij nat zand, maar zijn grotendeels overbodig. Gelukkig maken de pauzes het allemaal waard: Rugzak af en de zee in! Of luilekkeren in de duinen, een terrasje doen, een dorpje bezoeken, … 

Voetnoot: Deze tocht is niet weggelegd voor fervente wildernisliefhebbers. Af en toe loopt de tocht namelijk via de autosnelweg US 101. Dat is niet alleen saai, het is ook best gevaarlijk. Veel wegen in Amerika hebben maar weinig ruimte voor fietsers en/of wandelaars. Deze stukken hebben wij altijd gelift: Vaak het was maar enkele kilometers liften en de meeste Amerikanen zijn lifters goed genegen.

Fauna en flora onderweg

Tijdens de tocht wandel je door enkele prachtige natuurreservaten- en parken. Wij kochten een kaart met de meest voorkomende vogelsoorten. Je ziet namelijk heel wat vogels in het luchtruim vliegen of langs de kust wandelen. Onderweg maak je ook kans om zeehonden te spotten. 

Zeehond Zeester VS

Verder vind je nog een heleboel aangespoelde schatten: Verdwaalde kwallen, mosselbanken, allerlei zeewieren en de mooiste schelpen. Sprookjesachtig!

Zeedieren Schelpen Mossels
Mosselbank / Sand dollar / Aangespoelde kwal.

Een kleiner deel van de wandeling loopt door bosgebied. Deze bospaadjes zijn relatief rustig en gemakkelijk. Het pad gaat vaak op en neer, maar er zijn geen grote hoogteverschillen. 

Ecola State Park Oregon
De houten paadjes volgen in het bos. (© Ryan Brown)

Eén van de hoogtepunten hier is Ecola State Park, waar je de kans hebt om te overnachten in een van de indrukwekkende blokhutten temidden het bos. Je waant je in een sprookje! Niet onbelangrijk: Deze plek heeft ook een WC en een picknicktafel. Altijd fijn.

Ecola State Park Oregon
Links: Modder! / Rechts: De slaaphutten in Ecola State Park. (©  Ryan Brown)

Grote kans dat het pad er modderig bijligt, want aan de kust van Oregon regent het vaak. De vochtige weersomstandigheden zorgen tevens voor prachtig groene bossen en varens. De natuur floreert dankzij de nabijheid van de kust. Kortom, veel leven in de brouwerij.

Over brouwerijen gesproken … Dorst zal je niet snel lijden: De kustdorpjes zijn bezaaid met brouwerijen. Oregon staat in de VS bekend om zijn vele bierbrouwerijen en is daar ook trots op. De bekende Pelican Brewery met zijn lekkere IPA’s is een aanrader.

Eten en drinken in overvloed

De Oregon Coast Trail is een op-en-top culturele beleving: Je passeert het ene kustdorp na het andere. Daarbij horen ook de typische namen: Oceanside, Seaside, Rockaway Beach, …

Je hoeft niet veel proviand in je rugzak mee te nemen. Onderweg vind je genoeg winkels, restaurants en visserijen om lokale “seafood” te proeven. De “fisheries” langs de kustlijn zijn zeker een bezoekje waard:  Je eet er verse krab, mosselen, slakken en garnalen récht uit zee. Na het eten worden de schalen en restanten ook gewoon terug in zee gegooid.

Is de Oregon Coast Trail makkelijk te volgen?

Peter Iredale shipwreck, aangespoeld in 1906. (©  Ryan Brown)

Je zou denken dat het navigeren lekker gemakkelijk is: Altijd rechtdoor! Maar niks is minder waar. Soms stopt de kustlijn, en dan moet je improviseren. Door het bos, door het dorp of de weg op? Gelukkig zijn er online kaarten en GPX-documenten te vinden die je kan volgen. Je kan de wandeling van noord naar zuid, of omgekeerd, maken.

Wat is de beste periode om te wandelen?

De tocht wordt voornamelijk tijdens de zomermaanden gewandeld. Maar je kan de wandeling ook tijdens de late lente (mei – juni) of vroege herfst (september – oktober) wandelen. Wij legden de tocht af in september en hebben het goed ervaren. Zacht weer, weinig volk en ’s nachts prachtige sterrenbeelden. Wanneer je ook gaat, wees voorbereid op regen, weer en wind!

Tips voor deze kustwandeling?

Heel handig om bij je te hebben: Een getijdentabel! Deze is absoluut nodig om te weten wanneer je langs de stranden kan wandelen. Tijdens vloed moesten we soms wachten tot de volgende dag om verder te wandelen. Probeer de getijden niet te omzeilen: De wateren zijn woest en kennen geen genade. 

En verder: Wees flexibel. De getijden vergen veel planwerk. En de wandeling zelf? Die loopt bijna altijd rechtdoor. Vaak is het gewoon de kustlijn volgen, het bos door, of de weg op. Zie deze afwisseling als een avontuur! Want je weet bijna nooit waar je de volgende dag zal slapen.

PS: Voor de Twilight-fans onder ons: De trail passeert één van de opnamesets! Indian Beach, nabij Ecola State Park, is de plaats waar Jacob en Bella een strandwandeling maken in de eerste film. Team Jacob! 🙂

Hoofdfoto: Ryan Kodak Brown


Lees hier meer verhalen en reistips over Noord-Amerika

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer