REISVERSLAG | Eastern Border Hiking Trail, 60 kilometer Finland op z'n best
Eastern Border Hiking Trail | Finland (wandelroute langs Russische grens)
Een reisverhaal van Cor en Grietje Doorten
Op onze tour door Oost Europa en Scandinavie waren we nog op zoek naar een meerdaagse huttentocht en vonden deze route via het informatiecentrum van het Nationaal Parc Hossa. We lopen een deel van tocht -zo’n 60 km- en verdelen deze afstand over drie dagen.
Fins-Russische grens
De tocht loopt vaak langs de streng bewaakte Fins-Russische grens. Het is één van de oudste Europese grenzen, dat wil zeggen dat hij sinds ongeveer 1500 niet wegens oorlog of grensconflict is verlegd. Er zijn gele stippen op de bomen aangebracht die de bufferzone of “no men’s land” markeren. Hier mag je absoluut niet achter komen. Dit wordt met camera’s en drones in de gaten gehouden.
Avontuurlijk
Omdat er in deze afgelegen gebieden geen openbaar vervoer is biedt een medewerker van het NP aan om ons naar het beginpunt te brengen. Onderweg in de auto vertelt hij over beren, wolven en rendieren. De wandelroute is niet altijd even goed onderhouden, dat maakt het samen met onze bepakking tot een pittige en avontuurlijke tocht.
Puur en ongerept
We genieten van de puurheid van de naaldbossen en moerassen. Het is een enorm voorrecht om hier in het land van beren, rendieren en wolven te kunnen wandelen. Rendieren zien we dan ook regelmatig voor ons wegschieten. Beren en wolven zijn te schuw om zich te laten zien.
Overnachten
De eerste nacht slapen we voor de zekerheid in de enige B&B die er in de wijde omgeving is te vinden. De eigenaresse woont hier alleen met haar man. Ze vertelt dat het volgende grote dorp 75 km verderop is en geeft aan dat ze grotendeels zelfvoorzienend zijn. Nadat we een beetje waren bijgekomen in de sauna kookte ze voor ons een heerlijke maaltijd met louter producten uit eigen tuin, stal of geplukt in het bos.
De tweede nacht overnachten we in een “wildernishut”. Dit zijn door de overheid geplaatste hutten waar je kunt overnachten en een kampvuur maken. Er is een voorraad hout en een zogenaamd “dry toilet”. Het bed bestaat uit een houten plaat waar je met z’n vijven naast elkaar kunt liggen. Gelukkig hadden we slaapmatjes meegenomen. Het overnachten in zo’n wildernishut is een mooie belevenis, het houdt de gedachte levendig hoe mensen vroeger diep in het bos overleefden.
Praktische info
Wij liepen de tocht in augustus 2020 onder goede weersomstandigheden. De tocht is een deel van een 240 km lange tocht. Bij het infocentrum van het Nationaal Park Hossa zijn de vriendelijke medewerkers bereid je uitgebreid te woord te staan. Zoals uit de tekst blijkt zijn de paden niet altijd even goed onderhouden, wat het een deels avontuurlijke tocht maakt. Verbeteringen zitten er voorlopig niet in, omdat men de beschikbare gelden liever in paden voor grotere mensenmassa’s stopt. Wanneer je op de website van Wikiloc op “Eastern Border Hiking Trail” zoekt is de door ons gelopen route -in drie delen- te downloaden.
Verdere reisverslagen
Dit is deel 4 van een vierdelig reisverslag door Polen, de Baltische Staten en Finland.
1: Polen
2: Baltische Staten
3: Finland
Alle foto’s en video’s: Cor en Grietje Doorten
Wij zijn Cor en Grietje, full-time reizigers! Onze eerste passie is het ontdekken van de wereld in al z’n facetten. Overlanding, Nature and Adventure zijn onze kernwoorden. Reizen doen we op een avontuurlijke wijze in onze 4WD camper. Die is wendbaar en brengt ons vaak op plekken waar het voor reguliere campers ophoudt. We hebben een voorliefde voor bergen, maken graag lange-afstand wandelingen en hebben al vele Via ferrata-routes in Europa bedwongen.