Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Bieszczady national park is bij uitstek een hike-gebied dat alleen nog is ontdekt door Poolse outdoorfanaten. Maar dit gebied mag met wilde beren, lynxen en wolven zeker gezien worden als het Alaska van Polen. Door de vele hike-mogelijkheden was dit voor mij het hoogtepunt van Polen. Door heel Polen zijn bergen te vinden en de mogelijkheden tot het maken van mooie hikes zijn er in alle soorten en maten. Maar het Bieszczady national park was één om zeker naar terug te keren.

Je kan hier dagen hiken zonder iemand tegen te komen. Voor echte thru-hikers start hier ook de Beskids Trail van 500+ kilometer door de Karpaten. In deze blog vertel ik je waarom je het Bieszczady national park moet bezoeken wanneer je in Polen bent.

Bieszczady: een hiking paradijs voor thru-hikers

Dit nationale park telt tal van verschillende hikes en routes richting de mooiste toppen van het gebied. Zo maakte ik een tweedaagse hike met een prachtige beklimming naar de Tarnica, de hoogste berg aan Poolse zijde. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht tot aan Oekraïne. Hierna liep ik over prachtige kammen richting het onbekende. Achter iedere top lag weer een andere prachtige heuvel.

Bieszczady national park_Mountain Reporters_Rick Mulder_Ik Wil Hiken_01
Bieszczady national park. Foto: Rick Mulder

De paden waren allemaal goed aangegeven en in het dorp Ustrzyki Górne kon je goede wandelkaarten halen van het gebied. Ik zelf loop altijd graag met een kaart opzak. Zo ben ik niet afhankelijk van technologie en kan ik mijn eigen route gemakkelijk uitzetten. Bij de kaart die ik kocht stond de gemiddelde tijden per afstand erbij vermeldt. Wil je meer weten over de mooiste dagtocht van het Bieszczady national park? Ik schreef er een uitgebreide blog over.

De wilde dieren van het Bieszczady national park

Ik heb allerlei sporen weten vast te leggen met mijn camera, van wolvenpoten tot pootafdrukken van het Karpaten hert. Daarnaast geeft het een ontzettend wild gevoel dat er meer dan 150 Europese bizons, ook wel wisenten genoemd, rondlopen door dit nationale park. Maar het meest van allemaal smulde ik van het gevoel dat ik ieder moment een bruine beer kon tegenkomen. Ook al is het onzettend zeldzaam, andere hikers wisten me te vertellen dat ze meermaals beren hadden gezien in het park.

Bieszczady national park_Mountain Reporters_Rick Mulder_Ik Wil Hiken_03
Bieszczady national park. Foto: Rick Mulder

Voor een echte wildlife-ervaring moet je dus zeker naar dit park toe. Je kan er ook voor kiezen om een bezoekje te brengen aan het Bieszczady national park met een gids. Hij leidt je dan rond en hiermee vergroot je de kans om één van deze fantastische wilde dieren te spotten.

Tot rust komen in het hikers dorpje: Ustrzyki Górne

Als goede en mooie uitvalsbasis is Ustrzyki Górne perfect. Hier zitten twee campings en een kleine buurt supermarkt waar jij al jouw voeding kan inslaan voor jouw tocht. Maar waar ik echt van heb genoten zijn de Poolse biertjes. Sinds een paar jaren wordt er in Polen fanatiek speciaal bier gebrouwen. Ook in Bieszczady is er een lekker biertje gemaakt uit de regio.

Bieszczady national park_Mountain Reporters_Rick Mulder_Ik Wil Hiken_02
Bieszczady national park. Foto: Rick Mulder

Na een lange dag nog even op een terrasje zitten kan dus ook in het Alaska van Polen. Op alle fronten scoort dit nationale park ontzettend goed. Van wildlife tot goede paden en van natuurschoon tot aan de lekkerste biertjes.

Meer weten over hiken in Polen?

Ik was twee maanden in Polen te vinden en heb daar verschillende hikes gedaan. Waaronder een 7-daagse tocht: The Eagle nest trail. Een tocht langs 25 kastelen, Ruïnes en wachttorens. Check de blog over deze trail hier.


Lees alle verhalen en reistips over Polen op Mountainreporters


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer