Julbo zonnebrillen vier weken getest onder extreme omstandigheden

Door Lian en André de Jel

Voor we aan de review beginnen willen we eerst onze dank uitspreken. In de laatste week van de voorbereiding van de reis kwamen we erachter dat onze zonnebrillen niet voldeden aan de enorme UV-index die we daar in de woestijn zouden aantreffen. We hadden snel andere nodig anders zouden onze ogen wel eens beschadigd kunnen raken. Het lukt Julbo en Optiek van Meer in Sint Willebrord om binnen een paar dagen op sterkte gemaakte brillen te maken.

Voor mij regelden ze een Shield M High Mountain en voor Lian een Monterosa 2 High Mountain zonnebril. Ze moesten helemaal uit Frankrijk komen maar ondanks dat was alles keurig op tijd voor ons vertrek. Een hele geruststelling. Nogmaals dank voor de uitstekende service!

Lian in de wildernis
Lian in de wildernis.

De omstandigheden

De Grand Enchantment Trail is niet zomaar een trail. Er zijn zo goed als geen gebaande paden en je kunt geen bordjes volgen. Het is meer een route dan een pad dat dwars door allerlei woestijngebieden gaat, zoals de Sonora woestijn met zijn prachtige Saguaro cactussen. De zon brandt daar fel en de UV-index is 8,5 op een schaal van 10, genoeg om je ogen te laten verbranden.

Goede brillen van categorie 4 zijn hier echt een noodzaak. Daarnaast is het voornamelijk wildernis met scherpe stenen, schurend zand en doornstruiken wat niet aardig is voor je gear. Een goede omgeving om ze te testen. Voor de review kijken we voornamelijk naar de glazen. De monturen zaten allebei erg goed, zeer comfortabel en zien er na intens gebruik nog steeds perfect uit.

André in één van de vele nauwe slot canyons
André in één van de vele nauwe slot canyons

Scherpte en kleurechtheid

Onze normale zonnebrillen kwamen van een gewone brillenwinkel en zijn op sterkte. Wat ons echter direct opviel aan de Julbo glazen is dat ze kraakhelder zijn. Ieder detail is buitengewoon goed zichtbaar. Alsof je gewend bent om naar Full HD films te kijken en nu ineens alles in 8K ziet. Ook viel het ons op dat door de lagen die op de lens zitten, de kleuren heel rijk en sprankelend waren. Dat, samen met de polarisatie filter, maakte dat alles wat we zagen er zeer intens en mooi uitzag.

Polarisatie en reflecties

Het mooie van meren en beken is dat er vissen in zwemmen, en dat je die met een polarisatiefilter op je bril kan zien doordat de glinstering weg gaat. Maar voor ons was een andere reden belangrijker. We wisten dat we zeer vaak door nauwe canyons heen moesten en dat we dan soms wel meer dan honderd keer per dag de rivier in moesten of over moesten steken.

De polarisatiefilter op onze brillen werkte feilloos met het zien van de stenen die onderwater lagen, Hierdoor konden we makkelijker een inschatting maken als we gingen ‘steen-hoppen’. Ook hielp de polarisatiefilter bij het vinden van een goede doorwaadbare plaats; we konden goed door het vaak snelstromende water heen kijken.

Een andere vorm van reflectie is de hinderlijke zijreflectie van de zon aan de binnenkant van je bril. Nu gebruiken we daar normaal gesproken de bijbehorende zijkapjes voor, maar als je die er af klikt dan merk je dat de anti-reflectiecoating ook erg goed werkt. We merkten bijna geen hinderlijke zijreflecties.

Lian en André bepalen hoe ze het beste door de dichtbegroeide bush heen moeten.
Bepalen hoe we het beste door de dichtbegroeide bush heen moeten.

Multifocaal

Lian en ik dragen in ons dagelijks leven multifocale brillen. Ik had gevraagd of ze mijn sportbril ook multifocaal konden maken, zodat ik op mijn sporthorloge kon kijken én tevens ook veraf scherp kon zien. Dit konden ze, zonder afbreuk te doen aan de filters en lagen die erop kwamen.

Nu ik er een maand mee in de wildernis heb rondgelopen moet ik zeggen dat het uitstekend werkt. Beter nog dan mijn veel duurdere gewone thuis bril. De vario loopt naadloos over en ik heb nooit het probleem ervaren dat ik af en toe mijn hoofd op moet tillen, of moet laten zakken omdat het onscherp is. Nee, het was uitstekend gemeten en juist uitgevoerd. Altijd als ik ergens naar keek was het vlijmscherp, of dat nu dichtbij of veraf was.

Lian wijst naar een slang die ons tijdens het eten gezelschap hield
Lian wijst naar een slang die ons tijdens het eten gezelschap hield.

Donker en licht

De brillen die we meekregen zijn uitgevoerd met REACTIV 2-4. Wat inhoudt dat ze donkerder of lichter worden wanneer er een hogere (categorie 4) of lagere (categorie 2) lichtsterkte is. Ik moet toegeven, we waren hier op voorhand sceptisch over. Het liefste hadden we volledige cat. 4 brillen omdat we vaak te horen hebben gekregen dat zulke systemen niet goed werken. Bijv. als je met de auto opeens een tunnel in rijdt, dan is je bril pas lichter tegen de tijd dat je eruit rijdt. Het gaat te traag, was wat we hoorden. Maurice van Opticien van Meer gaf ons het advies om het toch te doen omdat dit bij Julbo-glazen wel goed werkt.

Met enige weerstand gingen we akkoord en waren bang dat we een verkeerde beslissing hadden genomen. Maar dat bleek gelukkig niet het geval. Na een maand in de wildernis, waarin we zeer regelmatig van zeer fel licht een donker bos in stapten, of vanuit een diepe donkere canyon ineens het felle licht instapten, moesten we Maurice gelijk geven. Dat REACTIV 2-4 werkt echt en is razendsnel. Nooit hadden we een moment dat het te donker of te fel in je ogen was.

Geen problemen met Julbo reactiv zonnebrillen bij snelle veranderingen tussen licht en donker.
Geen problemen met Julbo reactiv zonnebrillen bij snelle veranderingen tussen licht en donker.

Krasvast

Op de Grand Enchantment Trail hadden we erg vaak last van doornstruiken, zoals de nare catclaw; Manshoge struiken met vele messcherpe doornen die alles kapottrokken. Menig keer kregen we wel eens een tak in ons gezicht waarbij we schrammen op onze wangen opliepen. Gelukkig hielden de brillen de doornen uit onze ogen. Na een maand in de bush dachten we dat de brillen wel net zo versleten zouden zijn als onze kleren en schoenen, want daar kon een hoop van vervangen worden. Of dat de brillenglazen vol met krassen zouden zijn. Maar niets daarvan. Ze blijken zeer goed bestendig tegen krassen en al het zand en stof waar we doorheen moesten.

Verbeterpuntjes

Tot nu toe niets dan lof over de door Julbo geleverde brillen en het advies dat we gekregen hebben. Toch wilden we een paar verbeterpuntjes opnoemen. Zo moest ik regelmatig de bril weer op mijn neus omhoog zetten. Heel langzaam gleed het naar beneden. Dat zeggende, mogelijk kon dat ook komen omdat ik gaandeweg de tocht steeds meer afviel en een meer afgetraind gezicht kreeg. Lian had met haar bril geen last van afzakken.

Een ander aandachtspuntje is dat de kapjes aan de zijkant van de bril, die voorkomen dat zonlicht aan binnenkomt, enigszins op onze wangen rusten. Nu is dat voor een aantal zeker uren geen probleem, je voelt het amper, maar aan het einde van de dag in al die stof begon het lichtjes te irriteren. De kapjes zijn wel heel makkelijk erop en eraf te halen, dus dat is uiteindelijk wat we deden.

Lian zit in een prachtig veld vol gele klaprozen.
Lian zit in een prachtig veld vol gele klaprozen.

Conclusie na 4 weken intensief gebruik onder zware omstandigheden.

Uitstekend. Meer valt er niet over te zeggen en we raden ze iedereen aan. Niet alleen voor de tochten die wij doen, maar ook op de fiets of tijdens skieën. De brillen haalden ruimschoots het doel waarvoor we ze kregen en gingen daar nog ruim overheen. Ze zijn na alles wat ze door hebben gemaakt nog in een nagenoeg perfecte staat en we gaan ze zeker weer meenemen op onze volgende tochten. Interesse in de zonnebrillen van Julbo? Meer informatie vindt je op Julbo.com

Onze avonturen op de Grand Enchantment Trail vindt je hier of via ons profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.