Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Review lichtgewicht tent MSR Elixir 3

Een review van Karin en Ilse Nijhof

Met het vliegtuig ergens heen vliegen en toch kamperen. Dat wilden mijn zus en beste vriendin Karin en ik heel graag doen! Bestemming: Noorwegen! Maar hoe krijg je dan al je kampeerspullen en vooral de tent mee in je ruimbagage?

Mocht je nou op zoek zijn naar echt lichtgewicht, ga dan voor de Mutha Hubba

Pas op de bestemming een tent kopen was geen optie en dus gingen we op zoek naar een lichtgewicht tent die niet teveel ruimte in beslag zou nemen. We zijn meer dan geslaagd!

MSR Mutha Hubba of Elixir 3

MSR is een Amerikaans merk en werd in 1969 opgericht om avonturiers beter te voorzien in hun behoefte naar veiligheid. MSR staat dan ook voor Mountain Safety Research. Hoe kwamen wij bij dit merk? Als je op zoek gaat naar lichtgewicht tenten kom je al snel hier terecht. Ondanks dat wij met zijn tweeën gingen, waren we er vrij zeker van dat we een driepersoontent mee wilden hebben. Op deze manier heb je iets meer ruimte.

Vervolgens waren er twee tenten in de race: de Mutha Hubba en zijn broertje Elixir 3. De Mutha Hubba is gemaakt van het duurdere Ripstop Nylon (iets lichter en soepeler) en de Elixir van polyester. Daarnaast zijn de stokken van Elixir iets zwaarder. Dit zorgt voor het gewicht van 2.2 kilo voor de Mutha Hubba en 3.3 kilo voor de Elixir. Echter is de Elixir gunstiger geprijsd waardoor wij voor de Elixir hebben gekozen. Mocht je nou op zoek zijn naar echt lichtgewicht, ga dan voor de Mutha Hubba.

Lichtgewicht tent
De MSR Elixir 3

De kenmerken

De Elixir is verpakt in een zak van slechts 51 x 20 cm. Hij past dus makkelijk in je koffer. Bij de Elixir 3 wordt de footprint standaard meegeleverd. Eenmaal uitgepakt zul je zien dat je een flysheet, een binnentent, een footprint, een korte stok en 2 lange bij elkaar gebonden stokken hebt. De stokken zijn elk een andere kleur. Dit is meteen wat het opzetten van de Elixir zo makkelijk maakt. Als de 2 bij elkaar gebonden stokken uit elkaar trekt wordt het een soort infinity symbool met open einde.

De tent is opgezet in slechts een paar minuten

De stokken zitten dus ongeveer een meter na het begin en een meter voor het einde aan elkaar. Even uitvogelen welke kleur waar hoort en het frame staat. Het is extra makkelijk gemaakt omdat de clipjes waar de stokken aan bevestigd moeten worden ook zijn gemarkeerd met dezelfde kleur als de stok. Door deze samenstelling van stokken krijg je meteen veel ruimte. Vervolgens moet de kleine stok overdwars eroverheen om de grote vestibules te creëren en de binnentent staat! Het enige nadeel wat wij hier kunnen vinden is de rits van de deuren. Je moet deze in de vorm van een soort traan open en dicht ritsen, wat soms niet helemaal soepel gaat door de scherpe bocht.

Lichtgewicht tent
De stokken van de Elixir 3. Foto www.feedthehabit.com

Twee personen en drie luchtbedden

De flysheet hoeft er enkel overheen getrokken te worden en te worden vastgemaakt. Ook hier wordt gewerkt met clipjes. Even vastklikken en klaar. De tent heeft aan beide kanten een ingang zodat je niet over elkaar heen hoeft te klauteren. Ook bevatten beide kanten grote vestibules waardoor je veel ruimte hebt om je spullen te stallen. De tent is meer dan geschikt voor twee personen, er passen zelfs drie luchtbedden in! De ruime binnentent is deels gemaakt van mesh weefsel wat zorgt voor goede ventilatie, op deze manier wordt condensvorming geminimaliseerd wat wel zo prettig is.

Wij hebben de tent op grasbodems opgezet waardoor wij de tent hebben bevestigd met haringen. In principe is dit niet nodig omdat het een zelfdragende constructie is. Hierdoor kan je de tent overal opzetten, ook als er geen haring in de bodem te slaan is.

De tent is een zelfdragende constructie, hierdoor zijn haringen overbodig

De meegeleverde footprint zorgt niet alleen voor bescherming van de bodem. De tent kan hierdoor ook zonder binnentent opgezet worden. Dan hoef je enkel de stokken en de flysheet te bevestigen. Een andere optie is het opzetten van de binnentent met deels de buitentent eroverheen. Op deze manier word je toch nog beschermd tegen de wind en kan je genieten van de sterrenhemel. Deze opties hebben wij niet uitgeprobeerd maar keuzes genoeg dus!

Wat vinden wij van de MSR Elixer 3

Voordelen:

 • Makkelijk op te zetten als je het systeem eenmaal doorhebt
 • Door de symmetrische bouw heb je overal veel ruimte
 • Twee ingangen
 • Twee grote vestibules met veel ruimte voor je spullen
 • Licht en makkelijk mee te nemen
 • Opbergvakken aan de binnenkant van de tent
 • In principe zelfdragend, haringen zijn niet perse nodig

Nadelen:

 • Niet de allerlichtste tent
 • Doordat de rits van de deur in een bocht moet worden geritst gaat het soms lastig
 • Duurt even voordat je het stokken systeem door hebt

Het moge duidelijk zijn dat de nadelen lang niet opwegen tegen alle voordelen die deze tent heeft. Wij zijn dan ook meer dan tevreden over de Elixir 3 en kunnen niet wachten deze vaker mee te mogen nemen!

Bekijk hier hoe wij de tent opzetten!


Wil jij ook outdoorproducten testen en reviewen voor Mountainreporters? Meld je dan hier aan als gastblogger.


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

3 Reactie op “Review lichtgewicht tent MSR Elixir 3”

 • A. Van Hemert
  29 augustus 2020 at 12:49

  Deze tent is verre van regenbestendig. Een gemiddelde regenbui in augustus in Nederland en het luchtbed ligt in het water, slaapzak nat, kledingtas en de kleding die er in zat nat etc. De tent ziet er mooi uit, maar schiet erg tekort voor het doel waarvoor we m hebben gekocht.

  • Edwin Hagenouw
   Edwin Hagenouw
   29 augustus 2020 at 15:14

   Vervelend zeg. Heb je dit doorgegeven aan de leverancier?

 • Juul
  19 november 2017 at 14:50

  Interessant! Wij hebben ook lang gezocht naar een geschikte tent, en hebben uiteindelijk gekozen voor de MSR Hubba Hubba NX 2. Superblij mee! Het is alleen een beetje puzzelen iedere keer om geen plooien in het tentdoek te krijgen. Hebben jullie dat ook met de Elixir?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer