Eindelijk was het zover, afgelopen augustus mocht ik deelnemen aan de Fjällräven Classic in Zweden. De Fjällräven Classic in Zweden is een van de grootste hiking events van Europa. De trail is 110 kilometer lang en loopt van Nikkaluokta naar Abisko in het noorden van Zweden. Het grootste gedeelte van de route volgt de trail van de alom bekende Kungsleden. 

In januari 2020 had ik mij ingeschreven voor de Classic, maar zoals bij zoveel evenementen ging ook dit evenement niet door dat jaar n verband met de uitbraak van Covid-19. Maar in mei 2021 kwam het verlossende woord: de Classic gaat door!

Doel

Mijn voornaamste doel is om de 110 kilometer lange trail in ieder geval uit te lopen en vooral te genieten van de natuur. Wel zijn er een aantal regels. Zo mag ik niet in de hutten overnachten, enkel in mijn tentje. Ik moet uiterlijk 20 augustus binnen zijn en bij elke checkpoint mijn kaart laten afstempelen om de officiële medaille te mogen binnenhalen.

Na weken van voorbereiding in de Zweedse bergen ben ik er dan ook klaar voor. Met veel minder deelnemers dan normaal, 680 versus ruim 2000 tijdens de voorgaande edities, ging ik vrijdag dertien augustus van start.

Lapdonalds

De eerste dag loop ik richting het eerste checkpoint bij Kebnekaise. Ik start alleen, maar al snel loop ik naast Henk. We maken een gezellig praatje maar na vijf kilometer besluit ik alleen verder te gaan omdat ons tempo niet overeenkomt. Henk heeft een blessure gehad en start voorzichtig. Voordat ik Henk gedag zeg, eten we eerst nog samen een rendierburger bij de door de Zweden geroemde ‘Lapdonalds’.

Een hut waar je iets kunt eten, kunt drinken of naar het toilet kan. Tevens kan je vanaf deze stop een deel van de route afsnijden, ongeveer zes kilometer, door de boot te pakken. Het schijnt een mooie boottrip te zijn, maar ik ben nog topfit en kom hier om te wandelen dus ik besluit dit niet te doen en loop door.

Na mijn vertrek bij de ‘Lapdonalds’ loop ik Gijs tegen het lijf. Wij lopen wel hetzelfde tempo en tot en met dag drie trekken we samen op. Ik vind het wel gezellig om een wandelmaatje te hebben, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen of elke dag met anderen te wandelen. Vanaf dag vier scheiden onze wegen en loop ik met andere wandelaars weer verder.

Nederlanders

Onderweg ontmoet ik veel Nederlanders. Blijkbaar is het evenement in ons kikkerlandje geliefd en konden de Nederlanders toch vrij gemakkelijk Zweden in komen tijdens deze coronapandemie. Daarentegen zijn er vrijwel geen mensen uit Azië, op een persoon na. Deze man is het wel gelukt om de reis naar Zweden te ondernemen.

Van de organisatie, die bestaat uit enkel vrijwilligers, krijgt elke deelnemer ‘dry food’ aangeboden. Met gekookt water maak je daar een heerlijke maaltijd van. De man uit Azië zag ons westerse voedsel niet zitten, heeft vier kilo rijst meegenomen en draagt dit in zijn rugzak met zich mee! Iedereen heeft dan ook extra respect voor ‘de man met de extra kilo’s’! 

Krachtpatsers

We hebben nog meer respect voor een groep vriendinnen die hun vriendin, zittend in een aangepaste rolstoel, tijdens de gehele route ondersteunen. Zingend en met veel enthousiasme loodsen deze meiden hun vriendin naar de finish. En dat lukt ze! De route is verre van rolstoeltoegankelijk. Ze tillen de speciale stoel over rotsblokken, nemen een aanloop als ze de rolstoel de berg op moeten duwen en blijven desondanks positief. Wat een krachtpatsers! Bekijk hun foto’s via hun eigen instagram account.

De eerste dag loop ik ongeveer 23 kilometer voordat ik een mooie kampeerplek heb gevonden. De eerste nacht waait het hard en is het behoorlijk fris in mijn tent, maar ik sta in een prachtige vallei tussen de grote bergmassieven dus mij hoor je absoluut niet klagen.

De tweede dag loop ik via Singhi naar Salka, in totaal 27 kilometer. Het is een pittige wandeldag, naast de kilometers is het ook flink lastig wandelen door de vele rotsblokken. Maar wat is het mooi en genieten! Bij elk checkpoint staan de vrijwilligers, immer positief en vriendelijk, klaar om de deelnemers te voorzien van iets lekkers. Zo geniet ik onderweg van cake, pannenkoeken, wraps, koffie, thee of sap.

Een pittige, maar prachtige klim

De derde dag, 26 kilometer, van Salka naar Alesjaure verloopt via de bergpas Tjakta. Een pittige, maar prachtige klim. Op de top heb ik een immens uitzicht over de valleien. Bij Alesjaure word ik getrakteerd op een schitterend zicht op een groen meer. Ik zet deze nacht dan ook mijn tentje op op de top van de berg waardoor ik extra lang kan genieten van deze omgeving.

De vierde dag start wat bewolkt en fris, maar al gauw trekt de lucht open en komt de zon door en wordt het weer warm. Ik mag overigens zoiezo niet klagen. Op een enkele druppel regen tijdens de tweede nacht, blijven mijn wandeldagen geheel droog en zonnig. Deze dag loopt parallel aan het groene meer richting Abiskojaure. Een mooie tocht van een kilometer of 23. Daar aangekomen trakteer ik mijzelf op een biertje, met nog een dag te gaan moet dat wel kunnen!

Mijn laatste dag verloopt gemakkelijk. De laatste veertien kilometer zijn vrij vlak en op het laatst word ik nog getrakteerd op een mooie waterval. Rond het middaguur haal ik al de finish en samen met een heleboel andere deelnemers waar ik tijdens dit evenement mee heb gewandeld, drinken we en eten we nog wat op de mooie tocht en goede afloop.

Het waren geweldige dagen, enorm goed georganiseerd. Ik heb heel veel leuke mensen mogen ontmoeten. Wat was het genieten! Een aanrader voor iedereen die graag deze uitdaging aan gaat. Je kunt er voor kiezen om de tocht alleen te wandelen, met anderen of beiden, dat maakt niets uit. Kijk voor meer informatie en voor de editie van 2022 op de website van Fjällräven. 

Warm gehouden door Rab en Fjällräven

Tijdens deze tocht ben ik warm gehouden door de slaapzak Outpost 500 Down Sleeping Bag van het merk Rab. Deze slaapzak heeft een comfort temperatuur van 0 graden en weegt slechts 1400 gram. Gevuld met 650FP RDS-certified eendendons en voorzien van Nikwax® hydorfide behandeling voor een verbeterde vochtbestendigheid. Het is geen mummie slaapzak, maar een ‘L-shaped’ slaapzak, hierdoor is hij wat groter in formaat en daardoor misschien niet de lichtste slaapzak op de markt.

Desalniettemin kan ik hem naast de trektochten juist ook prima in mijn camper gebruiken tijdens mijn rondreis door Europa. In mijn camper kies ik voor de comfort van een slaapzak die ik kan gebruiken als een dekbed! Daarnaast voelt hij heel zacht en prettig aan. Tijdens de tocht kon ik hem prima klein opbergen door de compressiezak die bij de slaapzak geleverd wordt. Deze slaapzak is wat mij betreft een absolute aanrader voor meerdaagse trektochten en/of gebruik in je camper.

Ter bescherming tegen de regen of frisse wind droeg ik de ‘Keb Eco-Shell Jacket‘ mede mogelijk gemaakt door Fjälräven Amsterdam. Ik heb gekozen voor deze jas vanwege het lichte gewicht, slechts 470 gram en zijn geweldige bescherming tegen de regen, een waterkolom van 30000mm! In de avond en in de ochtend was het vaak fris en ook daar bood deze jas mij goede comfort.

Ik had overigens enorm geluk met de weersomstandigheden die mij gedurende deze trektocht goed gezind waren, maar tijdens mijn reis door Europa ga ik de ‘Keb Eco-Shell Jacket‘ nog vaak nodig hebben. Het is een jas die je jaarrond kunt dragen die verkrijgbaar is in zowel een dames als heren uitvoering.

Eco-Shell is een waterdichte, ademende en duurzame hardshell stof, die behandeld is met een fluorkoolstof-vrije impregnering. Wat voor mij daarnaast de doorslag gaf is dat Eco-Shell wordt gemaakt van recyclebaar polyester (zowel gerecycled als nieuw); alle uitstoot tijdens productie en transport is klimaatgecompenseerd!

Mijn Fjällräven jas
Mijn Rab Outpost 500 slaapzak

De slaapzak van Rab en de jas van Fjallraven gebruik ik ook in het vervolg van mijn sabbatical. Ik reis op dit moment een jaar door Europa in mijn omgebouwde auto tot camper. Je kunt mij ook volgen via mijn website www.euroadventure.nl en uiteraard via mountainreporters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.