Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Maandenlang zwerven in de Alpen is mijn nieuwste avontuur. Rond het einde van april zal ik afreizen naar de Alpen en starten op de Via Alpina trail, en dan specifiek de rode route. Deze trail loopt van Triëst aan de Adriatische kust naar Monaco aan de Middellandse Zee en komt door alle acht Alpenlanden. 2.500 kilometer zwerven door het indrukwekkende Alpengebergte over de rode route. Ik schat in dat het meer kilometers en hoogtemeters zullen gaan worden.

Ik ben er dan toch, dus een rondje om bijvoorbeeld de Mont Blanc (Ultra-Trail du Mont-Blanc, 171 km met 10.000 hoogtemeters) of delen van de andere routes kunnen zomaar aan mijn avontuur toegevoegd worden. Avontuurlijke leven kun je tenslotte niet uitzetten. Ik in ieder geval niet.

Uiteraard ga ik hier op Mountainreporters over mijn avontuur schrijven, deel ik foto’s en zal ik filmen. Ik beloof je mee te zullen nemen door het prachtige alpenlandschap, je te vertellen over mijn ontmoetingen en je mee te nemen in mijn ontberingen, vreugdemomenten, overpeinzingen en al het andere dat voorbij gaat komen. Ga je mee op mijn zwerftocht door de Alpen?

Alpengebergte

De Alpen zijn een bergketen die zich uitstrekt over centraal Europa, en worden beschouwd als een van de meest iconische en imposante landschappen op onze planeet. Deze bergen strekken zich uit over ongeveer 1.200 kilometer. Voor mij dus ideaal om mezelf te verliezen in prachtige natuur.

De Alpen zijn ontstaan toen de Europese en Afrikaanse tektonische platen tegen elkaar bewogen, wat resulteerde in de opbouw van deze hoge bergketen. Dankzij deze unieke geologie zijn de Alpen een ware schatkamer aan flora en fauna.

De Alpen zijn ook beroemd om hun schoonheid en als buitensportgebied. Ze bieden een overvloed aan activiteiten, zoals wandelen, skiën en snowboarden, klimmen, paragliden, hiken, trailrunnen, mountainbiken.

Waterbehoefte en bescherming

Maar de Alpen zijn niet alleen een toeristische trekpleister; ze spelen ook een cruciale rol in het Europese waterbeheer. De alpen vormen een belangrijke bron van water voor miljoenen mensen. Veel Europese rivieren, waaronder de Rijn, de Donau en de Rhône, ontstaan uit de Alpen en voorzien in de waterbehoefte van vele landen. Een andere belangrijke rol die de Alpen spelen, is de bescherming tegen natuurrampen. De bergen vormen een natuurlijke barrière tegen overstromingen en aardbevingen, waardoor veel naburige gebieden beschermd worden tegen deze rampen.

Echter, de Alpen zijn ook kwetsbaar en worden bedreigd door menselijke activiteiten, zoals de bouw van stuwen en reservoirs, de uitbreiding van de ski-industrie en de vervuiling van het milieu. Het is belangrijk om de Alpen te beschermen, en te waarborgen dat toekomstige generaties ook kunnen genieten van deze prachtige en waardevolle natuur.

De Via Alpina trail

De Via Alpina trail is een lange-afstands wandelpad dat door acht landen loopt en de meest spectaculaire berggebieden van Europa, de Alpen, doorkruist. Het pad strekt zich uit over ongeveer 5.000 kilometer en is opgedeeld in vijf secties. Elke sectie doorkruist verschillende bergketens. De Via Alpina trail is een van de langste wandelpaden van Europa en biedt een onvergetelijke ervaring in de bergen.

De Via Alpina trail is in 2002 opgericht als een gezamenlijk initiatief van de acht Alpenlanden (Frankrijk, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Slovenië, Liechtenstein en Monaco). Het doel is het promoten van duurzaam toerisme en het behoud van het Alpenlandschap en de biodiversiteit.

Routes

De Via Alpina trail bestaat uit vijf kleur-gecodeerde secties die elk een andere regio van de Alpen doorkruisen. Elke sectie heeft zijn eigen kenmerken en biedt een andere ervaring aan wandelaars, speedhikers en trailrunners.

De rode route

De Rode route begint in Triëst (Italië) en loopt door de oostelijke Alpen, met als hoogtepunt de Dolomieten en het Oostenrijkse Tirol. De route eindigt in Monaco aan de Middellandse Zee.

Deze route verbindt alle acht Alpenlanden. Het doorkruist het Alpengebied verschillende keren en verbindt Triëst met Monaco via Beieren en Liechtenstein.

Blauwe route

De Blauwe route loopt van het meer van Genève (Zwitserland) naar de Côte d’Azur (Frankrijk) en doorkruist de westelijke Alpen. Onderweg passeert je de Mont Blanc, de Matterhorn en de Ecrins. De route loopt van de gletsjers van Monte Rosa tot de vredige dorpjes van de Maritieme Alpen. Deze route volgt grotendeels de Grande Traversata delle Alpi door de Piemontese Alpen.

Groene route

De Groene route is de kortste van de Via Alpina. Deze route wordt ook wel gebruikt om de volledige reis van Triëst naar Monaco in te korten. Deze route loopt van het Bodenmeer (Duitsland) naar het Meer van Genève (Zwitserland) en doorkruist de noordelijke Alpen. Het hoogtepunt van deze route is het Zwitserse Berner Oberland.

Gele route

De Gele route loopt van zeeniveau tot 3.000 m. Van de Adriatische kust tot de bergweiden van Allgäu, van de mengelmoes van culturen in Bolzano tot de ongerepte omgeving van Lechtal. Van de Dolomieten, vulkanische formaties van de oeroude zeebodem, tot het land van Ötzi de IJsman van de Similaun: een reis vol contrasten.

Paarse route

De Paarse route loopt door de Oostelijke Kalkalpen, van de Karawanken naar de Allgäu. Het splitst zich ten oosten van het Rode Pad in het hart van het Triglav-massief. De route loopt van de Sloveense Alpen naar het meer van Genève (Zwitserland) en doorkruist de zuidelijke Alpen.

Mijn zwerftocht door de Alpen

Mijn nieuwste avontuur zal op de Rode route van de Via Alpina zijn. Speedhikend, zelfvoorzienend door de Alpen trekken. Met ongeveer 2.500 kilometer aan trail en 138.000 hoogtemeters weer een mooie uitdaging, waarbij ik de kans groot acht dat er meer kilometers en hoogtemeters gemaakt zullen worden. Zo kan ik nog meer van dit Alpengebergte beleven.

Zwerven door de Alpen met alleen mijn rugzak, tent, kookgerei en kleding, waarbij de verwachting is dat ik aan het einde van april en in de maand mei zeker nog te maken zal krijgen met sneeuw en zware weersomstandigheden. Ik mag mijzelf fysiek en mentaal weer uitdagen en ondertussen genieten van prachtige natuur, verschillende culturen, talen en bijzondere ontmoetingen die zeker weer gaan plaatsvinden.

Maandenlang leven uit een rugzak en maximaal invulling geven aan mijn belangrijkste kernwaarde: vrijheid.De keus maken voor een avontuurlijk leven, in mijn geval betekende dit dat ik mijn oude bestaan de rug heb toegekeerd, heeft zo zijn voordelen. Alles achter me laten, onzekerheid accepteren en risico’s nemen laten mij ontsnappen aan de ratrace en mijn eigen pad volgen. Een pad dat mij straks door de Alpen zal laten gaan.

Alle foto’s in dit artikel komen van Pexels.com


Lees ook:

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer