Tijdens mijn avontuur, in de herfst van 2022, op de Camino del Norte die eindigde in Finisterre (Spanje) viel het besluit; er komt een boek over mijn ontsnapping aan de ratrace. Gevoed door: “Je hebt een bijzonder verhaal, het is zonde om dat niet te delen”, “De transformatie van jouw leven zou je een podium moeten geven, dat zal anderen gaan helpen”, “Jouw verhaal zal mensen inspireren om ook andere keuzes te maken”, besluit ik deze grote stap buiten mijn comfortzone te nemen.

Bij thuiskomst kruip ik achter mijn laptop en laat mijn hoofd leeglopen. Dagenlang tikken tot er eelt op mijn vingertoppen zit. De weken vliegen voorbij en dan ligt daar een concept. Een bijzondere ervaring om zo een deel van je leven weer te herbeleven.

Ik ben gewend om blogs te schrijven, maar een boek is echt iets heel anders. Professionele hulp is dan ook gewenst en een redacteur wordt ingeschakeld. Over en weer gaan stukken tekst totdat er een stuk ligt waar ik me helemaal in kan vinden. Voor het ontwerp van de binnenkant en de cover wordt een andere professional ingevlogen. Iedereen zijn vak zullen we maar zeggen.

Ontsnapt is klaar

Na zo’n zes maanden is het dan echt zover. ‘Ontsnapt’ is klaar en kan half mei naar de drukker. Inmiddels zijn de eerste 150 exemplaren in omloop en komen de eerste reacties als: “Een boek met snelheid”, “Inspirerend!”, “Het is geschreven zoals jij praat, ik hoor je het verhaal vertellen”, “Ik was bang voor een hoog goeroe-gehalte maar dat is zeker niet het geval. Het is puur en eerlijk”, “Ik ben net begonnen en het pakt me direct… dat is voor mij het belangrijkste bij het lezen van een boek, chapeau.”

Ik leef nu een avontuurlijk leven. Ik maak mijn dromen waar. Mijn motto: Gewoon doen! Er zijn vrijwel geen grenzen. Niets is onbereikbaar.

Toegegeven, dat klinkt allemaal nogal overtuigend, arrogant en zelfingenomen. Een paar jaar geleden zou ik het nooit gedurfd hebben dit te zeggen. Sterker: ik had niet eens tijd om over zoiets na te denken. Ik rende, zoals velen, achter mijn eigen staart aan in de tredmolen van het leven. Ik wist niet beter. Maar op een dag maakte ik een bijna fatale smak. Alles stond stil. En ik vroeg me niet echt af wat de oorzaak was. Dapper krabbelde ik op en rende verder. Tot ik nogmaals keihard onderuitging…

Hoe breek je los, hoe ontsnap je?

Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen, is het spreekwoord. Mensen zijn duidelijk geen ezels. Soms stoten wij ons namelijk veel vaker en veranderen niets. We rennen gewoon verder. Gelukkig kwam ik bij de tweede keer snel tot de conclusie dat ik niet op de oude weg voort kan blijven gaan zonder mijzelf volledig te slopen. De onvermijdelijke, ongemakkelijke en niet simpel te beantwoorden vraag was: hoe breek je los, hoe ontsnap je?

In mijn boek ‘Ontsnapt’ neem ik je mee op mijn reis die – letterlijk en figuurlijk – over hoge toppen liep en diepe dalen kende. Vanaf het moment dat mijn lichaam voor de tweede keer aan de noodrem trok herkende ik de signalen gelukkig en dacht: ‘Dit wil ik niet meer. Nu is het genoeg!’ Ik zocht hulp en via een persoonlijk ontwikkeltraject leerde ik verandering en groei te omarmen.

365 dagen maximale vrijheid

Gevolg: ik zegde mijn baan op en gaf mijzelf een jaar cadeau: 365 dagen van maximale vrijheid, zonder baangarantie, zonder inkomsten en zonder een vooraf strak uitgewerkte planning. Het wordt een jaar vol avonturen, leermomenten en bijzondere ontmoetingen. Een jaar waarin ik leef uit een rugzak, dromen realiseer en maximaal in verbinding sta met mijzelf. De natuur, het buitenspeelgebied, krijgt een grote rol in mijn leven. Trailrunning en hiken worden de pijlers van mijn persoonlijke ontwikkeling.

Na mijn cadeaujaar weet ik het voor honderd procent zeker: geen tredmolen meer en geen ratrace. Ik keer mijn oude bestaan definitief de rug toe. Ik kies voor een nieuw, relaxed, krachtdadig en avontuurlijk leven waarin ik dromen realiseer, anderen inspireer en het gewoon op mijn manier doe. Ga je met me mee op deze reis? Laat jij je inspireren en durf je ook de stap te zetten naar een avontuurlijker leven en andere keuzes te maken?

Win ‘Ontsnapt’ bij Mountainreporters

Als lezer van Mountainreporters kun jij het boek ‘Ontsnapt’ winnen in de winactie die loopt tot 17 juni 2023. Meedoen is eenvoudig.

Deze winactie is ondertussen afgelopen. De winnares van het boek is Suus Meeuwsen.

Door mee te doen aan deze winactie ga je akkoord met onze actievoorwaarden.

Meer lezer over ontsnapt? Ga naar geertvannispen.nl/ontsnapt/

5 Reactie op “Win ‘Ontsnapt’, het boek van Geert van Nispen”

 • Anoniem
  10 oktober 2023 at 11:25

  Wie o wie heeft Ontsnapt gewonnen?

  • Edwin Hagenouw
   Edwin Hagenouw
   10 oktober 2023 at 11:43

   De winnares van het prachtige boek is Suus Meeuwsen

 • Patrick Mertens
  29 juni 2023 at 23:57

  Loot graag mee

 • Patrick Mertens
  27 juni 2023 at 23:58

  Kansje gewaagd

 • Annemie Cornelis
  27 juni 2023 at 23:57

  Doe graag mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.