Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Volharding op de GR20 op Corsica

Een outdoorervaring van Mirte van Dijk

‘Negen etappes in negen dagen.’ Als je het hardop zegt dan klinkt het realistisch, vanzelfsprekend en toegankelijk. Maar wie zo volhardend is op de GR20, heeft veel geluk of is erg dapper.

 De GR20 is een zwaar wandelpad van 200 kilometer op Corsica in Frankrijk. Tijdens het wandelen blijft er continu zicht op de zee. In juli 2014 vestigde een wandelaar een record door de route in 32 uur af te leggen.

Corsica
‘Wildkamperen’ bij de berghutten.
Corsica
De overtocht van Toulon naar Ajaccio kan ruim 10 uur duren.
Corsica
Uitzicht van zee tot berg.

Lange afstanden en grote hoogteverschillen

Het is vrijdagmiddag wanneer we met z’n vieren op de boot tussen Toulon en Ajaccio, zitten. Met de zoute zeelucht in onze haren varen we gemoedelijk de bijna azuurblauwe zee door, de scherpe bergtoppen die omringd zijn met grote wolk formaties tegemoet. In de officiële wandelgids van de ‘Fédération Française de la randonnée’ liegen de hoogtemeters er niet om. De GR20 op het Franse eiland dankt haar imponerende karakter aan de lange afstanden en grote hoogteverschillen.

Corsica
Het hoogtepunt: de Monte Cinto (2706m)
corsica
Elke etappe heeft een ander karakter: steen, bos of graat bijvoorbeeld.

GR20: zestien etappes

Ze snijdt Corsica van noord naar zuid in tweeën, met Calenzana als start en Conca als eindpunt. Of andersom. Met als hoogtepunt een etappe naar de top van de Monte Cinto, de hoogste berg van Corsica. In totaal zijn het zestien etappes, waarvan negen op Haut Corse liggen en zeven op Corse-du-Sud. In het kleine dorpje Vizzavona, dat vrijwel precies in het midden van het eiland ligt, komen de etappes van noord en zuid bijeen. 

Corsica
Hoog in de bergen van noord Corsica.
Corsica
De GR20 behoort tot de zwaarste van alle GR’s.

De lentezon prikt voorzichtig door de hoge dennenbomen en het frisse smeltwater klotst langs het wandelpad naar beneden. Hier en daar zorgt het voor een glibberige oversteek.

Het is warm en koud tegelijk, de wind giert, donkere wolken bouwen een muur om ons heen

Er liggen grote rotsblokken waar je overheen moet klauteren, bergbeekjes die dankzij het smeltwater tot een rivier getransformeerd zijn kun je nauwelijks met droge voeten oversteken en de routemarkeringen zijn wat minder frequent aanwezig. Het is warm en koud tegelijk, de wind giert, donkere wolken bouwen een muur om ons heen.

Corsica
Het weer verandert elk half uur.

Eenentwintig kilo

Rond deze tijd van het jaar, begin juni, zijn de goed gemarkeerde wandelpaden nog vrij leeg. We komen nauwelijks andere bezwete rugzakdragers tegen. Ik kan het niet helpen, maar ik voel me een klein beetje gestrest: eenentwintig kilo. Dat is het gewicht van mijn rugzak.

Corsica
Soms staat het behoorlijk vol met tentjes.

Dankzij de informatie in de wandelgids loop ik nu in een ietwat geforceerd tempo tussen het vrolijke vogel-getjierp met kampeeruitrusting, twee liter water en voedsel voor negen dagen op mijn rug. ‘In de hutten slaap je nauwelijks vanwege de drukte, het eten laat te wensen over en pas op voor de enorme onweersbuien.’ Woorden die ik herhaaldelijk terug heb zien komen in het zoekresultaat bij de digitale zoekopdracht ‘GR20’.

Corsica
We lopen met 21 kilo op onze rug.

De keuze om een eigen tentje en wat voorbereid eten mee omhoog te sjouwen leek dan ook de meest comfortabele. Alhoewel ik daar nu, zwetend in het ochtendgloren met nog ruim duizend hoogtemeters en misschien een onweersbuitje in het vooruitzicht, een klein beetje mijn twijfels bij heb…

Het eten is er over het algemeen duur, simpel en gelimiteerd, maar een koud biertje is er áltijd te krijgen

Omdat de GR20 zo populair is, is het niet toegestaan te bivakkeren in het wild. Je tent zet je dus op in de buurt van een meestal vrij primitieve hut. In sommige gevallen is dat in een klein weitje tussen de paardenpoep. Het eten is er over het algemeen duur, simpel en gelimiteerd, maar een koud biertje is er áltijd te krijgen. Voor een Euro mag je misschien je telefoon opladen mits de stroom niet is uitgevallen, de huttenwaard goede zin heeft en de tien wachtenden voor je voor het slapen gaan geholpen zijn. Ik heb dan ook direct ‘powerbank op zonne-energie’ op mijn paklijst erbij geschreven.

corsica
Met je eigen tentje ben je zeker van een goede slaapplek.
corsica
Het ochtendgloren dreigt met slecht weer…

Verslagen door Moeder Natuur?

Gedurende de nacht raast er een enorme onweersbui over ons heen. Het echoot aan alle kanten en de regent vormt langzaam maar zeker een mini rivier onder onze tent door. Dit belooft niks goeds voor de rest van de dag. Omdat de derde etappe grotendeels over een graat loopt, lijkt het ons niet verstandig daar in de stromende regen met slecht zicht overheen te balanceren. Er is geen enkel alternatief om van hier naar de volgende hut te lopen. De moed zakt ons in de bergschoenen…we hebben pas twee van de negen etappes gelopen. Hoe moet dit nu verder? Zitten we hier nu vast zolang het slechte weer aanhoudt? Zijn we nu al verslagen door Moeder Natuur?

Corsica
Het weer dreigt om te slaan. Halen we de volgende etappe?

Benieuwd of we de top van de Monte Cinto uiteindelijk gehaald hebben? Lees het hele verhaal ‘Volharding op de GR20’ in de Hoogtelijn van de NKBV. De NKBV is officieel partner van Mountainreporters en Reisschrijvers Media.


Lees hier meer verhalen en reistips over Corsica


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer