Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Het is 7.30 als de wekker van mij, Mountainreporter Ilse in 3* Superior Hotel Sonnschupfer afloopt. Gister ben ik samen met mijn (reis)partner aan het eind van de middag na veel vertraging en wegwerkzaamheden aangekomen in het schitterende hotel. Even een dagje rusten is er niet bij. Er moet gewerkt worden, wat heet, mountainbiken en naar de geweldige Dachstein gletsjer! Zodra ik me dit besef spring ik meteen mijn bed uit en ren ik richting het ontbijt. Zin in, let’s go!

Mountain e-bike

We hebben om 9 uur afgesproken met onze gids en tevens contactpersoon van Schladming-Dachstein. Vandaag staat in de ochtend mountainbiken op het programma. De tocht begint bij het hotel, daar kunnen we onze mountain e-bikes gratis ophalen. Sabrina vertelt dat dit niet alleen bij ons hotel mogelijk is, maar dat meerdere hotels hieraan mee doen. Slaap je niet in een hotel? Geen nood, het is ook mogelijk om een fiets te huren bij één van de vele sportshops in de stadjes. Na een korte instructie over de fiets vliegen we er vandoor. We beginnen makkelijk, het gaat een beetje bergop maar we hebben een e-bike dus dat is geen probleem. Ons eerste punt is het stadje Schladming. We beginnen met een gedeelte over de gewone weg, dit is nodig om bij ons ‘startpunt’ te komen. Daarna vervolgen we onze weg langs de prachtige rivier ‘Enns’ op de Ennsradweg. Wij slaan al snel af maar het is ook mogelijk om vele kilometers op dit fietspad te maken langs de rivier, dit fietspad gaat maar door!

De tocht begint bij het hotel, daar kunnen we onze mountain e-bikes gratis ophalen.

Dachstein
Foto Ilse Nijhof
Dachstein
Foto Ilse Nijhof

Panorama Runde

Dan begint onze ‘Panorama Runde’ echt. Ons eindpunt is de Dachstein gletsjer maar eigenlijk is deze tocht een paar kilometer langer. En hoe handig, de tochten zijn allemaal perfect terug te zien in de Schladming Dachstein 3d app! (klik hier voor iPhone, hier voor android). Je vindt hier niet alleen de tochten, je kunt hier ook terecht voor een kaart, webcams, het weerbericht en nog veel meer! Downloaden dus! We vervolgen onze weg langs de runde en moeten meteen een flink stuk omhoog. Ondanks het motortje op de fiets staat het zweet toch op onze voorhoofden. Ook met een mountain e-bike kom je er niet zonder zelf te trappen, het motortje is alleen maar ‘ondersteunend’. Maar wat zijn we blij met deze bikes, we moeten er niet aan denken om dit steile stuk op gewone mountainbikes af te leggen. Onderweg komen we prachtige groene stukken land tegen, geweldige bergzichten en mooie typisch Oostenrijkse huizen. Wat is het toch een schitterend land, en dat op maar 8 uurtjes rijden (mits het verkeer in Duitsland meezit). Na dit steile stuk is het tijd om de remmen uit te testen op een afdaling. Gelukkig doen ze het goed en komen we zonder brokstukken weer in het dal.

En wat zijn we blij met deze bikes, we moeten er niet aan denken om dit steile stuk op gewone mountainbikes af te leggen

Klimmen, klimmen en nog meer klimmen!

Stiekem hoopten we dat we dit het enige steile stuk op onze tocht was, maar niets is minder waar. Er staan ons nog twee beklimmingen te wachten. Nadat deze twee er ook op zitten kunnen we even bijkomen met een welverdiend drankje én kan onze fiets weer even aan de oplader in het restaurant. Dit was hard nodig want dankzij onze vele beklimmingen was de ‘range’ van het motortje behoorlijk terug gedrongen. Daarna is het tijd voor een ander hoogtepunt van de reis, de Dachstein gletsjer!

Dachstein
Daar moeten we heen! Foto Ilse Nijhof
Dachstein
Een drankje bij de Brand Alm. Foto Ilse Nijhof

Dachstein gletsjer!

Ondanks dat het weerbericht onweer aangaf in de middag, is de lucht nog strakblauw. Er hangt alleen her en der een eenzaam wolkje in de lucht. Wat een weer, wat een geluk dat wij nu naar boven mochten met de gondel! De gondel is inbegrepen in de Sommercard, welke je gratis ontvangt bij één overnachting in een locatie die zich heeft aangesloten bij de kaart. Wil je gratis naar de gletsjer? Dan moet je minimaal twee nachten blijven. Na een kort ritje stappen wij uit in een totaal andere wereld op 2700 meter hoogte. Dit komt niet alleen doordat de temperatuur ‘even’ met 10 graden is gedaald, ook de omgeving is compleet veranderd. Meteen zien we sneeuw en ruige steile rotsen. Wow, wat kan een mens zich dan klein voelen! Natuurlijk moesten we meteen met dit schitterende uitzicht op de foto.

Na een kort ritje stappen wij uit in een totaal andere wereld op 2700 meter hoogte.

Dachstein
Dit dus! Foto Ilse Nijhof
Schladming
In de korte broek, we hadden warme kleren mee maar die waren in het begin niet nodig zo warm was het! Foto Ilse Nijhof
Dachstein
In de sneeuw. Eigen foto Ilse Nijhof

Suspension bridge, skywalk en stairway to nothingness

Een stukje verderop lopen er veel mensen waardoor we nieuwsgierig gaan kijken wat er te vinden is. Eenmaal daar zien we dat het de suspension bridge is, de hoogste hangbrug van Oostenrijk. Wat een beauty. We scannen ons ticket (die je aan de kassa van de brug kunt kopen) en wagen ons op een paar planken. Eigenlijk is het uitzicht zo mooi dat we de hoogte totaal vergeten. Na een paar (lees: talloze) foto’s begeven we ons naar het volgende hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk. De stairway to nothingness. 14 smalle treden brengen ons naar het glazen platform. Ook hier moeten we ons maar niet beseffen dat enkel een glasplaat ons scheidt van de diepte onder ons. Maar het uitzicht is het zeker waard. Wow! Daarna haasten we ons naar de Dachstein Ice Palace, welke zich bevindt onder een 6 meter dikke laag ijs. Dit is te merken, de temperatuur zakt hier behoorlijk. Er zijn prachtige kunstwerken te zien met elk een thema van een land. Zo vind je hier manneke pis, de Eiffeltoren en de Brandenburger Tor. Erg knap hoe dit allemaal is gemaakt, maar o zo koud! We vervolgen onze weg naar de uitgang en lopen een stuk door de sneeuw in onze korte broeken. Dankzij de zon die af en toe komt kijken is dit prima te doen. Na een rondje over de skywalk haasten we ons naar de kaiserschmarrn die in het restaurant te verkrijgen zijn. Mmm, nu heb ik écht het gevoel dat ik in Oostenrijk ben! Er zijn ook nog geweldige wandelingen te doen op de gletsjer maar deze laten we maar even voor wat het is. Onze benen zijn moe en moeten ons nog terugbrengen naar het hotel. Ook vind je bij het bergstation een via ferrata, en niet zomaar één: de Sky Walk Klettersteig!

Dachstein
Wat een plaatje! Foto Ilse Nijhof
Schladming
Eigen foto Ilse Nijhof
Dachstein
Eigen foto Ilse Nijhof
Dachstein
Just breathe. Eigen foto Ilse Nijhof

Terug naar het hotel

Tweeënhalf uur later staan we weer in de gondel die ons veilig naar beneden brengt. Niet meer op grote hoogte maar wel veel herinneringen en foto’s rijker waar we nog lang van zullen nagenieten. Overigens is het in de zomer handig om de gondel te reserveren, (dat doe je hier) het is erg druk en het kan zijn dat je anders wel twee uur moet wachten om naar boven te kunnen! In het slechtste geval is de gondel voor de hele dag uitverkocht en kun je helemaal geen plekje meer bemachtigen! We pakken onze fiets die we konden stallen bij een restaurant bij het dalstation en racen naar beneden. Dit gaat een stukje sneller dan de heenweg! Uiteindelijk geeft ons handige schermpje aan dat we in totaal precies drie uur hebben gefietst en zo’n 47 kilometer hebben afgelegd! Moe maar voldaan schuiven we aan bij het diner in het hotel. Morgen een nieuwe dag, hiken en via ferrata! De weergoden voorspellen niet veel goeds maar hopelijk zijn ze ons opnieuw goed gezind! Hoop je met ons mee?

Dachstein
Het ijspaleis. Foto Ilse Nijhof
Dachstein
Het restaurant op 2700 meter hoogte. Eigen foto Ilse Nijhof
Dachstein
Daar komen we vandaan! Eigen foto Ilse Nijhof

Deze reis wordt mogelijk gemaakt door Schladming-Dachstein. Meer informatie vind je dan ook op deze site!


Lees ook
Schladming-Dachstein, een paradijs voor sport- en natuurliefhebbers!
Schladming-Dachstein, dat wil je deze zomer nog zijn!
Heerlijke skidagen in Schladming-Dachstein
Een dagje naar de Dachstein gletsjer vanuit Schladming!


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer