Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Bornholm en Samsø | De populairste en meest duurzame eilanden van Denemarken

Door Edwin Hagenouw

De Deense eilanden Bornholm en Samsø werden bekroond met de eerste en tweede plaats in de RESponsible Island-prijs van 2020 van de EU. Deze prijs wordt uitgereikt aan eilanden die vooraan staan ​​op het gebied van hernieuwbare energieproductie en duurzame ontwikkeling. De betrokkenheid van de lokale gemeenschap is daarbij van het grootste belang.

Het groene leven op het zonovergoten Bornholm

Bornholm, de zonnigste plek van Denemarken, is een rotsachtig eiland in de Oostzee ten zuiden van Zweden. Je kunt deze prachtige Deense oase bereiken per veerboot, trein, bus of vliegtuig. Het eiland staat bekend als heerlijke reisbestemming vanwege de uiterst gastvrije lokale bevolking, de biologische producten en het heerlijk eten. Maar vergeet vooral niet de uitgestrekte stranden en de bovengemiddelde hoeveelheid zonne-uren. Of je nu de stranden, restaurants, havens of wandelroutes verkent, je merkt meteen dat dit een bijzondere plek is.

Bornholm en Samsø
Bornholm

Bornholm’s duurzame visie heet Bright Green Island en heeft de ambitie om in 2025 CO2-neutraal te zijn en in 2035 een emissievrije en klimaatvriendelijke gemeenschap te hebben. Vanzelfsprekend gaat ook de ontwikkeling van zonne- en windenergie door. Het gecombineerde hotel, restaurant en kenniscentrum Green Solutions House in de stad Rønne behoort tot de duurzame koplopers van het eiland en vormt een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van het groene eiland.

Het groene leven op het zelfvoorzienende eiland Samsø

Samsø ligt in het midden van Denemarken en is het beste te bereiken met de veerboot vanuit Seeland of Jutland. Het eiland is volledig zelfvoorzienend en gebruikt hernieuwbare energie van zijn elf windturbines om het lokale leven van elektriciteit te voorzien. Maar bovenal is het een prachtige plek voor wandelingen over het platteland, langs historische kastelen en de viking-geschiedenis.

Samsø

Als je meer wilt weten over de duurzaamheidsdoelstellingen, kun je de Samsø’s Energy Academy bezoeken. Dit is een centrum voor de ontwikkeling van nieuwe, duurzame ideeën en het delen van kennis. De academie organiseert workshops en andere evenementen. Elk jaar bezoeken vijfduizend wetenschappers, politici, journalisten en studenten het eiland om te leren van de lokale ervaringen.

Bezoek het eiland gewoon een keer en geniet van een enorm dosis eilandleven. En wees nou eerlijk het voelt toch extra goed als je weet dat Samsø duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Hier lees je meer over Samsø


Lees hier alle verhalen en reistips over Denemarken


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer