klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Bornholm en Samsø | De populairste en meest duurzame eilanden van Denemarken

Door Edwin Hagenouw

De Deense eilanden Bornholm en Samsø werden bekroond met de eerste en tweede plaats in de RESponsible Island-prijs van 2020 van de EU. Deze prijs wordt uitgereikt aan eilanden die vooraan staan ​​op het gebied van hernieuwbare energieproductie en duurzame ontwikkeling. De betrokkenheid van de lokale gemeenschap is daarbij van het grootste belang.

Het groene leven op het zonovergoten Bornholm

Bornholm, de zonnigste plek van Denemarken, is een rotsachtig eiland in de Oostzee ten zuiden van Zweden. Je kunt deze prachtige Deense oase bereiken per veerboot, trein, bus of vliegtuig. Het eiland staat bekend als heerlijke reisbestemming vanwege de uiterst gastvrije lokale bevolking, de biologische producten en het heerlijk eten. Maar vergeet vooral niet de uitgestrekte stranden en de bovengemiddelde hoeveelheid zonne-uren. Of je nu de stranden, restaurants, havens of wandelroutes verkent, je merkt meteen dat dit een bijzondere plek is.

Bornholm en Samsø
Bornholm

Bornholm’s duurzame visie heet Bright Green Island en heeft de ambitie om in 2025 CO2-neutraal te zijn en in 2035 een emissievrije en klimaatvriendelijke gemeenschap te hebben. Vanzelfsprekend gaat ook de ontwikkeling van zonne- en windenergie door. Het gecombineerde hotel, restaurant en kenniscentrum Green Solutions House in de stad Rønne behoort tot de duurzame koplopers van het eiland en vormt een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van het groene eiland.

Het groene leven op het zelfvoorzienende eiland Samsø

Samsø ligt in het midden van Denemarken en is het beste te bereiken met de veerboot vanuit Seeland of Jutland. Het eiland is volledig zelfvoorzienend en gebruikt hernieuwbare energie van zijn elf windturbines om het lokale leven van elektriciteit te voorzien. Maar bovenal is het een prachtige plek voor wandelingen over het platteland, langs historische kastelen en de viking-geschiedenis.

Samsø

Als je meer wilt weten over de duurzaamheidsdoelstellingen, kun je de Samsø’s Energy Academy bezoeken. Dit is een centrum voor de ontwikkeling van nieuwe, duurzame ideeën en het delen van kennis. De academie organiseert workshops en andere evenementen. Elk jaar bezoeken vijfduizend wetenschappers, politici, journalisten en studenten het eiland om te leren van de lokale ervaringen.

Bezoek het eiland gewoon een keer en geniet van een enorm dosis eilandleven. En wees nou eerlijk het voelt toch extra goed als je weet dat Samsø duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Hier lees je meer over Samsø


Lees hier alle verhalen en reistips over Denemarken


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer