Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

De passie van een echte avonturier

Een interview van Noëlle Verhage

Een avonturier in hart en nieren die houdt van de natuur en wildernis, zo kan je Guido Krijger wel omschrijven. Inmiddels eigenaar van de succesvolle onderneming Outdoor Inspiration in de provincie Zeeland. Zeekajakvaren, natuurcoaching en natuurbeleving daar houdt hij zich vandaag de dag mee bezig. Maar hoe is het ooit zover gekomen? In een openhartig interview vertelt Guido gepassioneerd over zijn avonturendrang, passie en wat hem weer terugbracht bij zijn roots in Zeeland.

Op zijn dertigste besluit Guido, na zes jaar gewerkt te hebben, het roer volledig om te gooien

Van jongs af aan ging Guido met zijn ouders op vakantie naar de Franse Alpen. Hier ontstond zijn passie voor bergbeklimmen: hij wilde berggids worden! Na zijn studie Civiele Techniek en Ecohydrologie werkte hij drie jaar als projectleider en beleidsmedewerker bij de afdeling Integraal Waterbeheer bij Rijkswaterstaat en drie jaar als docent bij de opleiding Aquatische Ecotechnologie aan de Hogeschool Zeeland. In de vakanties volgde hij Alpine cursussen (sneeuw, ijs, rots) en was hij veelal in de bergen te vinden. Maar de avonturier in hem wilde meer! Op zijn dertigste besluit Guido, na zes jaar gewerkt te hebben, het roer volledig om te gooien. Hij neemt ontslag, zegt zijn huur op en trekt de wijde wereld in.

Guido Krijger tijdens zijn reis. Foto: Guido Krijger
Guido Krijger tijdens zijn reis. Foto: Guido Krijger

Hij vertrekt eerst naar Canada om vervolgens door te reizen naar Nieuw-Zeeland. “Ik wilde fulltime de bergen in. Ik maakte veel trektochten met mijn rugzak. Van de 365 dagen per jaar kampeerde ik 300 dagen in het wild”, aldus Guido.

Guido had maar één doel voor ogen toen hij aan het reizen was in Nieuw-Zeeland: de Mount Cook beklimmen. Maar helaas het noodlot trof hem bij een reddingsactie van een mede bergwandelaar. Hij verdraaide zijn knie. Het herstel duurde maanden en de vooruitgang was minimaal. Zijn doel om de Mount Cook te beklimmen heeft hij hierdoor nooit meer kunnen bereiken.

Guido had maar één doel voor ogen: de Mount Cook beklimmen.

Weken, zelfs maanden liep hij met zijn ziel onder zijn arm over uitgestrekte verlaten stranden en wachtend op herstel. Tot hij op een dag een man ontmoette die de wildernis ontdekte met een zeekajak. Guido werd enthousiast en huurde ook een zeekajak. “Wat een levensles ontving ik hier. In plaats te focussen op hetgeen ik niet meer kon (lopen en klimmen), vergat ik wat ik wel kon”, aldus Guido.  Met dit vervoersmiddel was hij weer in staat om in de wilde natuur te zijn, stilte te ervaren en ondergedompeld te worden in de elementen. Een nieuwe passie was geboren!

Wauw, wat een plek!: foto: Guido Krijger
Wauw, wat een plek!: foto: Guido Krijger

Eenmaal terug in Zeeland, weer lopend over het strand, verbaasde hij zich dat hij geen kajaks zag op zee. Hij besloot het avontuur in Zeeland voort te zetten, kocht een tweedehands zeekajak en daar is op organische wijze zijn onderneming Outdoor Inspiration geboren (2004).

Met Outdoor Inspiration zet Guido in op de bewustwording én beleving dat wij mensen een onderdeel zijn van het ecosysteem. Guido: “Een duurzame wereld is in mijn optiek alleen haalbaar als we ons afstemmen op de ecologische ‘wetten’. Ons eigen gedrag is het grootste wat we kunnen doen, de grootste stem die we kunnen uitbrengen.” Bij Outdoor Inspiration komt dit naar voren in de keuze en de intentie van de programma’s, de aard van de activiteiten en de omgang met de natuurgebieden waarin zij werken.

“Als je kiest voor dat wat bijdraagt aan een mooiere wereld, is het er in wezen al”
– Guido Krijger

Wanneer je aan Guido vraagt wat hij het mooiste vindt aan zeekajakken, beginnen zijn ogen te glinsteren. “Het mooist aan zeekajakken is voor mij: overgeleverd zijn aan de elementen. Aan je eigen kennis en vaardigheden en daar je comfort in vinden. Op zee ervaar ik de mensenwereld minder en voel ik me meer één met de natuur. Daarnaast ben ik altijd op zoek naar de bijzondere plekken. Plekken waar je moeilijk kunt komen en waar ik weer een beetje het gevoel heb in de wildernis te zijn.”

"Je ervaart de zee, de wind en de lucht heel intens", aldus Guido Krijger. Foto: Guido Krijger
“Je ervaart de zee, de wind en de lucht heel intens”, aldus Guido Krijger. Foto: Guido Krijger

De risico’s bij zeekajakvaren zijn hoog. Het is vergelijkbaar met alpinisme. Je bent vaak op niet zwembare afstanden van de kant, en je bent overgeleverd aan stroming en golven. Een klein ongelukje of een gebrek aan vaardigheid kan leiden tot grote problemen. Het beste is dan ook om eerst wat lessen te nemen. Dat verhoogd de veiligheid, maar ook je comfort en mogelijkheden. Guido heeft de tochten ook ontworpen voor beginners. Een deel van de tochten is op relatief veilige locaties en die tocht gaat alleen door als de wind niet te sterk en de golven niet te hoog. Daarnaast wordt de tocht aangepast (of keer je terug) als blijkt dat de groep te weinig vaardigheden heeft voor de heersende omstandigheden.

Een zeehond vlakbij je kayak! Foto: Daniel Siepman

Wanneer ik hem naar de ultieme reden vraag waarom iemand zeekajakken toch tenminste één keer moet hebben meegemaakt antwoord hij gepassioneerd. “Zo dicht op het water zijn is heel bijzonder. Je ervaart de zee, de wind en de lucht heel intens. Vogels fladderen boven je en duiken voor je het water in. Daarbij is het een ultiem vervoermiddel naar de prachtigste plekken zoals zandbanken en kleine eilandjes. En een ontmoeting met een zeehond of bruinvis is natuurlijk onvergetelijk. Zeker wanneer jij zelf de inspanning hebt geleverd om deze ontmoeting mogelijk te maken!”

Wil je ook een keer gaan zeekajakken? Guido geeft introductielessen voor nieuwelingen, maar ook lessen voor beginners zoals reddingstechnieken tot eskimoteren voor gevorderden. Daarnaast organiseert hij een heleboel tochten op de Oosterschelde, het Veerse Meer, de Westerschelde en de Noordzee. Naar een eiland, een zandbank, door een schor varen, een zeehondensafari, etc.

Kijk voor meer informatie op www.outdoorinspiration.nl

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Guido Krijger, founding father van Outdoor Inspiration.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer