Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Surfen aan de Algarve in Portugal

Door Isa de Laat

Portugal is een mooie vakantiebestemming voor een surfvakantie. Doordat Portugal aan de Atlantische oceaan ligt zijn er een tal aan surfspots in dit land. Je kan dan ook niet om de surfwinkels, surfstranden en surfbusjes heen. Ieder seizoen in Portugal is aantrekkelijk om te surfen, maar de beste golven vind je in april en november. Als onervaren surfer besloot ik afgelopen zomervakantie een gokje te wagen door een aantal dagen op surftrip te gaan.

Raven Surf School Portugal

Op basis van goede reviews koos ik voor de surfschool ‘Raven Surf School Portugal’. Ik ontmoet Mike, Nicky en hun zoontje Taylor een paar minuten van mijn appartement in Lagos vroeg in de morgen. Zij zijn hun surfschool ooit begonnen in Groot-Brittannië, maar momenteel zitten ze alleen nog maar in Lagos. Ze komen aanrijden in een wit busje met allen surfplanken op het dak, wat je al meteen het surfgevoel geeft. Met hun busje rijden ze elke dag naar een ander strand, net waar de golven het beste zijn. Zo kwamen we vanaf Lagos binnen veertig minuten bij het strand ‘Praia da Bordeira’.

Praia da Bordeira is een strand van wel drie kilometer lang. Het strand staat bekend om zijn mooie duinen en kliffen. Op het strand zijn verbazingwekkend weinig vakantiegangers voor deze periode van het jaar. Daarentegen is het strand, wanneer de golven ‘surfproof’ zijn, vol met verschillende surfscholen uit de hele omgeving.

Het busje met de surfplanken bovenop
Het busje met de surfplanken bovenop                foto: Isa de Laat

Wetsuits aan en gaan

Boven aan het strand wordt het busje gestopt. Een koude lucht komt ons tegemoet wanneer wij het busje uitstappen. Het is mistig en het strand is nog leeg. Veel surfscholen beginnen pas in de middag, maar deze surfschool begint vroeg in de morgen voor de beste ‘surfspot’. Na een korte uitleg over de wetsuits is het tijd om er zelf een aan te trekken. Het water is fris, waardoor een wetsuit cruciaal is. Nicky heeft een lunch gemaakt die we in onze rugzak meekrijgen.

Het is tijd om de surfboards te tillen een eind naar het strand te lopen. Over een pad, van een trap af, door de rivier en nog een heel stuk over het strand komen we aan bij een paar rotsen. Hier leggen we onze spullen neer. Door de wandeling heen is een warming-up niet meer nodig. We beginnen met het stretchen: wat voelt dat ontspannend bij het geluid van de zee op het strand. Maar aan dit ontspannende gedeelte komt snel een einde. Na een korte uitleg is het alweer tijd om het water in te gaan.

De surfplanken werden eerst neergelegd zodat we ons klaar konden maken voor de klim naar beneden
De surfplanken werden eerst neergelegd zodat we ons klaar konden maken voor de klim naar beneden   foto: Isa de Laat

Het eerste uur verloopt rustig, eerst is het de bedoeling om te leren hoe je een golf moet pakken. Daarna volgt nog een korte uitleg, waardoor het echt tijd is om te doen waar we voor gekomen zijn: staan op die plank! Dat ging soepeler dan verwacht. Met zijn zevenen onder leiding van Mike staan we binnen een uur allemaal op de plank.

Het is tijd voor de lunch, maar veel rust is er niet. We kunnen geen tijd verliezen. De rest van de les leren we hoe we het beste op onze surfplank kunnen staan en waar we naartoe moeten kijken. Na een vermoeiende dag van bijna vier uur les is het tijd om de route die we heen zijn gelopen terug te lopen met onze surfplanken. Dezelfde avond krijgen we foto’s doorgestuurd die gemaakt zijn door Nicky.

Een van de foto's gemaakt door Nicky
Een van de foto’s gemaakt door Nicky                       foto: Raven Surf School

De andere twee dagen gaan we naar hetzelfde strand. De foto’s van Nicky hebben ons geholpen om goed te kijken naar onze houding. We leren de tweede dag om bochten te pakken, het verschil met de eerste dag is al snel zichtbaar!

De laatste surfdag is aangebroken, vermoeid maar met goede moed lopen we weer naar het strand. De laatste dag leren we om andere golven te pakken en onze houding daarop aan te passen.

Mijn ervaring

Na drie dagen had ik een dag nodig om bij te komen van de spierpijn en de verloren energie, maar het voelde goed. Ik heb erg veel geleerd en zou het zo nog een keer doen. Ik raad iedereen aan om te gaan surfen bij een reis in Portugal. Over Raven surf School was ik enthousiast. De meeste mensen kiezen voor een cursus van een dag bij de Raven surf School. Maar omdat wij voor de driedaagse surftrip zijn gegaan hadden we elke dag een ander gezelschap. De groepen waarmee wij elke dag les hadden was gevarieerd van gezinnen tot jongeren. Mike heeft tijdens zijn les aandacht voor iedereen en helpt je om binnen de kortste tijd al met een surfplank overweg te kunnen.

De omgeving rondom het strand: Praia da Bordeira is erg mooi
De omgeving rondom het strand: Praia da Bordeira, is erg mooi         foto: Isa de Laat

Surflessen

In Portugal worden er veel verschillende lessen aangeboden, zowel voor jongeren als voor gezinnen. Een trip van meerdere dagen? Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar wel erg vermoeiend. Er worden zelfs hele surfvakanties aangeboden op meerdere locaties in Portugal. Hier zit het hele totaalplaatje van het eten en de overnachting inbegrepen. Heb je wat minder tijd? Een surfles van een dag is al genoeg om te leren hoe je op een surfboard moet staan. Om de beste surfspots in Portugal weer te geven is het handig om Portugal in drie delen te knippen.

1. Noord Portugal

Dit is het gedeelte tussen Lissabon en Porto. Hier vind je bijvoorbeeld de surfplaatsen bij Lissabon in de buurt. Bekende surfspots daar zijn Peniche, Nazare en Ericeira. Er zijn in Noord Portugal niet heel veel surfspots, maar diegene die er zijn, zijn erg goed.

2. West Portugal, Noord Algarve en de Alentejo

Surfspots hier zijn bijvoorbeeld Odeceixe, Arrifana en Carrapateira. De surfspots die in West Portugal te vinden zijn, zijn ook wel de world class surfspots.

3. De Algarve

Hier vind je bijvoorbeeld Lagos en Sagres. De Algarve is een plek dat bekend staat voor de toeristen om te surfen. Dit is ook waar ik mijn surftijd heb doorgebracht.

Praia da Bordeira
Praia da Bordeira             foto: Isa de Laat

Surftips voor beginners

Portugal is een uitstekende locatie voor beginnende surfers. Houdt wel rekening met de tijd en plaats. De Algarve is de beste plaats voor de beginnende surfer door de lagere golven. De westkust is ook een optie, maar de golven zijn hier veel krachtiger. Daarnaast is de beste manier om surfen te leren door plaats te nemen bij een plaatselijke surfschool. Dit omdat het je een hoop tijd bespaart het te leren en de surfinstructeur de beste surfplek voor je uitzoekt. Verder krijg je door een surfinstructeur tips over de veiligheid. Beginnerslessen worden meestal gegeven op foamboards die ervoor zorgen dat je er makkelijk op kan staan en die makkelijk drijven.

Ik heb in ieder geval genoten van mijn surftrip en zou het volgend jaar graag weer willen doen.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer