Sjoa is de zelfbenoemde raft-hoofdstad van Noorwegen. Wij gingen op pad met Heidal Rafting en het werd een tour om nooit weer te vergeten.

Raften op de Sjoa in Noorwegen

“Forward!” Roept gids Norman en we peddelen als een gek richting de stroomversnelling. “Sit down!” We springen in de boot en het koude water gutst over ons heen. Ik hoor gelach en gegil en ik zie alleen nog maar blije gezichten.

Raften

We raften op de Sjoa rivier, een rivier waarin je alle vijf de raft-categorieën kunt vinden. Wij doen de ‘classic tour’ met vooral watervallen uit categorie 3. We zijn zojuist heelhuids en rechtop uit de ‘Devil’s arm’ gekomen, dus nu kunnen we alles aan (denken we).

“Heb ik jullie al verteld dat ik soms gekke dingen doe?” vraagt Norman.

De kraakheldere Sjoa rivier stroomt door een schitterend landschap van hoge bergen met platte toppen en door smalle kloven met de naaldbomen erop.

“Backwards!” roept Norman en we moeten weer aan de slag. Allemaal tegelijk: 1, 2. 1, 2. We glijden van een kleine waterval af en blijven onderin de stroom hangen doordat Norman ons steeds rondjes stuurt. Water komt van links over de rand heen en we moeten in de boot gaan zitten om te voorkomen dat deze omslaat. We draaien om en dan wordt ook de rechter bemanning van onze boot drijfnat. Het is net een bubbelbad!
Dan peddelen we recht tegen de stroom van de Sjoa in waardoor de boot vrijwel stil komt te liggen. We mogen opstaan in de boot waardoor we op de raft over de golven surfen.

Everybody to the left

“Heb ik jullie al verteld dat ik soms gekke dingen doe?” vraagt Norman. Nog voordat we antwoord kunnen geven roept hij “Backwards!”. We peddelen hard achteruit en ineens springt hij op een rots en zit hij twee tellen later alweer in de boot. “Ik moet het voor mezelf ook leuk houden” grijnst Norman. Hij doet dit werk al vier jaar, maar hij behandelt ons alsof we zijn meest favoriete groep óóit zijn. Aangezien wij zulke goede peddelaars zijn dat we niet omslaan, mogen we even voelen wat het is om om te slaan. “Everybody to the left!” En ja hoor, daar gaan we. Vijf van de zes peddelaars slaan overboord en moeten gered worden door de mensen uit de andere raft.

Als afsluiter gaan we in de wasmachine: Een serie golven die over onze boot slaan maar ach, we waren toch al nat ?

We tillen de boten op de kant en we laten het water uit onze schoenen lopen. Iedereen stapt glunderend de bus naar Heidal in. Dit was absoluut het hoogtepunt van onze vakantie in Noorwegen!

Heidal Rafting

Sjoa is de zelfbenoemde raft-hoofdstad van Noorwegen. Boek een tour bij Heidal Rafting en zorg ervoor dat je bij Norman in de boot komt. Gegarandeerd plezier!
Lees verder over Mirres reis naar Noorwegen of over watersport.


Lees hier alle reisverslagen van onze reporters


Bewaren

Bewaren

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer