Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Sjoa is de zelfbenoemde raft-hoofdstad van Noorwegen. Wij gingen op pad met Heidal Rafting en het werd een tour om nooit weer te vergeten.

Raften op de Sjoa in Noorwegen

“Forward!” Roept gids Norman en we peddelen als een gek richting de stroomversnelling. “Sit down!” We springen in de boot en het koude water gutst over ons heen. Ik hoor gelach en gegil en ik zie alleen nog maar blije gezichten.

Raften

We raften op de Sjoa rivier, een rivier waarin je alle vijf de raft-categorieën kunt vinden. Wij doen de ‘classic tour’ met vooral watervallen uit categorie 3. We zijn zojuist heelhuids en rechtop uit de ‘Devil’s arm’ gekomen, dus nu kunnen we alles aan (denken we).

“Heb ik jullie al verteld dat ik soms gekke dingen doe?” vraagt Norman.

De kraakheldere Sjoa rivier stroomt door een schitterend landschap van hoge bergen met platte toppen en door smalle kloven met de naaldbomen erop.

“Backwards!” roept Norman en we moeten weer aan de slag. Allemaal tegelijk: 1, 2. 1, 2. We glijden van een kleine waterval af en blijven onderin de stroom hangen doordat Norman ons steeds rondjes stuurt. Water komt van links over de rand heen en we moeten in de boot gaan zitten om te voorkomen dat deze omslaat. We draaien om en dan wordt ook de rechter bemanning van onze boot drijfnat. Het is net een bubbelbad!
Dan peddelen we recht tegen de stroom van de Sjoa in waardoor de boot vrijwel stil komt te liggen. We mogen opstaan in de boot waardoor we op de raft over de golven surfen.

Everybody to the left

“Heb ik jullie al verteld dat ik soms gekke dingen doe?” vraagt Norman. Nog voordat we antwoord kunnen geven roept hij “Backwards!”. We peddelen hard achteruit en ineens springt hij op een rots en zit hij twee tellen later alweer in de boot. “Ik moet het voor mezelf ook leuk houden” grijnst Norman. Hij doet dit werk al vier jaar, maar hij behandelt ons alsof we zijn meest favoriete groep óóit zijn. Aangezien wij zulke goede peddelaars zijn dat we niet omslaan, mogen we even voelen wat het is om om te slaan. “Everybody to the left!” En ja hoor, daar gaan we. Vijf van de zes peddelaars slaan overboord en moeten gered worden door de mensen uit de andere raft.

Als afsluiter gaan we in de wasmachine: Een serie golven die over onze boot slaan maar ach, we waren toch al nat ?

We tillen de boten op de kant en we laten het water uit onze schoenen lopen. Iedereen stapt glunderend de bus naar Heidal in. Dit was absoluut het hoogtepunt van onze vakantie in Noorwegen!

Heidal Rafting

Sjoa is de zelfbenoemde raft-hoofdstad van Noorwegen. Boek een tour bij Heidal Rafting en zorg ervoor dat je bij Norman in de boot komt. Gegarandeerd plezier!
Lees verder over Mirres reis naar Noorwegen of over watersport.


Lees hier alle reisverslagen van onze reporters


Bewaren

Bewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer