Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De 125 kilometer lange Franklin River is, vanaf de bron tot het punt waar hij samenkomt met de Gordon River, uniek op alle vlakken. West-Tasmanië in Australië bestaat voor een groot deel uit onherbergzame National Parks, waaronder Franklin-Lower Gordon Wild Rivers. Pure wildernis, ultieme schoonheid en the middle of nowhere krijgen een hele nieuwe betekenis tijdens een raftexpeditie.

Tonnen vol eten, waterdichte tassen, koelboxen en alle spullen van de groep gaan mee in of op de rafts

National Park Water by Nature Tasmanië verzorgt meerdaagse raftexpedities op de Franklin River, waarbij je begeleidt door zeer ervaren gidsen de rivier afgaat. Let wel: zodra je je opgeeft voor een raftingexpeditie stort je je letterlijk in een nieuwe wereld. Bij de meeste expedities per raft ben je tien dagen op het water. Je start op de Collingwood River en gaat via de Upper, Middle en Lower Franklin River naar de Gordon River. Vanuit daar word je per zeiljacht naar Strahan en teruggebracht.

Kennismaken met je sprayjacket

Bij de verzamelplaats op het droge krijg je een uitrusting aangemeten: wetsuit, sprayjacket (een soort regenjas voor over je wetsuit) en de helm. In een waterdichte tas kan je vervolgens de meest noodzakelijke spullen opbergen die je mee wilt nemen op je reis. De drie uur lange route naar de startplek voert door prachtige National Parken. De dorpjes, of wat daarvoor door mag gaan,liggen steeds verder uit elkaar. Onderweg stop je nog een aantal keer voor koffie, en op de laatste stop kan je zelfs nog je eigen alcoholische dranken inslaan. Dat is ook meteen de laatste plek waar je bereik hebt met je mobiel. Vanaf nu is het enige contact met de buitenwereld mogelijk via een satelliettelefoon. Snel daarna passeer je de Franklin River voor het eerst en neemt ongetwijfeld de gezonde spanning toe bij de meeste expeditieleden.

Menselijke ketting

Voor wie denkt dat zo’n raft avontuur primitief is, dat valt reuze mee. Tonnen vol eten, waterdichte tassen, koelboxen en de spullen van de groep gaan mee in of op de rafts. Je mag zelf wel meteen – en niet voor het laatst – aan het werk, via een menselijke ketting worden alle spullen en de rafts naar het vertrekpunt gebracht. Een ketting die in de loop van de week steeds gesmeerder zal gaan lopen. Vakkundig wordt het Tetris-principe toegepast om alle spullen mee te krijgen.

Tip van Reisbijbel: “In de jaren 80 is er sprake geweest van het bouwen van dammen in de Franklin ten behoeve van energiecentrales. De gevolgen hiervan zouden verwoestend zijn geweest voor de natuur. Na protesten was de bouw van de baan. op diverse plekken zijn nog steeds de voorbereidingen te zien die al in volle gang waren. Zo is er een flying fox over de rivier en loopt het ‘geitenpaadje’ naar Mt McCall, waar ook de 4WD kan komen, langs een inmiddels vervallen spoorrails. een belangrijk stuk geschiedenis dat de gidsen graag vertellen.”

Veiligheid onderweg

Raften is niet voor ‘watjes’. Het eerste stuk van de Collingwood is gelukkig rustig, en wordt gebruikt om de raft, de werkwijze en de veiligheidsregels te leren kennen. Vooruit en achteruit peddelen, met z’n allen de boot induiken bij ‘duck down’ en ‘over left’, ‘over right’ gaan als het gewicht verplaatst moet worden. Links en rechts is en blijft lastig… Je leert hoe je moet handelen als je in het water valt of iemand overboord slaat. De sfeer is relaxed en de uitleg verloopt rustig.

Ondanks dat kantelt de raft belandt de groep toch in het water en de raft op z’n kop

Dat de mogelijkheid tot omslaan altijd op de loer ligt, blijkt trouwens doorgaans al snel. De grote rotsen en boomstammen die overal ineens op kunnen duiken kunnen er gemakkelijk voor zorgen dat de raft vast komt te zitten. De gidsen doen er alles aan om dat te voorkomen en als het toch gebeurt geven ze gericht aanwijzingen om de raft zo snel mogelijk los te krijgen. Ondanks dat kantelt de raft belandt de groep toch in het water en de raft op z’n kop.

Tip van Reisbijbel: “Als je raft omslaat blijkt meteen hoe goed de gidsen op elkaar zijn ingespeeld. Heel snel na de koude plons (het water is een graad of 12) is iedereen weer in veiligheid gebracht en wordt er hartelijk gelachen. De raft is binnen no-time omgekeerd en opnieuw gepakt. Met knikkende knieën en de geruststelling dat dit niet vaker gaat gebeuren, gaat de raftexpeditie verder. De paar peddels die verloren zijn gegaan, duiken een stukje verder weer op in een eddy, een rustige plek in de rivier.”

Kamperen aan de waterkant

Het doel van de eerste dag is Angel Rain Cavern. Een overnachtingsplek onder een overhangende rots, waar als het regent, de regendruppels via de begroeiing als een gordijn naar beneden vallen.

raften

De campsites langs de Franklin zijn allemaal bijzonder: het regenwoud, een grot, het bos of aan een strandje. Kampeerplek Irenabyss heeft bijvoorbeeld een fantastisch rotsplateau, dat na zonsondergang de warmte van de dag afgeeft. Eten met uitzicht op de rivier en in de verte mogelijk een vogelbekdier dat kringen maakt in het wateroppervlak… Beter wordt het niet, zou je denken.

Als het droog is overnacht iedereen in de buitenlucht

raften

De opzet van het kamp is altijd hetzelfde: een keuken en gezamenlijke ruimte, een plek die wordt aangewezen als toilet, waarbij een peddel dienst doet als deurstopper en verder kun je overal je luchtbed neerleggen. Als het droog is overnacht iedereen in de buitenlucht, onder een prachtige sterrenlucht met het Zuiderkruis als richtinggever. Bij kans op regen werden tarps opgezet als overkapping. In de keuken bereiden de gidsen de meest heerlijke gerechten. De koelboxen en tonnen zittten vol met lekkere, verse producten die voldoende energie geven.

Teamwork

Zit je tijdens een raftexpeditie natuurlijk al dicht op je reisgenoten, raften is bovendien echt teamwork, je moet er samen voor zorgen dat je veilig door een stroomversnelling komt. Het voelt als een overwinning als je een moeilijke stroomversnelling bent doorgekomen of als je met net dat beetje extra kracht tóch van die rots af komt. Successen worden gevierd: een high five met de peddels gevolgd door een klap op het water.

De toch al prachtige hoge bergwanden krijgen iets mystieks door de mist die tussen de bomen hangT

Een raftdag op de Franklin wordt bepaald door de waterstand en die wordt bepaald door het weer. Flinke regenval zorgt voor een extra uitdaging. Een portage in een laagstaande rivier is immers weer heel anders dan in een rivier met veel water. Dankzij de regen verandert ook de omgeving. De toch al prachtige hoge bergwanden krijgen iets mystieks door de mist die tussen de bomen hangt. Het voelt alsof je in een sprookje bent beland.

raften

In de rafts is het even stil wanneer iedereen de omgeving op zich in laat werken. De passage van The Great Ravine is groots. De rotswanden en stroomversnellingen laten zien dat er niet te sollen valt met de natuur. Een voordeel: regen voel je niet meer als je aan het touwtrekken bent om een raft door een rapid te krijgen. Soms moet je ook uit de raft om spullen over land te verplaatsen, zodat je daarna weer verder kan. Reken op steile passages, waar je volop kans hebt je hoogtevrees of angst om te vallen kan overwinnen.

Zulk leed is vergeten als de Franklin roze kleurt in de ondergaande zon. Een mooi contrast met de witte bloemen van de leather trees die uitbundig bloeiden. Aan de waterkant, in de zon, met het razende water overal, wordt ineens de liefde voor het water, die gidsen Erik en Marlow al de hele week uitspreken, duidelijk. De omgeving, de natuur en het magische en mystieke van de Franklin. Het is onmogelijk om hier niet verliefd te worden.

Raften met ‘Water by Nature Tasmania’

raften

Reisbijbel reisde met Water by Nature Tasmania over de Franklin. Dat beviel goed. De afwisseling van het mooie en slechte weer, het rustig kabbelende water en het woeste water dat je verwacht bij white-water raften is in combinatie met de begeleiding van professionele gidsen een goed te doen avontuur voor sportieve reizigers. Water by Nature Tasmania organiseert verschillende rafttours op de Franklin River. Tussen november en maart, in het Australische voorjaar en zomer, starten er wekelijks verschillende expedities. Je hebt geen ervaring nodig om mee te gaan. Een gezonde dosis lef, humor en zin in avontuur volstaan. De rest wordt voor je geregeld.

bron: reisbijbel.nl | Rianne Pragt

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer