klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Reisverslag Maleisië: raften op woeste rivieren

Door Kamiel Deinum

Bij Maleisië denk je aan tropische stranden, de beroemde Petronas Towers in Kuala Lumpur en heerlijk Aziatisch eten. Het land leent zich echter ook voor een actieve vakantie. Natuurlijk kun je er trekkingtochten door de jungle maken en mountainbiken, maar minder bekend is dat je er fantastisch kunt raften. Tijdens de tocht is er een stop en de gelegenheid om te zwemmen in de rivier midden in de jungle. Daar kun je mee aankomen op het volgende verjaardagsfeestje. Afgelopen zomer maakten we een reis door Maleisië en het raften was één van de hoogtepunten van de reis. Hieronder een verslag.

River Lodge hotel in Gopeng

Is dit dezelfde gids die gisteravond zo schuchter op de achtergrond stond toen we incheckten bij het hotel? De sportieve kleding die hij vanochtend heeft aangetrokken, hebben zijn zelfvertrouwen duidelijk goed gedaan. Wij zijn blij met deze metamorfose, want even later laat hij zien dat hij op het water helemaal in zijn element is en loodst hij ons over de ruige Kampar rivier.

Zij geeft hiermee alvast een signaal af dat we flink aan het werk moeten om haar te bedwingen

De avond ervoor hebben we ingecheckt bij het Ulu River Logde hotel, zo’n twee uur rijden van Kuala Lumpur. De huisjes op het vakantiepark zijn eenvoudig, maar de ligging compenseert veel. De accommodaties kijken uit op de rivier die woest langs het vakantiepark stroomt. Zij geeft hiermee alvast een signaal af dat we flink aan het werk moeten om haar te bedwingen.

Ulu River Lodge

Raften

Na een stevig ontbijt stappen we samen met een Canadese familie achter in de laadbak van een pick-up. De tocht door de jungle is al een beleving op zich en na ongeveer een half uur rijden komen we aan bij het vertrekpunt voor het raften. De bootjes zijn geschikt voor 4 personen en dus lekker klein en wendbaar. Onze ‘getransformeerde gids’ neemt gelijk het voortouw als we de pick-up uitstappen. Hij klimt in één van de bootjes en geeft instructies hoe we moeten handelen. ‘Forward’ en ‘backward’ zijn nog vrij eenvoudige bevelen als om het om roeien gaat.

Als echter het commando ‘jump jump’ wordt gegeven, moeten we al zittend op en neergaande bewegingen maken om de vastgelopen boot weer los te krijgen. Bij ‘boem boem’ gaan we een stroomversnelling tegemoet en moeten we van de bankjes op de bodem van de boot gaan zitten. In het begin worden de ‘jump jump’ en ‘boem boem’ commando’s nog wel door elkaar gehaald en gaan we op en neer terwijl we eigenlijk op de bodem van de rubberboot moesten gaan zitten. Gelukkig went het snel en na een paar oefeningen hebben we het onder controle.

Raften op de Kampar rivier

Al snel na het vertrek komen we in diverse stroomversnellingen terecht. Riverbug, de organisator van tal van outdoor activiteiten in Maleisië, heeft een fotograaf aan de kant van rivier gezet. Dat is maar goed ook, want aan het nemen van foto’s kom je zelf bijna niet toe. We hebben onze telefoons wel in plastic hoesjes om de nek hangen, maar tijdens de wildste en dus mooiste momenten heb je geen tijd om foto’s te nemen en tijdens de rustige stukken zijn de foto’s natuurlijk niet zo spectaculair. Na de tocht als we terug zijn bij River Lodge kun je zoveel foto’s kopen als je wilt. Je krijgt er bijna keuze stress van.

Zwemmen in de rivier

Halverwege de tocht stoppen we en gaan we met z’n allen zwemmen in de rivier. Niemand maakt zich zorgen over vreemde beesten op een plek als dit in de jungle. We vertrouwen onze gidsen volledig. Zelf blijven zij wel aan de kant, maar dat zal wel komen omdat ze dit al zo vaak hebben gedaan.

Zwemmen in de rivier midden in de jungle

Afsluiten met een lunch

Na bijna twee uur raften komen we terug bij het startpunt, het River Lodge Hotel. Onze gids die op het water zo in zijn element was, is als hij weer op voet op vaste bodem heeft gezet binnen een mum van tijd uit het zicht verdwenen. Hopelijk voor hem mag hij ’s middags de rivier weer op.

De trip wordt afgesloten met een Aziatische lunch; kip met rijst en groente. Wij gaan ’s middags weer verder. De Canadese familie blijft nog een paar dagen. Je kunt er namelijk ook nog jungle trekkingtochten maken en abseilen van een waterval. Nog genoeg te doen!


Lees hier meer reisverhalen over Maleisië


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer