REISVERSLAG DENEMARKEN | Ik ontdekte het waddeneiland Rømø

Een reisverhaal van Tammy Pagen

Denemarken kent drie bewoonde eilanden in het waddengebied: Fanø, Mandø en Rømø. Samen met het onbewoonde eilandje Langli liggen ze in het nationaal park Vadehavet. Een paar jaar geleden, in de maand juni, bracht ik een bezoek aan het Deens Waddeneiland Rømø. Dit eiland is vanaf het vasteland met de auto bereikbaar via een dam van ongeveer tien kilometer lang. De reistijd vanuit Utrecht bedraagt zeven uur met de auto en ruim dertig uur op de fiets.

Het is echt een plek voor natuurliefhebbers en misschien nog wel meer voor liefhebbers van strand- en watersport. Rømø heeft namelijk volgens eigen zeggen het breedste strand van Europa (twee tot vier kilometer) waar je naar hartenlust onder andere kunt kitesurfen, zwemmen, wandelen en paardrijden.

Rømø is echt een plek voor natuurliefhebbers en misschien nog wel meer voor liefhebbers van strand- en watersport

Maar ook als je het strand op een wat minder sportieve manier wilt ontdekken ben je hier op de juiste plek. In Lakolk mag je namelijk gewoon met je auto het strand op! De hoofdweg gaat ineens over in het zand en voor je het weet, rijd je tussen de andere auto’s, campers en strandbedjes langs de zee.

Lakolk
Aan zee bij het autostrand van Lakolk – Foto door Haico Pagen

Cultuur snuiven

Maar naast het strand heeft Rømø ook prachtige bossen en diverse plekken waar je de geschiedenis en cultuur van het eiland kunt opsnuiven. Dit kan bijvoorbeeld in het noorden waar een aantal bezienswaardigheden te bezoeken zijn zoals het oudste en kleinste schooltje van Denemarken en diverse musea. In het zuiden vind je in het plaatsje Havneby een fototentoonstelling in de buitenlucht over belangrijke plekken op Rømø en een stukje geschiedenis. Vlakbij de foto’s staat een aantal historische voorwerpen zoals ankers en kanonnen. Vanaf de haven loopt er een wandelroute naar het zuidelijke strand.

Havneby
Anker in Havneby – Foto door Tammy Pagen
Zeevaart
Een stukje geschiedenis van de zeevaart – Foto door Tammy Pagen
Kanonnen
Een van de kanonnen in de buurt van de haven – Foto door Tammy Pagen

Een ander stukje geschiedenis dat je zeker niet mag missen als je Rømø bezoekt, is het kerkje in Kirkeby. Het kerkje is een echt scheepvaart kerkje wat terug te zien is aan de modelschepen die aan het plafond van de kerk hangen.

Kerkje
Het kerkje in Kirkeby – Foto door Tammy Pagen
Modelschepen
De modelschepen sieren het plafond – Foto door Tammy Pagen
Rondje
Rondje om de kerk… – Foto door Tammy Pagen
Toegangspoort
Een oude toegangspoort – Foto door Tammy Pagen

Spelen in het bos

Nabij de kerk ligt een van de drie plantages (oftewel wandelgebieden) van het eiland waar je heerlijk kunt wandelen. Bij de Kirkeby plantage kun je vanaf de parkeerplaats diverse wandelingen maken. Wat het zeker de moeite waard maakt om te bezoeken, is het feit dat er een heel mooi speelbos ligt. In het bos zijn er diverse speeltoestellen, hutten en houtsnijwerk te vinden.

Hutten
Hutten bouwen op Rømø – Foto door Tammy Pagen
Speeltoestellen
Speeltoestellen genoeg – Foto door Tammy Pagen
Houtsnijwerk
De speelplek wordt gesierd door divers houtsnijwerk – Foto door Tammy Pagen

Je kunt er lekker in de schaduw aan een van de picknickbanken lunchen maar je kunt ook even verderop bij een van de kleine meertjes aan de oever bijkomen. Het water kleurt prachtig in blauwe en oranje tinten waar mooie insecten overheen vliegen of even rusten op de waterplanten.

Meertje
Een gekleurd meertje in het bos – Foto door Tammy Pagen
Fauna
Flora en fauna bij het water – Foto door Haico Pagen

De bergen van Rømø

Een ander wandelgebied ligt bij de Vråby plantage. Bij de parkeerplaats is een ruim omheind en bosrijk losloopgebied voor honden aanwezig. Daarnaast kun je er een van de ”bergen” van Rømø ontdekken, namelijk de Stagebjerg van achttien meter hoog. In een uurtje wandel je door een prachtig dennenbos dat eerlijk gezegd meer indruk maakt dan het uitzicht vanaf de Stagebjerg zelf als je die beklommen hebt.

Vråby
Wandelgebied Vråby plantage – Foto door Tammy Pagen
Onderweg
Onderweg naar de Stagebjerg – Foto door Tammy Pagen
Stagebjerg
Bovenop de Stagebjerg – foto door Tammy Pagen

Rømø is prima in één of twee dagen te bezichtigen. Ik was er in juni en vond het heerlijk om er in alle rust te wandelen, zonder nauwelijks iemand onderweg tegen te komen. Mocht je van wat meer drukte houden, kun je er middenin de zomer zeker je hart ophalen.  Rømø is namelijk ontzettend toeristisch en overal waar je komt zie je talloze vakantiehuisjes en parken vol vakantievilla’s. Rust of drukte, cultuur of natuur – Rømø heeft het allemaal.


Ben je naast de wandelingen op Rømø op zoek naar een uitdagende wandelroute aan het vasteland van Denemarken? Lees dan ook mijn reisverslag over het vijfdaagse Gendarmenpad.


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

één reactie op “REISVERSLAG DENEMARKEN | Ik ontdekte het waddeneiland Rømø”

  • Jack van Gils
    22 oktober 2019 at 06:59

    Wat een mooie foto’s en goed verhaal. Nu wil ik er ook heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer