Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Nooit te laat om je dromen op te pakken

Door Bram Wagemans

Afgelopen december besloot ik een oude droom weer nieuw leven in te blazen. Zes jaar geleden heb ik surflessen gehad van voormalig World Pro champion Merrick Davis in Noosa, Australie. Daarna heb ik er eigenlijk nooit meer wat mee gedaan.
In oktober ben ik gestopt met mijn baan als verkoper en in januari zal ik starten met een totaal nieuwe uitdaging. Om een roerige periode af te sluiten, kan ik wel nieuwe energie en inspiratie gebruiken. Ik heb goede verhalen gehoord over de mogelijkheden om te surfen in Marokko. Surfen in Marokko, hoor ik je denken? Niet het eerste wat in je opkomt als je aan Marokko denkt.

surfen
Taghazout – Foto: Bram Wagemans

Surfers walhalla, Taghazout

Marokko blijkt een top locatie te zijn voor een fijne surfvakantie en het ligt maar op vier uurtjes vliegen van Nederland. Door de unieke ligging kun je er het gehele jaar door goed surfen. Vooral van november t/m februari zijn de golven op z’n best. Zowel voor de beginnende als gevorderde surfer zijn er geschikte locaties om te surfen. En met zo’n 25 graden onder de Marokkaanse zon, is het hier nog altijd heerlijk vertoeven in de winter.

surfen
Uitzicht Dfrost Almugar – Foto: Bram Wagemans
surfen
Spelende kinderen Taghazout – Foto: Bram Wagemans

Ik verblijf in surf hotspot, Taghazout. Een plaatsje onder de rook van Agadir. Een klein, levendig en gezellig plaatsje. Vriendelijke mensen, mooie stranden en vele steegjes met allerlei winkeltjes en restaurantjes. Het wordt al sinds de jaren ’60 bezocht door hippies en surfers. Er zijn tal van verschillende surf houses te vinden. Ik boek een week bij Dfrost Almagur Surf House & Yoga. Gelegen aan de rand van het dorp, direct gelegen aan de zee. Op het terras heb je vanuit de jacuzzi een schitterend uitzicht op de ondergaande zon. Een ideale plek om te relaxen dus. Het is vakantie, dus een drankje gaat er wel in. Gelukkig is dit een van de weinige plekken in de omgeving, welke beschikt over een dranklicentie.
Ze hebben enthousiaste en gemotiveerde surf instructeurs die erop gebrand zijn dat je het surfen onder de knie zult krijgen. Het personeel is vriendelijk en de overheerlijke Marokkaanse keuken is een toegevoegde waarde voor je verblijf. Het is een gezellige bende met surfers van verschillende leeftijden, niveaus en uit verschillende landen. Heerlijk die surfcultuur, Aloha!

surfen
Marokkaans terras Dfrost Almugar – Foto: Bram Wagemans

Zeewater happen

Mijn surflessen van zes jaar geleden zullen mij geen voordeel meer geven tijdens het surfen. Ik begin gewoon weer van voor af aan. De instructeurs brengen ons naar Paradis Plage, daar zijn de golven ideaal voor beginners. Eerst oefenen op het droge en daarna het water in om de instructies toe te passen op de gebroken witte golven. Peddelen, push en vooral veel water happen. Opgeven bestaat niet en gelukkig blijven de instructeurs geduldig en enthousiast. Langzaamaan is er wat progressie te zien. Zo af en toe blijf ik staan en cruise ik op de golven richting het strand.

surfen
Surfen bij Banana Beach – Foto: Bram Wagemans
surfen
Surfles – Foto: Dfrost Almugar Surf & Yoga

In de ochtend zijn de golven uitstekend, uitdagend en met mooie clean lines. In de middag, wanneer eb zijn intreden doet, worden de golven wat minder. We verblijven de gehele dag op het strand. Als je even klaar bent met surfen kun je wat relaxen met de andere surf dudes en girls. Even iets anders. Strandritjes met een kameel worden geregeld aangeboden hier.

surfen
Kamelenritjes – Foto: Bram Wagemans

Een groene oase van rust en schoonheid

Je bent vrij om te doen wat je wilt. Er zijn gasten die hier alleen verblijven voor de yoga sessies. Anderen doen het rustig aan en nemen tijd voor een wandeling door het dorpje. Bij voldoende aanmeldingen zijn er ook excursies naar Marrakesh, Essouira of de Hamam.

surfen
Paradise Valley – Foto: Bram Wagemans

Ik kies ervoor om een dag naar Paradise Valley te gaan. Onderweg stoppen we bij een Berber commune en krijgen we uitleg over Argan olie. Verscholen in de bergen brengt een lang slingerend pad je naar een groene oase met enkele waterpooltjes. Een klein stroompje omringt met vele palmbomen is zeker in de zomer een heerlijke plek om af te koelen. Dat het een populaire plek is voor toeristen en de lokale bevolking is te merken aan de vele eettentjes die zich langs de route opdoemen. Voor wat meer rust, kun je nog een stuk verder lopen. Daar kun je in alle rust genieten van de zon, een boek lezen, genieten van het uitzicht of een frisse duik nemen vanaf de hoge rotsen. Het water is mij toch wat te fris, dus ik geniet volop van het uitzicht en de rust.

De groene golven

Ik geef nog maar eens wat extra gas om uiteindelijk op die groene golven te kunnen surfen. We zijn hier nu eenmaal om het surfen onder de knie te krijgen. Blijven oefenen, de focus op de handelingen, maar vooral ook blijven genieten. Steeds weer wat extra leren. Het maken van een turn of het onder controle krijgen van je board. Elke dag weer op een ander strand met namen als Banana en Crocro Beach. Het schitterende Insouana Beach. De laatste dag is er geen weg meer terug. Ik blijf inmiddels al geregeld staan op de witte golven. Ik zal hoe dan ook wat grotere golven pakken voordat ik vertrek. Met wat extra peddelwerk en de naweeën van een avondje stappen is het een energierovende onderneming. Ook al mislukken de meeste pogingen op de grotere groene golven, het lukt mij toch om er enkele te pakken en succesvol te bedwingen. Nog niet voluit, maar ik kan nu zeggen, dat ik kan surfen.

surfen
Tube riding – Foto: Dfrost Almugar Surf & Yoga

Leren van de ervaren surfers

In het surf house zijn er ook ervaren surfers te vinden. Het is mooi om hen in de late middag nog aan het werk te zien op de pittigere golven bij Panorama Beach, Anchors- of Hash Point. Het is een gezellige groep, interessante gesprekken en bovenal een relaxte sfeer. De laatste dagen kiezen de ervaren surfers ervoor om in de middag aansluiting te zoeken bij ons, beginnende surfers. Een extra zetje, wat tips of juist een aanmoediging zodat iedereen het surfen onder de knie krijgt.

surfen
Anchors Point Taghazout – Foto: Dfrost Almugar Surf & Yoga

Het bevalt me wel die surfscene. Vrij als een vogel, een met de natuur en respect voor elkaar. Maak je niet druk en zorg voor de omgeving waarin je je begeeft. Aloha, de begroeting die verbonden is met de surfscene vat alles mooi samen. We gebruiken het nu als begroeting, maar in Hawaï staat het voor Liefde, Toeneiging, Compassie, Vrede en Dank. Ik heb in ieder geval de inspiratie en energie gevonden die ik zocht.

surfen
Surfen – Foto: Kamill Cosemans

Vrijdag oftewel Vrije dag

Marokko is een overwegend islamitisch land. Ook al bieden alle surf houses een full service verblijf aan. Op vrijdag zul je zelf voor wat te eten moeten zorgen. De keuken is dan ’s avonds gesloten en de meeste moslims gaan dan naar de moskee voor het vrijdaggebed. Dit betekend overigens niet dat de restaurants in het plaatsje gesloten zijn. Aangezien alle surf houses hun keuken sluiten, betekent dit wel extra drukte bij alle eettentjes in het dorp.
Om de fijne week goed af te sluiten, gaan we als groep eten bij een van de gezellige tentjes aan het water. Niet iedereen is tegelijk klaar. We vertrekken op een later tijdstip en dat zorgt alweer voor wat vrije tafeltjes bij het restaurant. En zoals al eerder gezegd, de Marokkaanse keuken is overheerlijk. Dat is genieten geblazen.

surfen
Surf Experience – Foto: Kamill Cosemans

Eind oordeel

Marokko is zeker een aanrader voor een op en top surfvakantie. Het fijne weer, de Marokkaanse cultuur, de vriendelijke mensen en de gehele ambiance zorgen voor een top ervaring. Ik heb niet veel vergelijkingsmateriaal. Maar ik zou er zo nog een keer heen gaan.  Ik heb in ieder geval besloten om mijn volgende surf ervaring niet nog eens 6 jaar op mij te laten wachten.
Marokko heeft veel te bieden. Vooral op het gebied van culturele activiteiten, maar collega Sandra de Moor heeft al eens geschreven over de vele outdoor mogelijkheden in Marokko.

surfen
Zwerfhond bij Paradise Valley – Foto: Bram Wagemans

Zijn er dan helemaal geen kritische noten te vinden. Dan moet ik toch zeggen dat je in Marokko nog altijd veel zwerfhonden en zwerfafval tegen komt. Het heeft wat tijd nodig, maar de regering schijnt hier aan te werken. Het is dan wel een surfwalhalla, maar het is nog geen utopia.

Aloha!

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer