Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Zes redenen om te gaan watersporten in Polen

Door Edwin Hagenouw

Polen is een waar paradijs voor watersportliefhebbers. De zee, de ontelbare meren, ongerepte rivieren en kunstmatige reservoirs creëren ideale omstandigheden om te zeilen, kajakken, windsurfen, kitesurfen, te wakeboarden of gewoon op het strand te liggen. Hieronder geef ik je zes goede redenen om te gaan watersporten in Polen.

Polen
Kajakken op de Rospuda rivier. Foto: Poslish Tourism Organisation

1. Windsurfen en kitesurfen op Hel (Pommeren)

Het schiereiland Hel is om natuurlijke redenen een van de beste plaatsen in Europa voor windsurfen en kitesurfen. Het waait hier gemiddeld 220 dagen per jaar met een gemiddelde windsnelheid van 12 knopen.

windsurfen polen
Windurfen in Pommeren. Foto Polish Tourism Organisation

De beste maanden voor kitesurfen zijn mei, juni en september. Een favoriete plek is de noordelijke kust van het schiereiland of de baai van Puck.

Het waait hier gemiddeld 220 dagen per jaar met een gemiddelde windsnelheid van 12 knopen

Hier, zelfs een kilometer van de kust, heeft het bassin een diepte van ongeveer 0,5 tot 1 meter. Het water is niet te ondiep of te diep, dus het is hier veilig, en de bodem is zanderig en aangenaam. De baai is schoon, warm en bevat relatief veel zoet water.

2. West-Pommerse zeilroute

De West-Pommerse zeilroute omvat een netwerk van nieuwe en gemoderniseerde jachthavens in de regio Szczecin, de Szczecin-lagune en de Oost-Pommerse Baltische kust.

Jachthaven polen
Jachthaven in Dziwnow. Foto: P. Sokół

De oevers van de Szczecinski-lagune, de nabijheid van het Wolin Nationaal Park of de monding van de rivier de Parsęta in de Oostzee maken dat jachthavens langs de route op plaatsen liggen met een bijzondere natuur.

3. Kajakken door Wielkopolska (Groot Polen)

De Grote Lus van Wielkopolska is een vaarroute via de volgende waterwegen: de rivieren Warta, Noteć en het Śleszyński-kanaal met een totale lengte van 690 kilometer. De route voert je door de provincie Wielkopolska en de provincies Lubuskie en Kujavië-Pommeren. Dit is de verbinding met het uitgebreide netwerk van Europese waterwegen en is geschikt voor kanovaarders en motorboten.

Grote lus Polen
Grote lus. Foto: wielka-petla.pl

Er zijn 28 sluizen op een groot deel van de route. Langs deze waterweg vind je twee nationale parken, acht landschapsparken en ook Natura 2000-gebieden. De moderne infrastructuur bestaat uit 35 jachthavens, meestal met sanitaire voorzieningen, en 30 kanohellingen.

4. Op je wakeboard naar Szczecinek (West Pommeren)

Op ongeveer 70 kilometer van de zee, in het merengebied Drawskie aan het Trzęsiecko meer, kun je een van de langste skiliften in Europa gebruiken voor wakeboarden of waterskiën.

Wakeboard in Szczecinek. Foto: Polish Tourism Organisation

Het is een plek waarin zowel beginners als gevorderden een geweldige tijd zullen hebben.
De totale lengte van de lift is 1100 meter en deze heeft een maximale snelheid van 60 kilometer per uur.

5. Kajakken langs de Pieniny (Klein Polen)

Het kanoroute van de Dunajec-rivier is 202 kilometer lang en voert van Nowy Targ naar de Ujście Jezuickie. Je dient zes tot negen dagen te reserven om deze route volledig af te leggen. De volgende delen van de rivier zijn het meest interessant voor watersporters:

  • in de Pieniny – van Sromowiec Wyżne naar Szczawnica
  • van Kłodne naar Łącko
  • het Rożnowskie-meer

Langs deze waterweg zijn veel interessante culturele bezienswaardigheden en vind je een prachtige natuur. In sommige delen is de vaarroute moeilijk vanwege de stromingen, variabele diepte en de vele stenen in de rivierbedding.

Kajakken Polen
Kajakken op de Dunajec rivier. Foto: Polish Tourism Organisation

6. De Grote Mazoerische Merenroute (Warmië en Mazurië)

De Grote Mazoerische Merenroute is de meest populaire en mooiste vaarroute in het noordoosten van Polen. Het is een uniek gebied, zowel voor Polen zelf als voor Europese begrippen. De zeer rijke regio met ongerepte natuur, vol historische bezienswaardigheden en geliefd onder watersportliefhebbers. De grote meren van Mazurië zijn beroemd om de talloze leefgebieden voor vogels en andere dieren. Een bijzondere attractie aan het begin van september en oktober is de bronstijd van de herten.

De Grote Mazoerische Merenroute is de meest populaire en mooiste vaarroute in het noordoosten van Polen

De belangrijkste zeilcentra zijn: Giżycko, Mikołajki, Pisz en Węgorzewo. Alleen al op de grote Mazurische meren kun je via de binnenwateren een route van 120 kilometer varen.

Land van duizend meren
Het Land van Duizend Meren. Foto: Polish Tourism Organisation

Het Land van Duizend Meren telt in werkelijkheid bijna 2.600 meren. Deze meren zijn verbonden door Mazoerische kanalen.


Meer informatie vind je op: www.polen.travel/nl/watersporten


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer