ADVERTENTIE
Advertentie

Klik hier voor meer informatie over actieve reizen naar Oostenrijk

 

Allemansrecht | Alles wat je wilde weten over wildkamperen in Scandinavië

Door Ilse Nijhof

Kamperen in Scandinavië is een heel andere beleving dan kamperen in bijvoorbeeld Duitsland of Italië. De omgeving en het weer is natuurlijk heel anders maar dat is het niet alleen, waar je in Duitsland of Italië je tent op een camping moet zetten, mag je in Scandinavië wildkamperen. Op deze manier kom je op adembenemende plekken terecht waar je ook nog eens vaak alleen met de natuur bent. Durf jij het aan?

Wildkamperen is een vorm van kamperen op niet daarvoor specifiek aangewezen locaties

Allemansrecht

In de Scandinavische landen Finland, Noorwegen en Zweden is wildkamperen toegestaan onder voorwaarden op basis van het allemansrecht. Het recht om te gaan wildkamperen geldt voor het open land, oftewel land wat niet omheind en niet gecultiveerd is. Dit zijn bijvoorbeeld kusten, veengebieden, bossen, bergen en waterkanten. Dit kunnen zelfs kleine eilandjes van ongecultiveerd land zijn gelegen in gecultiveerd land.

Als je langer dan twee nachten op dezelfde plek wil staan, vraag dan toestemming aan de landeigenaar. Dit is niet van toepassing op woeste gronden zoals bergen of wildernis. Denk erom dat er geen schade wordt aangericht aan de natuur of landbouwgewassen en dat de eigenaar niet wordt gestoord.

Het wildkamperen is niet toegestaan op omheind land in privé-eigendom, oftewel gecultiveerd land. Denk erom dat omheind niet per se wil zeggen dat het fysiek omheind is. Hieronder vallen bijvoorbeeld weilanden, tuinen, geploegde velden (ongeacht of er gewassen op staan), bouwterreinen, industriegebieden en bosaanplant. Ook moet je minimaal 150 meter afstand houden van het dichtstbijzijnde bewoonde huis of berghut.

Toch is er één uitzondering, van 15 oktober tot 30 april mag je wel gebruik maken van velden en weilanden zolang de grond bedekt is met sneeuw of bevroren is.

allemansrecht –
Fins: jokamiehenoikeus;
Noors: allemannsretten;
Zweeds: allemansrätten

Volg je het nog? Soms is het best lastig om een plekje te vinden die aan alle regels voldoet.

Tip: Vraag een local of de plaatselijke vvv of het toegestaan is, zij weten dat beter dan jij.

Toon respect voor de natuur, de dieren en de lokale bevolking. Maar bovenal, geniet er van! Het is een geweldige ervaring die je niet snel meer zal vergeten! De natuur, de rust en de vrijheid. Dat willen we toch allemaal?

By Richard MeurkMøysalen, Norway., CC BY 2.0, Link

Bronnen: www.visitnorway.nl | www.flickr.com | nl.scoutwiki.org


Meer inspirerende artikelen over Noorwegen lees je hier


 

Bewaren

Advertentie
Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.