Geniet van de natuur en sluit af met een bezoek aan de stad Bern

Door: Pauline van der Waal | MySwitzerland – Bern

Denk je bij Bern in eerste instantie aan de stad? Snappen we! Maar de naam van het kanton waarin Bern ligt, draagt dezelfde naam. En daar is ongelofelijk veel te zien en doen voor outdoorliefhebbers.

Prachtig heldere meren en rivieren als hoogtepunt van je wandeling, of om in te zwemmen of varen. Een bezoek aan de traditionele dorpen en boerderijen tijdens je hike, of een wandeling tussen de boomtoppen. Overnachten doe je net zo gemakkelijk in de levendige stad als op een berg met waanzinnig panorama. Of in een ecocapsule? Geen idee wat dat is? Lees dan snel verder en we vertellen je alles over de regio Bern!

Lees hier alles over Bern op MySwitzerland.com

Combineer de natuur van Zwitserland met een stedentrip Bern. Copyright: Zwitserland Toerisme

Typische bergdorpen vragen om ontdekt te worden

Ga je het liefst op eigen houtje op pad of is een gids ook wel aan jou besteed? Kies dan voor een wandeling naar een bergdorp in de Jungfrauregio met een lokale gids. Die leert je meer over de geschiedenis, bijzondere tradities en gekke gebeurtenissen van de streek.

Wist je bijvoorbeeld dat Mürren bekend staat als het dorp van James Bond en dan Meiringen niet alleen de plek is waar het boek The Final Problem van Sherlock Holmes zich afspeelt, maar ook de geboorteplaats van het schuimgebak meringue? Zo hoor je nog eens wat!

Kom meer te weten door de verhalen van een lokale gids. Copyright: Zwitserland Toerisme

Wandel door het land van de waterkrachtcentrale

Een duurzaam land als Zwitserland is al decennia bezig om het opwekken van elektriciteit zowel duurzaam als kostenefficiënt te maken. Een voorbeeld daarvan is de waterkrachtcentrale KWO (Kraftwerke Oberhasli). Al in 1924 werd deze centrale opgericht en inmiddels is het een van de meest complexe hydro-elektrische systemen van de Alpen, die meer dan een miljoen mensen van stroom voorziet.

De techniek is ontzettend fascinerend om te zien en gigantisch groot met dertien centrales. Maar niet alleen dat, het natuurlijke landschap hier is ook prachtig. Volg de slingerende bergpaden, laat de adrenaline stromen als je een van de hangbruggen moet oversteken en overnacht in een hotel in de buurt.

Dwaal door de Grimselwelt. Copyright: Zwitserland Toerisme

Ga kajakken op de Brienzersee

Water is er genoeg in de regio Bern. Dat is te zien aan de waterkrachtcentrale, maar ook aan de rivieren en meren. Voor een ontspannen tochtje over de Brienzersee huur je een kajak en neemt een gids van de Hightide kajakschool je mee op pad. Bijna geruisloos snijdt je kajak door het water en de stilte wordt alleen onderbroken door de Giessbach-waterval in de verte.

Stap in je kajak en glij over het water. Copyright: Zwitserland Toerisme

Voel je een echte Zwitser met een Alpenhoorn

Iets unieks én echt Zwitsers meemaken? Ga dan op pad naar het dorpje Habkern bij Interlaken. Hier woont de traditionele alpenhoornbouwer Heinz Tschiemer. Zowel de werkplaats als een klein museum vertellen je van alles over de geschiedenis van dit typische berginstrument.

Ooit geweten dat het vervaardigen van een alpenhoorn er zo uitzag? Copyright: Zwitserland Toerisme

Wandel in een uurtje naar de Huebühlen

Vanuit Habkern maak je een lekker ontspannen wandeling naar de Heubühlen. In slechts een uurtje ben je al bij de alpenhut van de familie Brunner en hun koeien en varkens. Kijk hoe ze kaas maken van melk van hun eigen koeien of bestel een ontbijt of raclette om het meteen te proeven. Koop nog wat extra voor thuis en geniet van het uitzicht voordat je weer aan de terugweg begint.

Wordt het stoelendans voor de heerlijke ligstoelen met prachtig uitzicht? Copyright: Zwitserland Toerisme

Zigzag tussen de boomtoppen

Van een afstand ziet de Gäggerstegloopbrug er bijzonder en indrukwekkend uit. De loopbrug is pas in de zomer van 2020 geopend en geeft je de mogelijkheid letterlijk tussen de boomtoppen te wandelen. Een bijzondere gewaarwording, want hierdoor heb je een heel ander zicht op de directe omgeving. Het landschap veranderde hier in 1999 volledig, toen storm Lothar hier flink huishield en enorme ravage aanrichtte. Je ziet duidelijk hoe het bos zich in de laatste twintig jaar weer heeft hersteld.

Bekijk het landschap vanuit een andere hoek met de Gäggersteg-loopbrug

Duurzaam overnachten in een ecocapsule

Daar is ‘ie dan: de ecocapsule! Waarom het capsule heet, is direct duidelijk als je dit futuristisch ogende bouwwerk ziet staan in het bergdorpje Guttannen in de Jungfrauregio. De capsule is bijzonder duurzaam en self-catered. Dat houdt in dat je kunt shoppen in de lokale winkels of restaurant, maar ook dat de capsule zelfvoorzienend is door zonnepanelen, een windgenerator en het hergebruiken van regenwater.

Duurzaam verblijf in de ecocapsule. Copyright: Zwitserland Toerisme

Een bezoek aan de stad Bern mag niet ontbreken

Natuurlijk sla je tijdens je vakantie een bezoek aan de stad zelf niet over. Er valt immers genoeg te beleven in Bern. De prachtige historische binnenstad is een waar shoppingparadijs, met leuke boetiekjes, lokale winkels en natuurlijk genoeg plekken waar je kaas kunt kopen. Tweedehands shoppen is ook hot in Bern.

Ben je uitgewinkeld, dat ga je lekker zitten bij één van de ontelbare cafeetjes en restaurants die de stad rijk is. Bierliefhebbers zitten zeker goed, want er wordt in Bern bier gebrouwen dat het een lieve lust is. Maar liefst 176 brouwerijen staan er op de lijst! Die leveren veelal aan de cafés in de stad, zodat je daar de heerlijke lokale biertjes kunt proeven.

Bezoek het mooie historische centrum van Bern. Copyright: Zwitserland Toerisme

De Aare is zeker in de zomer het kloppende hart van Bern

Echte waterratten kunnen hun geluk niet op met de Aare, de rivier die begint in de Berner Alpen en uiteindelijk uitkomt in de hoofdstad van Zwitserland. Het water is koel, helder en schoon en nodigt je uit om te zwemmen, riviersurfen, raften, suppen of tuben. En dat geldt niet alleen voor de inwoners van Bern, maar zeker ook voor vakantiegangers. Jump in!

Zwemmen, suppen, raften. Alles kan op de Aare. Copyright: Zwitserland Toerisme

Beleef het in Bern

Of je nu start of eindigt in de stad Bern, de regio rondom deze gezellige stad is geweldig om te ontdekken. Zowel de natuur als cultuur is bijzonder uitnodigend en natuurlijk zitje voor een duurzame vakantie goed in Zwitserland. Je leest meer over Bern en omgeving op de website van MySwitzerland.

Lees hier alles over Bern op MySwitzerland.com

Hoofdfoto: Copyright Zwitserland Toerisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.