Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Temperaratuur op Antarctica voor het eerst boven de 20 graden

Door Edwin Hagenouw | Bron: NOS.nl

Regelmatig lees je op Mountainreporters dat we ons zorgen maken over de opwarming van de aarde. Het effect op de natuur, de dierenwereld en op ons als mensen is volgens mij groter dan veel mensen wereldwijd beseffen. Natuurlijk zijn er ook massa’s mensen, inclusief de president van de Verenigde Staten, die over wetenschappelijk bewijs zeggen te beschikken dat de hogere temperaturen zijn te wijten aan de klimaatconjunctuur en niet door de uitstoot die wij als mensen teweeg brengen. Tja, wie er echt gelijk heeft zal mogelijk nooit worden bewezen. Maar feit is wel dat de aarde opwarmt. Daarvan getuigt ook het artikel dat ik zojuist las op nos.nl.

Het gebeurde afgelopen zondag voor het eerst: ergens op Antarctica tikte een thermometer een temperatuur boven de twintig graden Celsius aan. Op het Antarctisch Schiereiland, ten zuiden van Argentinië, werd een temperatuur van 20,7 gemeten. Vorige week werd op een eiland in de buurt ook al een plaatselijk record verbroken en ruimtevaartorganisatie ESA deelde deze week beelden van een enorme ijsmassa die afbreekt. Wat is er aan de hand op het continent rond de Zuidpool?

Sinds 1950 is de temperatuur twee graden gestegen

Die 20,7 graden is maar één losse meting, maar voelt toch als een symbolisch getal, zegt NOS-weerman en klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke. “Sinds 1950 is de temperatuur in dit deel van Antarctica ongeveer twee graden gestegen. Een temperatuur hoger dan twintig graden zou eigenlijk onmogelijk zijn als de temperatuur de afgelopen zeventig jaar niet was gestegen.”

temperatuur op Antarctica
Wandelen op Antarctica. Foto: Eamonn Maguire, Unsplash

Het is volgens hem te vergelijken met wat er deze zomer bij ons in Nederland gebeurde. “We tikten deze zomer de veertig graden aan in Nederland, dat was een soort symbolisch getal dat we overschreden.”

Een temperatuur van twintig graden is volgens hem daarom niet los te zien van dat het daar warmer wordt, want ook op een nabijgelegen Antarctisch eiland, het Trinity Island, werd vorige week een recordtemperatuur gemeten (18,3 graden). Het vorige record daar stond op 17,5 graden (in 2015).

“Het gebied is een beetje een vreemde eend in de bijt in tegenstelling tot de rest van Antarctica, waar nauwelijks opwarming te zien is”

De recordtemperaturen werden gemeten bij het stukje schiereiland dat uitsteekt richting Zuid-Amerika. Dat is het sterkst opwarmende gebied. “Het gebied is een beetje een vreemde eend in de bijt in tegenstelling tot de rest van Antarctica, waar nauwelijks opwarming te zien is”, nuanceert Kuipers Munneke.

‘Kurk van de fles’

Rond het schiereiland verdwijnen door de hoge temperaturen veel drijvende delen van gletsjers. Die werken als een soort kurk op een fles, legt Kuipers Munneke uit. “Ze houden het achterliggende ijs wat op het land ligt tegen. Als die drijvende stukken gletsjers verdwijnen dan is de kurk van de fles en komt er mee ijs in zee.” ESA deelde gisteren satellietbeelden waarop te zien hoe eerder deze maand een enorme ijsmassa afbreekt op de Pine Island-gletsjer, aan de westkant van Antarctica. “Dat is eigenlijk een heel ander verhaal”, zegt Kuipers Munneke daarover. “Dit gebeurde duizenden kilometers verderop.”

Op de beelden die vanuit de ruimte zijn gemaakt is te zien hoe eerst een scheur ontstaat in de ijsmassa, waarna die afbreekt en uit elkaar valt.


LEES HIER MEER ARTIKELEN EN VERHALEN OVER ANTARCTICA


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer