Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Reis maatschappelijk verantwoord naar Australië en Nieuw Zeeland

Door Edwin Hagenouw | Bron: TravelEssence Beter Reizen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) staat hoog op de agenda bij Mountainreporters en steeds meer grote en kleine bedrijven. Het verkleinen van de voetafdruk voor mens en milieu wordt inmiddels als pure noodzaak beschouwd. TravelEssence is sinds 2006 gespecialiseerd in reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland. Eén van de kernpunten van de reisorganisatie – naast het verantwoord omgaan met het milieu – is rekening houden met de lokale bevolking: Maatschappelijk Verantwoord Reizen, zoals zij dat nu officieel noemen.

Microtoerisme

Toerisme is wereldwijd verantwoordelijk voor 10% van de werkgelegenheid. 90% daarvan speelt zich af in kleinschalig- of microtoerisme. Toch kiest het merendeel van de vakantiegangers voor massatoerisme; resorts, grote attracties en bezienswaardigheden waar de mensen in rijen staan te wachten. Logisch, commercieel gezien: het drukt de prijs, maar gaat helaas vaak ten koste van de kwaliteit. Zowel voor de reizigers als voor de lokale bewoners.

Reis Maatschappelijk Verantwoord

Je kunt geen reis naar de andere kant van de wereld samenstellen uit een boekje met ‘highlights’.

Microtoerisme maakt daarentegen gebruik van kleinschalige accommodaties of activiteiten, gerund door lokale ondernemers. Andrew Morten, oprichter van TravelEssence en zelf afkomstig uit Nieuw-Zeeland, vertelt waarom dat in zijn ogen zo belangrijk is: “Toen ik in Europa kwam, ergerde ik me aan de wijze waarop mijn land werd gepresenteerd. Je kunt geen reis naar de andere kant van de wereld samenstellen uit een boekje met ‘highlights’. Ik wil mijn klanten het land laten zien door de ogen van de mensen die er wonen, de locals.”

Hidden gems

“Kiezen voor kleinschalige accommodaties betekent in de eerste plaats dat je de lokale bevolking steunt,” vervolgt Andrew. Dat het mes aan twee kanten snijdt, legt hij als volgt uit: “Het zijn vooral de locals, die met liefde en aandacht voor hun omgeving zorgen. Zij kopen hun spullen lokaal in, gebruiken regionale ingrediënten, als die al niet op hun eigen land groeien of grazen. En: een beter gids vind je niet. De locals kennen de bestemming als hun broekzak en laten je hun ‘hidden gems’ zien: bijzondere wandelingen, uitzichten, watervallen en zwemplekken die je nooit in een reisbrochure tegenkomt.”

Cottages, B&B’s en lodges

TravelEssence heeft een netwerk van ca. 1500 persoonlijk geselecteerde, kleinschalige accommodaties, verspreid over de mooiste locaties van Australië en Nieuw-Zeeland: cottages, B&B’s en lodges die over het algemeen zijn opgezet als extra verdienste voor de lokale bewoners. Op deze manier worden lokale mannen én vrouwen gestimuleerd om zich in te zetten voor de toeristische sector en profiteren ze direct van de economische voordelen.

Samenwerken met Maori en Aboriginals

Daarnaast heeft TravelEssence langdurige samenwerkingsverbanden opgebouwd met zowel de Aboriginals als de Maori. Andrew vertelt: “De verhalen over hun geschiedenis gaan terug tot de schepping van de aarde, maar worden springlevend gehouden door de verteltraditie van beide volken.

Mede dankzij het toerisme worden zowel de Maori als de Aboriginals als cultuurdragers en -bewakers van Australië en Nieuw-Zeeland erkend. Dit heeft uiteindelijk bijgedragen aan het herstel van de maatschappelijke status van deze oervolkeren.”

Meer lezen over ‘beter reizen à la TravelEssence’? Ga dan naar travelessence.nl/beterreizen

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer