klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Reis maatschappelijk verantwoord naar Australië en Nieuw Zeeland

Door Edwin Hagenouw | Bron: TravelEssence Beter Reizen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) staat hoog op de agenda bij Mountainreporters en steeds meer grote en kleine bedrijven. Het verkleinen van de voetafdruk voor mens en milieu wordt inmiddels als pure noodzaak beschouwd. TravelEssence is sinds 2006 gespecialiseerd in reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland. Eén van de kernpunten van de reisorganisatie – naast het verantwoord omgaan met het milieu – is rekening houden met de lokale bevolking: Maatschappelijk Verantwoord Reizen, zoals zij dat nu officieel noemen.

Microtoerisme

Toerisme is wereldwijd verantwoordelijk voor 10% van de werkgelegenheid. 90% daarvan speelt zich af in kleinschalig- of microtoerisme. Toch kiest het merendeel van de vakantiegangers voor massatoerisme; resorts, grote attracties en bezienswaardigheden waar de mensen in rijen staan te wachten. Logisch, commercieel gezien: het drukt de prijs, maar gaat helaas vaak ten koste van de kwaliteit. Zowel voor de reizigers als voor de lokale bewoners.

Reis Maatschappelijk Verantwoord

Je kunt geen reis naar de andere kant van de wereld samenstellen uit een boekje met ‘highlights’.

Microtoerisme maakt daarentegen gebruik van kleinschalige accommodaties of activiteiten, gerund door lokale ondernemers. Andrew Morten, oprichter van TravelEssence en zelf afkomstig uit Nieuw-Zeeland, vertelt waarom dat in zijn ogen zo belangrijk is: “Toen ik in Europa kwam, ergerde ik me aan de wijze waarop mijn land werd gepresenteerd. Je kunt geen reis naar de andere kant van de wereld samenstellen uit een boekje met ‘highlights’. Ik wil mijn klanten het land laten zien door de ogen van de mensen die er wonen, de locals.”

Hidden gems

“Kiezen voor kleinschalige accommodaties betekent in de eerste plaats dat je de lokale bevolking steunt,” vervolgt Andrew. Dat het mes aan twee kanten snijdt, legt hij als volgt uit: “Het zijn vooral de locals, die met liefde en aandacht voor hun omgeving zorgen. Zij kopen hun spullen lokaal in, gebruiken regionale ingrediënten, als die al niet op hun eigen land groeien of grazen. En: een beter gids vind je niet. De locals kennen de bestemming als hun broekzak en laten je hun ‘hidden gems’ zien: bijzondere wandelingen, uitzichten, watervallen en zwemplekken die je nooit in een reisbrochure tegenkomt.”

Cottages, B&B’s en lodges

TravelEssence heeft een netwerk van ca. 1500 persoonlijk geselecteerde, kleinschalige accommodaties, verspreid over de mooiste locaties van Australië en Nieuw-Zeeland: cottages, B&B’s en lodges die over het algemeen zijn opgezet als extra verdienste voor de lokale bewoners. Op deze manier worden lokale mannen én vrouwen gestimuleerd om zich in te zetten voor de toeristische sector en profiteren ze direct van de economische voordelen.

Samenwerken met Maori en Aboriginals

Daarnaast heeft TravelEssence langdurige samenwerkingsverbanden opgebouwd met zowel de Aboriginals als de Maori. Andrew vertelt: “De verhalen over hun geschiedenis gaan terug tot de schepping van de aarde, maar worden springlevend gehouden door de verteltraditie van beide volken.

Mede dankzij het toerisme worden zowel de Maori als de Aboriginals als cultuurdragers en -bewakers van Australië en Nieuw-Zeeland erkend. Dit heeft uiteindelijk bijgedragen aan het herstel van de maatschappelijke status van deze oervolkeren.”

Meer lezen over ‘beter reizen à la TravelEssence’? Ga dan naar travelessence.nl/beterreizen

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer