Afgelopen donderdag hebben Bergans of Norway en WWF (World Wildlife Fund) hun petitie “Save The Seasons” overhandigd aan de Noorse minister van Klimaat en Milieu. De petitie, ondertekend door 10.554 mensen en 35 bedrijven, roept op tot permanente bescherming van de seizoenen in de vorm van klimaatmaatregelen.

In januari 2020 lanceerde Bergans of Norway de Save The Seasons-campagne in samenwerking met het WWF. Het doel: officiële bescherming bieden aan de seizoenen, die veranderen als gevolg van de klimaatverandering, door ze op de werelderfgoedlijst van de UNESCO te plaatsen.

Het doel: officiële bescherming bieden aan de seizoenen door ze op de werelderfgoedlijst van de UNESCO te plaatsen

Samen hebben zij campagne gevoerd voor de permanente bescherming van de seizoenen door deze op te nemen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, aangezien zij de basis vormen voor al onze biodiversiteit en cultuur.

De achtergrond van dit verzoekschrift: De Werelderfgoedlijst van de UNESCO dient om monumenten en natuurgebieden te beschermen die zo belangrijk zijn dat het verlies ervan onvervangbaar zou zijn voor de mensheid. Deze status brengt de verantwoordelijkheid met zich mee om het werelderfgoed voor het nageslacht te beschermen.

Belangrijk en beschermenswaardig

Bergans of Norway en WWF Norway voeren nu campagne om de vier seizoenen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te plaatsen. Een teken dat de seizoenen even belangrijk en beschermenswaardig zijn als de Taj Mahal of de Chinese Muur. Een dergelijke status brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee om het werelderfgoed voor het nageslacht te behouden. De opname van de Seizoenen op de Werelderfgoedlijst verplicht de autoriteiten van de staten om ze te beschermen in het kader van de Werelderfgoedovereenkomst.

 Foto: Edwin Hagenouw

De eis werd ondersteund door een petitie waarmee zowel particulieren als bedrijven hun steun konden betuigen. Dit deel van de campagne is nu voltooid en het resultaat is vorige week in Arendal overhandigd aan de Noorse minister van Klimaat en Migratie.

Duidelijk signaal

Voor Bergans of Norway, de initiatiefnemer van het verzoekschrift, betekent de overdracht geenszins het einde van de verbintenis. Jan Tore Jensen, CEO van Bergans of Norway, zou graag een nauwere samenwerking zien met andere spelers en merken in de sector. “Voor ons is vandaag een belangrijke mijlpaal. De steun van bedrijven, organisaties en consumenten is een sterk en duidelijk signaal.

Wij willen dat alle landen verantwoordelijkheid nemen voor een duurzamere toekomst. Tegelijkertijd zijn wij ons ervan bewust dat het belangrijkste deel van het werk hier pas begint. Bij Bergans geloven we dat we samen een groter verschil kunnen maken en we hopen dat velen dat ook zo zullen zien en ernaar zullen handelen,” zegt Jensen.

Een nauwe band met de natuur en de seizoenen

“Klimaatverandering is hier nu, en het zal erger worden. Wij Noren hebben een nauwe band met de natuur en de seizoenen, en wij voelen alle veranderingen heel duidelijk, zoals zachtere winters, meer zware regen en wisselvalliger weer.

Het is zeer motiverend dat meer dan 10.000 mensen en 35 bedrijven de petitie ter bescherming van de seizoenen inmiddels hebben ondertekend. Nu moeten politici het engagement van de mensen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, serieus nemen”, zegt Karoline Andaur, secretaris-generaal van het WWF.

Bergans Duitsland-directeur Verena Stüwe: “Onze visie die ons drijft is te inspireren voor een duurzame toekomst en daarvoor moeten we allemaal nieuw en ook hardop denken. Zonder een intacte natuur met wisselende seizoenen zullen de mensen hun buitenspeelplaats verliezen.

Wij werken hard aan het behoud van klimaat en natuur, zowel voor de huidige als de toekomstige natuurminnende generaties. En daarbij willen we onze stempel drukken – zoals met deze Save the Seasons-petitie of met ons jarenlange partnerschap met Spinnova – beide initiatieven die een belangrijk onderdeel vormen van het grotere geheel waar we gepassioneerd en nadrukkelijk voor zijn.”

Meer informatie over Save the Seasons vind je op savetheseasons.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.