klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Het grootste klimaatneutrale skigebied in de Alpen

Door Edwin Hagenouw

Het Oostenrijkse bergdorp Ischgl, dat onder meer bekend is vanwege de opvallende lifestyle, is het winterseizoen gestart als grootste klimaatneutrale skigebied in de Alpen. Ischgl heeft een aantal milieumaatregelen genomen om de CO2-uitstoot in het skigebied te reduceren, inclusief de restaurants en berghutten. De Silvrettaseilbahn AG heeft zich gecommitteerd om alle onvermijdelijke koolstofemissie te compenseren via een internationaal erkend klimaatbeschermingsproject en een programma voor herbebossing in het Paznaundal.

Waterkrachtstations

Ischgl is het eerste grote skigebied in de Alpen dat klimaatneutraal wordt en heeft een plan geïntroduceerd om de CO2-uitstoot te minimaliseren. Vanaf dit winterseizoen worden alle skiliften in het skigebied van Ischgl aangedreven door duurzame energie, voornamelijk vanuit waterkrachtstations in het Paznaundal. Daarnaast wordt door de inzet van zonne- en warmtewinningssystemen ca. 80.000 liter stookolie bespaard, dit is gelijk aan 244 ton CO2 per jaar. Het recent geopende bergrestaurant ‘Ischgl Slope Food’ en het dalstation van de Gampenbahn worden verwarmd door middel van aardwarmte.

Besparen op sneeuwproductie

Silvrettaseilbahn AG heeft ook de sneeuwkanonnen en het prepareren van de pistes in het project meegenomen. Zo zijn alle pistebully’s uitgerust met GPS-technologie om de diepte van de sneeuwlaag op de piste nauwkeurig te meten, zodat sneeuwkanonnen alleen worden ingezet wanneer het echt nodig is. Dit bespaart zowel elektriciteit en water voor de sneeuwproductie. Ook pistebully’s worden alleen ingezet als ze echt nodig zijn. In totaal levert dit een besparing op van 150 ton CO2. Om het autoverkeer in het dal te verminderen is er een substantiële investering gedaan in het skibusnetwerk van Paznaun, dat eveneens bijdraagt aan de vermindering van CO2-uitstoot.

Herbebossing

Tot slot zijn er in de afgelopen jaren ruim 10.000 nieuwe bomen rondom Ischgl geplant. ‘Ons doel is om de onvermijdelijke emissie te compenseren via een erkend klimaatbeschermingsproject en de herbebossing in Paznaun. Dit stelt ons in staat om de CO2-uitstoot van onze wintersport-exploitatie te compenseren,’ legt Günther Zangerl, CEO van Silvrettaseilbahn AG, uit.

‘Het zijn de bossen die een beschermende functie hebben en de natuurlijke leefomgeving vormen voor planten en dieren’

Ischgl heeft ten behoeve van de CO2-compensatie bewust gekozen voor een regionaal programma in Paznaun en Ischgl, en een gecertificeerd herbebossingsproject in Peru. ‘Wij vinden het belangrijk dat ons thuisland, de bergwereld en vooral de bossen profijt hebben van ons commitment. Het zijn de bossen die een beschermende functie hebben en de natuurlijke leefomgeving vormen voor planten en dieren. Het bebossingsprogramma in het Paznaundal is de perfecte aanvulling op het gecertificeerde bebossingsproject in Peru’, vervolgt Zangerl.

Toekomst

Ischgl zal zich ook in de toekomst blijven inspannen om de CO2-uitstoot te verminderen. Het nieuwe Silvretta Therme, dat in het winterseizoen 2022/2023 wordt geopend, wordt bijvoorbeeld grotendeels verwarmd met behulp van aardwarmte. Dat betekent een jaarlijkse CO2-besparing van 1.300 ton. Daarnaast zijn er plannen voor de aanschaf van hybride pistebully’s, die 20 procent minder brandstof verbruiken dan de conventionele machines.

Klimaatneutrale skigebied
Uitzicht over Ischgl © TVB Paznaun – Ischgl

Meer informatie: www.ischgl.com/klimaneutral


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer