Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Het grootste klimaatneutrale skigebied in de Alpen

Door Edwin Hagenouw

Het Oostenrijkse bergdorp Ischgl, dat onder meer bekend is vanwege de opvallende lifestyle, is het winterseizoen gestart als grootste klimaatneutrale skigebied in de Alpen. Ischgl heeft een aantal milieumaatregelen genomen om de CO2-uitstoot in het skigebied te reduceren, inclusief de restaurants en berghutten. De Silvrettaseilbahn AG heeft zich gecommitteerd om alle onvermijdelijke koolstofemissie te compenseren via een internationaal erkend klimaatbeschermingsproject en een programma voor herbebossing in het Paznaundal.

Waterkrachtstations

Ischgl is het eerste grote skigebied in de Alpen dat klimaatneutraal wordt en heeft een plan geïntroduceerd om de CO2-uitstoot te minimaliseren. Vanaf dit winterseizoen worden alle skiliften in het skigebied van Ischgl aangedreven door duurzame energie, voornamelijk vanuit waterkrachtstations in het Paznaundal. Daarnaast wordt door de inzet van zonne- en warmtewinningssystemen ca. 80.000 liter stookolie bespaard, dit is gelijk aan 244 ton CO2 per jaar. Het recent geopende bergrestaurant ‘Ischgl Slope Food’ en het dalstation van de Gampenbahn worden verwarmd door middel van aardwarmte.

Besparen op sneeuwproductie

Silvrettaseilbahn AG heeft ook de sneeuwkanonnen en het prepareren van de pistes in het project meegenomen. Zo zijn alle pistebully’s uitgerust met GPS-technologie om de diepte van de sneeuwlaag op de piste nauwkeurig te meten, zodat sneeuwkanonnen alleen worden ingezet wanneer het echt nodig is. Dit bespaart zowel elektriciteit en water voor de sneeuwproductie. Ook pistebully’s worden alleen ingezet als ze echt nodig zijn. In totaal levert dit een besparing op van 150 ton CO2. Om het autoverkeer in het dal te verminderen is er een substantiële investering gedaan in het skibusnetwerk van Paznaun, dat eveneens bijdraagt aan de vermindering van CO2-uitstoot.

Herbebossing

Tot slot zijn er in de afgelopen jaren ruim 10.000 nieuwe bomen rondom Ischgl geplant. ‘Ons doel is om de onvermijdelijke emissie te compenseren via een erkend klimaatbeschermingsproject en de herbebossing in Paznaun. Dit stelt ons in staat om de CO2-uitstoot van onze wintersport-exploitatie te compenseren,’ legt Günther Zangerl, CEO van Silvrettaseilbahn AG, uit.

‘Het zijn de bossen die een beschermende functie hebben en de natuurlijke leefomgeving vormen voor planten en dieren’

Ischgl heeft ten behoeve van de CO2-compensatie bewust gekozen voor een regionaal programma in Paznaun en Ischgl, en een gecertificeerd herbebossingsproject in Peru. ‘Wij vinden het belangrijk dat ons thuisland, de bergwereld en vooral de bossen profijt hebben van ons commitment. Het zijn de bossen die een beschermende functie hebben en de natuurlijke leefomgeving vormen voor planten en dieren. Het bebossingsprogramma in het Paznaundal is de perfecte aanvulling op het gecertificeerde bebossingsproject in Peru’, vervolgt Zangerl.

Toekomst

Ischgl zal zich ook in de toekomst blijven inspannen om de CO2-uitstoot te verminderen. Het nieuwe Silvretta Therme, dat in het winterseizoen 2022/2023 wordt geopend, wordt bijvoorbeeld grotendeels verwarmd met behulp van aardwarmte. Dat betekent een jaarlijkse CO2-besparing van 1.300 ton. Daarnaast zijn er plannen voor de aanschaf van hybride pistebully’s, die 20 procent minder brandstof verbruiken dan de conventionele machines.

Klimaatneutrale skigebied
Uitzicht over Ischgl © TVB Paznaun – Ischgl

Meer informatie: www.ischgl.com/klimaneutral


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer