klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Inspiratie en bewustwording: een avond met Jane Goodall

Door Edwin Hagenouw

Wat is het toch ongelooflijk belangrijk dat er mensen zijn als Jane Goodall. Op een leeftijd van 85 jaar (geboren: 3 april 1934) reist ze nog steeds de wereld rond om een hele heldere boodschap te verkondigen. Maar liefst driehonderd dagen per jaar is ze van huis en spreekt ze over haar liefde voor onze planeet en alles wat daarop leeft.

Zestig jaar geleden vertrok Jane naar Afrika om haar droom waar te maken. Maar liefst twintig jaar leefde ze tussen de chimpansees en deed daar verrassende ontdekkingen. Zo was Jane de eerste wetenschapper die zich ervan bewust werd dat ook dieren gevoel en emoties hebben. Na vele jaren van studie in de natuur en in de studiebanken van Cambridge. Zij is antropologe en biologe, met een specialisatie in ethologie en primatologie.

Afgelopen weekend (7 december 2019) was Jane Goodall in Den Bosch voor een presentatie aan 2000 belangstellenden in de Brabanthallen. Samen met topfotograaf Frans Lanting wist ze de enthousiaste toeschouwers twee uur lang te inspireren met prachtige verhalen.

De natuur is in gevaar, maar vecht terug

Dat de natuur in gevaar is, wordt zo onderhand door elk weldenkend mens gezien. Mensen als Jane en Frans die al lang dichtbij de natuur leven zien daarvan steeds weer het schokkende bewijs. Land dat steeds minder vruchtbaar wordt door boskap en erosie. Eilanden die onbewoonbaar worden door de stijging van de zeespiegel. Enorme bosbranden die niet meer te blussen zijn door steeds langer wordende perioden van droogte.

Naast deze zorgwekkende ontwikkelingen, veelal veroorzaakt door handelen van mensen, zien zowel Jane als Frans de kracht van de natuur. Zodra er wordt gestopt met kappen van bomen groeit het bos weer terug, maar hiervoor is tijd nodig. Geeft de natuur de tijd en het komt weer goed, maar we moeten wel snel en drastische maatregelen nemen om de vervuiling van ons milieu tegen te gaan. Als we nu niet handelen zijn we te laat en heeft de natuur te weinig basis om het zelf op te lossen.

Fantastisch dat Jane en Frans ons door middel van vele voorbeelden nog meer bewust maakten van onze verantwoordelijkheid. Gespreksleider van de avond was Humberto Tan. Wij gingen met een gevoel van hoop en een hoofd vol inspiratie terug naar huis. Jane, bedankt voor deze mooie avond in Den Bosch.

Beetje jammer waren de vragenstellers in de zaal die zichzelf duidelijk veel belangrijker vonden dan de sprekers op het podium..


Meer informatie vind je op janegoodall.nl


Bonus: Miss Goodall and the Wild Chimpanzees uit 1965

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer