Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Inspiratie en bewustwording: een avond met Jane Goodall

Door Edwin Hagenouw

Wat is het toch ongelooflijk belangrijk dat er mensen zijn als Jane Goodall. Op een leeftijd van 85 jaar (geboren: 3 april 1934) reist ze nog steeds de wereld rond om een hele heldere boodschap te verkondigen. Maar liefst driehonderd dagen per jaar is ze van huis en spreekt ze over haar liefde voor onze planeet en alles wat daarop leeft.

Zestig jaar geleden vertrok Jane naar Afrika om haar droom waar te maken. Maar liefst twintig jaar leefde ze tussen de chimpansees en deed daar verrassende ontdekkingen. Zo was Jane de eerste wetenschapper die zich ervan bewust werd dat ook dieren gevoel en emoties hebben. Na vele jaren van studie in de natuur en in de studiebanken van Cambridge. Zij is antropologe en biologe, met een specialisatie in ethologie en primatologie.

Afgelopen weekend (7 december 2019) was Jane Goodall in Den Bosch voor een presentatie aan 2000 belangstellenden in de Brabanthallen. Samen met topfotograaf Frans Lanting wist ze de enthousiaste toeschouwers twee uur lang te inspireren met prachtige verhalen.

De natuur is in gevaar, maar vecht terug

Dat de natuur in gevaar is, wordt zo onderhand door elk weldenkend mens gezien. Mensen als Jane en Frans die al lang dichtbij de natuur leven zien daarvan steeds weer het schokkende bewijs. Land dat steeds minder vruchtbaar wordt door boskap en erosie. Eilanden die onbewoonbaar worden door de stijging van de zeespiegel. Enorme bosbranden die niet meer te blussen zijn door steeds langer wordende perioden van droogte.

Naast deze zorgwekkende ontwikkelingen, veelal veroorzaakt door handelen van mensen, zien zowel Jane als Frans de kracht van de natuur. Zodra er wordt gestopt met kappen van bomen groeit het bos weer terug, maar hiervoor is tijd nodig. Geeft de natuur de tijd en het komt weer goed, maar we moeten wel snel en drastische maatregelen nemen om de vervuiling van ons milieu tegen te gaan. Als we nu niet handelen zijn we te laat en heeft de natuur te weinig basis om het zelf op te lossen.

Fantastisch dat Jane en Frans ons door middel van vele voorbeelden nog meer bewust maakten van onze verantwoordelijkheid. Gespreksleider van de avond was Humberto Tan. Wij gingen met een gevoel van hoop en een hoofd vol inspiratie terug naar huis. Jane, bedankt voor deze mooie avond in Den Bosch.

Beetje jammer waren de vragenstellers in de zaal die zichzelf duidelijk veel belangrijker vonden dan de sprekers op het podium..


Meer informatie vind je op janegoodall.nl


Bonus: Miss Goodall and the Wild Chimpanzees uit 1965

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer