Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Inspiratie en bewustwording: een avond met Jane Goodall

Door Edwin Hagenouw

Wat is het toch ongelooflijk belangrijk dat er mensen zijn als Jane Goodall. Op een leeftijd van 85 jaar (geboren: 3 april 1934) reist ze nog steeds de wereld rond om een hele heldere boodschap te verkondigen. Maar liefst driehonderd dagen per jaar is ze van huis en spreekt ze over haar liefde voor onze planeet en alles wat daarop leeft.

Zestig jaar geleden vertrok Jane naar Afrika om haar droom waar te maken. Maar liefst twintig jaar leefde ze tussen de chimpansees en deed daar verrassende ontdekkingen. Zo was Jane de eerste wetenschapper die zich ervan bewust werd dat ook dieren gevoel en emoties hebben. Na vele jaren van studie in de natuur en in de studiebanken van Cambridge. Zij is antropologe en biologe, met een specialisatie in ethologie en primatologie.

Afgelopen weekend (7 december 2019) was Jane Goodall in Den Bosch voor een presentatie aan 2000 belangstellenden in de Brabanthallen. Samen met topfotograaf Frans Lanting wist ze de enthousiaste toeschouwers twee uur lang te inspireren met prachtige verhalen.

De natuur is in gevaar, maar vecht terug

Dat de natuur in gevaar is, wordt zo onderhand door elk weldenkend mens gezien. Mensen als Jane en Frans die al lang dichtbij de natuur leven zien daarvan steeds weer het schokkende bewijs. Land dat steeds minder vruchtbaar wordt door boskap en erosie. Eilanden die onbewoonbaar worden door de stijging van de zeespiegel. Enorme bosbranden die niet meer te blussen zijn door steeds langer wordende perioden van droogte.

Naast deze zorgwekkende ontwikkelingen, veelal veroorzaakt door handelen van mensen, zien zowel Jane als Frans de kracht van de natuur. Zodra er wordt gestopt met kappen van bomen groeit het bos weer terug, maar hiervoor is tijd nodig. Geeft de natuur de tijd en het komt weer goed, maar we moeten wel snel en drastische maatregelen nemen om de vervuiling van ons milieu tegen te gaan. Als we nu niet handelen zijn we te laat en heeft de natuur te weinig basis om het zelf op te lossen.

Fantastisch dat Jane en Frans ons door middel van vele voorbeelden nog meer bewust maakten van onze verantwoordelijkheid. Gespreksleider van de avond was Humberto Tan. Wij gingen met een gevoel van hoop en een hoofd vol inspiratie terug naar huis. Jane, bedankt voor deze mooie avond in Den Bosch.

Beetje jammer waren de vragenstellers in de zaal die zichzelf duidelijk veel belangrijker vonden dan de sprekers op het podium..


Meer informatie vind je op janegoodall.nl


Bonus: Miss Goodall and the Wild Chimpanzees uit 1965

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer