Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Vandaag is het internationale Dag van de Bergen 2020

Door Edwin Hagenouw | 11 december 2020

Bergen herbergen vijftien procent van de wereldbevolking en ongeveer de helft van ’s werelds hotspots op het gebied van biodiversiteit. Ze voorzien de helft van de mensheid van zoet water voor het dagelijks leven. Het behoud van de natuur in de bergen is een sleutelfactor voor duurzame ontwikkeling.

Klimaatverandering

Helaas worden bergen bedreigd door klimaatverandering en overexploitatie. Terwijl het wereldwijde klimaat blijft opwarmen hebben bergbewoners, waaronder de armste mensen ter wereld, te maken met een nog grotere strijd om te overleven.

De stijgende temperaturen hebben tot gevolg dat berggletsjers met ongekende snelheden smelten. Hierdoor wordt de zoetwatervoorziening voor miljoenen mensen bedreigd. Maar dit probleem treft ons allemaal.

de zoetwatervoorziening voor miljoenen wordt mensen bedreigd. Maar dit probleem treft ons allemaal.

We moeten onze ecologische voetafdruk verkleinen en beter voor deze natuurlijke schatten zorgen.De toenemende aandacht voor het belang van bergen bracht de VN ertoe 2002 tot het VN-jaar van de bergen uit te roepen.

Duurzame bergontwikkeling

De eerste internationale Dag van de Bergen (Mountain Day) werd het jaar daarop, 2003, voor het eerst gevierd.
De oorsprong ervan gaat terug tot 1992, toen bij de Verenigde Naties het document “Beheer van kwetsbare ecosystemen: duurzame bergontwikkeling” werd aangenomen als onderdeel van het actieplan van de Conferentie over Milieu en Ontwikkeling.

Thema 2020: Biodiversiteit in de bergen

Biodiversiteit in de bergen is het thema van de Internationale Bergdag van dit jaar. Bergen zorgen voor de meest spectaculaire landschappen ter wereld. Hun unieke topografie, gecomprimeerde klimaatzones en isolatie hebben de voorwaarden geschapen voor een breed spectrum aan levensvormen.


Biodiversiteit omvat een grote verscheidenheid aan ecosystemen, soorten en genetische hulpbronnen. Daarnaast herbergen ze veel endemische variëteiten. De gedifferentieerde topografie door hoogte, helling en blootstelling in de bergen biedt mogelijkheden om een ​​verscheidenheid aan hoogwaardige akkerbouw en veeteelt.

Weerbaarheid

Zo beschikken bergherders in Pakistan over een genetische bron van vee met speciale eigenschappen, zoals weerbaarheid tegen ziekten. Dit kan helpen bij het aanpassen aan het veranderende klimaat. Op bijna 70% van het bergland grazen dieren. Dit levert mest die de bodemvruchtbaarheid verbetert. Maar vee produceert niet alleen voedsel zoals melk, boter en vlees, maar ook waardevolle bijproducten, zoals bijvoorbeeld kasjmierwol.


Klimaatverandering, niet-duurzame landbouw, commerciële mijnbouw, houtkap en stropers eisen echter allemaal een zware tol van de biodiversiteit in de bergen. Bovendien versnellen landgebruik en natuurrampen het verlies aan biodiversiteit en dragen ze bij tot het creëren van een kwetsbare omgeving voor berggemeenschappen.

Aantasting van ecosystemen

Aantasting van ecosystemen, verlies van middelen van bestaan ​​én migratie in de bergen kunnen leiden tot het verlies van cultuur en oude tradities die generaties lang de biodiversiteit in stand hebben gehouden. Het duurzaam beheer van de biodiversiteit in de bergen wordt steeds meer erkend als een wereldwijde prioriteit. Biodiversiteit in alle ecosystemen staat centraal, aangezien de Verenigde Naties 2021 tot 2030 hebben uitgeroepen tot het VN-decennium voor herstel van ecosystemen.

#MountainsMatter

Vier deze Internationale Dag van de Bergen 2020 met je vrienden op sociale media. Doe dat met de hashtag #MountainsMatter en plaats een foto van je favoriete berg op je profiel. Namens het hele team van Mountainreporters wens ik je een geweldige dag, de hopelijk leidt tot een meer duurzame wereld!
Bron: UN.org

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer