Vandaag is het internationale Dag van de Bergen 2020

Door Edwin Hagenouw | 11 december 2020

Bergen herbergen vijftien procent van de wereldbevolking en ongeveer de helft van ’s werelds hotspots op het gebied van biodiversiteit. Ze voorzien de helft van de mensheid van zoet water voor het dagelijks leven. Het behoud van de natuur in de bergen is een sleutelfactor voor duurzame ontwikkeling.

Klimaatverandering

Helaas worden bergen bedreigd door klimaatverandering en overexploitatie. Terwijl het wereldwijde klimaat blijft opwarmen hebben bergbewoners, waaronder de armste mensen ter wereld, te maken met een nog grotere strijd om te overleven.

De stijgende temperaturen hebben tot gevolg dat berggletsjers met ongekende snelheden smelten. Hierdoor wordt de zoetwatervoorziening voor miljoenen mensen bedreigd. Maar dit probleem treft ons allemaal.

de zoetwatervoorziening voor miljoenen wordt mensen bedreigd. Maar dit probleem treft ons allemaal.

We moeten onze ecologische voetafdruk verkleinen en beter voor deze natuurlijke schatten zorgen.De toenemende aandacht voor het belang van bergen bracht de VN ertoe 2002 tot het VN-jaar van de bergen uit te roepen.

Duurzame bergontwikkeling

De eerste internationale Dag van de Bergen (Mountain Day) werd het jaar daarop, 2003, voor het eerst gevierd.
De oorsprong ervan gaat terug tot 1992, toen bij de Verenigde Naties het document “Beheer van kwetsbare ecosystemen: duurzame bergontwikkeling” werd aangenomen als onderdeel van het actieplan van de Conferentie over Milieu en Ontwikkeling.

Thema 2020: Biodiversiteit in de bergen

Biodiversiteit in de bergen is het thema van de Internationale Bergdag van dit jaar. Bergen zorgen voor de meest spectaculaire landschappen ter wereld. Hun unieke topografie, gecomprimeerde klimaatzones en isolatie hebben de voorwaarden geschapen voor een breed spectrum aan levensvormen.


Biodiversiteit omvat een grote verscheidenheid aan ecosystemen, soorten en genetische hulpbronnen. Daarnaast herbergen ze veel endemische variëteiten. De gedifferentieerde topografie door hoogte, helling en blootstelling in de bergen biedt mogelijkheden om een ​​verscheidenheid aan hoogwaardige akkerbouw en veeteelt.

Weerbaarheid

Zo beschikken bergherders in Pakistan over een genetische bron van vee met speciale eigenschappen, zoals weerbaarheid tegen ziekten. Dit kan helpen bij het aanpassen aan het veranderende klimaat. Op bijna 70% van het bergland grazen dieren. Dit levert mest die de bodemvruchtbaarheid verbetert. Maar vee produceert niet alleen voedsel zoals melk, boter en vlees, maar ook waardevolle bijproducten, zoals bijvoorbeeld kasjmierwol.


Klimaatverandering, niet-duurzame landbouw, commerciële mijnbouw, houtkap en stropers eisen echter allemaal een zware tol van de biodiversiteit in de bergen. Bovendien versnellen landgebruik en natuurrampen het verlies aan biodiversiteit en dragen ze bij tot het creëren van een kwetsbare omgeving voor berggemeenschappen.

Aantasting van ecosystemen

Aantasting van ecosystemen, verlies van middelen van bestaan ​​én migratie in de bergen kunnen leiden tot het verlies van cultuur en oude tradities die generaties lang de biodiversiteit in stand hebben gehouden. Het duurzaam beheer van de biodiversiteit in de bergen wordt steeds meer erkend als een wereldwijde prioriteit. Biodiversiteit in alle ecosystemen staat centraal, aangezien de Verenigde Naties 2021 tot 2030 hebben uitgeroepen tot het VN-decennium voor herstel van ecosystemen.

#MountainsMatter

Vier deze Internationale Dag van de Bergen 2020 met je vrienden op sociale media. Doe dat met de hashtag #MountainsMatter en plaats een foto van je favoriete berg op je profiel. Namens het hele team van Mountainreporters wens ik je een geweldige dag, de hopelijk leidt tot een meer duurzame wereld!
Bron: UN.org

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

BBI Travel

De aantrekkingskracht van Catalonië

Catalonië biedt het hele jaar door een breed scala aan buitenactiviteiten aan de kust of in de bergen. Of je nu over natuurpaden wilt wandelen, mountainbiken, wildwatervaren of ecotoerisme wilt proberen. Bekijk hier alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de natuur.. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer