ADVERTENTIE
Advertentie
Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

Natuurlijke bestrijding van processierups is succesvol

Door Edwin Hagenouw

Het kantoor van Reisschrijvers Media, de uitgever van Mountainreporters.com en Snowrepublic.nl, is gevestigd naast een historisch pand met de naam “De Eik”. Gelegen tussen drie enorme eiken van ruim honderd jaar oud. We hebben dus van heel dichtbij kunnen ervaren hoe veel processierupsen de afgelopen lente en zomer Nederland veroverden. Tot voor kort was er geen goede natuurlijke bestrijding beschikbaar, maar daar lijkt nu verandering in gekomen.

Natuurlijke bestrijding

De proef met het natuurlijk bestrijden van de eikenprocessierups blijkt een succes. Op een proeflocatie in Nederland werden dit jaar tachtig procent minder nesten aangetroffen. Ook werd negentig procent van de nesten aangevreten door natuurlijke vijanden van de rups.

Dat melden onderzoekers die betrokken zijn bij het Kenniscentrum Eikenprocessierups op de website Nature Today. In 2018 is in de gemeente Westerveld (Drenthe) het project gestart. Drie jaar lang wordt gekeken hoe het aantal eikenprocessierupsen zich ontwikkelt.

Er zijn vorig jaar duizenden planten van tientallen soorten aangeplant om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen te lokken, zoals sluipwespen, sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen. Ook zijn er nestkasten opgehangen om vogels als koolmezen, pimpelmezen, mussen en andere soorten vogels die insecten eten naar de proeflocatie te krijgen.

Gezondheidsklachten

Volgens de onderzoekers zijn niet alle locaties geschikt voor een dergelijk project, maar daar waar het mogelijk is, draagt deze aanpak zeker bij aan de beheersing van de eikenprocessierups. De branderige haartjes van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Het diertje vormde deze zomer zo’n plaag, dat bestrijders tot over hun oren in het werk kwamen te zitten.

Processierups
Processierups in Heelsum. Copyright: Edwin Hagenouw, Mountainreporters

“Het neemt grote vormen aan”, vertelde de aan het kenniscentrum eikenprocessierups verbonden bioloog en onderzoeker Arnold van Vliet in juni tegen deze site. “Ik heb het nog nooit zo erg meegemaakt, heb er niet eerder zo veel gezien.”

Bron: AD.nl

Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.