Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

1 februari 2022 was een historische dag voor het merk Nikwax. Na 45 jaar eigenaar en oprichter te zijn geweest, geeft Nick Brown de controle over aan zijn werknemers, op drie continenten, door zijn bedrijf te verkopen aan hun nieuw gevormde Employee Ownership Trust. In 1977 woonde Nick Brown in Londen en was net klaar met de universiteit. Hij was zowel werkloos als verliefd op het buitenleven. Met name langeafstandswandelingen en backpacken hadden zijn hart gestolen. Nick had ook een passie voor scheikunde. Hij gebruikte dit talent om zijn eerste product te maken: Nikwax Waterproofing Wax for Leather, dat vervolgens in meer dan 50 landen werd verkocht.

Nikwax Waterproofing Wax for Leather

Ademend en waterdicht

In de loop der jaren is Nikwax uitgegroeid tot een internationaal bedrijf en heeft het vestigingen op het vasteland van Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika.

Nick ontwikkelde vervolgens een zeer innovatief product Nikwax TX.Direct® dat wordt gebruikt in een wasmachine om de waterdichtheid van ademende waterdichte kleding te herstellen.

Duurzame producten zonder PFC’s

Vervolgens creëerde Nikwax een reeks producten op waterbasis voor het waterdicht maken van de nazorg die zowel oplosmiddelen als hardnekkige chemicaliën bevatten. Nikwax is het enige gevestigde merk voor nazorg voor waterdichting dat nooit PFC’s in zijn formuleringen heeft gebruikt (PFK’s worden geassocieerd met kanker en hormoonontregeling, en staan ​​nu bekend als de “voor altijd chemicaliën” omdat ze bioaccumuleren).

De innovatie van Nikwax heeft ertoe geleid dat het sinds het begin een prestigieuze 4 Queen’s Awards heeft gewonnen, waarvan de laatste The Queen’s Award for Enterprise: Sustainable Development in 2014. Daarmee was Nikwax het eerste outdoormerk met deze onderscheiding.

Nick Brown legde uit hoe hij over de overgang denkt

“Door de business door te geven aan de medewerkers, heb ik het gevoel dat ik niet alleen voor hen zorg, maar ook voor de belangen van onze trouwe klanten. Mensen in de buitenlucht hebben hoge verwachtingen van Nikwax, op vele niveaus, en ik zou niet willen dat ze teleurgesteld worden. Zoveel bedrijven worden uiteindelijk agressief overgenomen en verliezen daardoor hun ziel. Dit is onze beste kans om dat te vermijden en de leidende principes voort te zetten.”

Één procent voor de planeet en voor de mensen

Nick heeft de details van de deal die hij met zijn personeel heeft gesloten niet bekendgemaakt, maar een deel ervan is een waterdichte verbintenis dat één procent van de omzet voor altijd zal worden besteed aan milieu en sociale projecten.

“Nikwax bestaat al 45 jaar en zal er over 45 jaar nog steeds zijn. Daarom willen we ons best doen om het buitenleven te beschermen voor de komende generaties. Om de continuïteit te garanderen, zullen Nick en zijn familie betrokken worden bij het kiezen van de projecten en organisaties die we ondersteunen, waardoor we de kans krijgen om onze fundamentele waarden in de toekomst te behouden.”

Eric Lindemans, Head of Sales in Nederland zegt:

“Trots en dankbaar ben ik voor het altruïstische gebaar van onze oprichter Nick Brown. Dit geeft de toekomst van Nikwax een enorme boost met alle normen en waarden die we al hadden als bedrijf. Natuurlijk zien wij nieuwe kansen met ons team. We zullen wij nieuwe wegen ingaan, fouten maken en successen hebben.

Iedereen is nu aandeelhouder en mede-eigenaar van dit mooie bedrijf. Maar zodra wij de onderneming verlaten zal ons aandeel naar onze opvolgers gaan. Dit alles om ervoor te zorgen dat er niet afgeweken kan worden van het geplande Nikwax pad.

Wij blijven zoeken naar verlenging van levensduur van outdoorproducten, op een verantwoorde manier voor mens dier en milieu.”


Over Nikwax®

Nikwax werd opgericht in 1977 en is de wereldleider in milieuvriendelijke nazorg- en waterdichtingsoplossingen die de levensduur en prestaties van technisch schoeisel, kleding en uitrusting verlengen. Nikwax gebruikt formuleringen die maximale effectiviteit leveren, terwijl de impact op het milieu wordt geminimaliseerd en duurzaamheid wordt bevorderd.

Nikwax is het enige grote nazorgbedrijf dat nooit spuitbussen, fluorkoolwaterstoffen of schadelijke vluchtige organische chemicaliën heeft gebruikt. Ze zijn allemaal PFC-vrij en niet persistent. Nikwax® exporteert momenteel naar vijftig landen over de hele wereld, heeft talloze onderscheidingen ontvangen, waaronder vier Queen’s Awards, waarvan de meest recente voor Duurzame Ontwikkeling.

Lees meer over Nikwax op nikwax.com en op Mountainreporters

Hoofdfoto: Nikwax.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer