Review | Zo onderhoud je je waterdichte, ademende kleding en softshell met Nikwax

De eerste maanden van het jaar staan in het teken van regen, heel veel regen! Tijd om je regenjas en regenbroek weer tevoorschijn te halen. Of misschien hangt er wel standaard een goede hardshell jas aan je kapstok. Maar onderhoud jij je waterdichte en ademende kleding wel? Lees snel verder en ontdek waarom dit zo belangrijk is en hoe Nikwax je hierbij kan helpen!
Help, mijn jas is lek!
Herken je dit hierboven op de foto? Je loopt in de regen en je dure regenjas zuigt alleen maar water op in plaats van dat het water afstoot. “Wat een rotjas” denk je misschien. “Ik had meer verwacht van zo’n dure jas” of “Help, mijn jas is lek!”
“Wat nu? Moet ik nu een nieuwe jas gaan kopen? Kan ik mijn jas nog impregneren of is dit slechts een tijdelijke oplossing?”
Allemaal misvattingen die ik wel eens hoor, maar die ikzelf ook deels had. Eigenlijk is het gewoon een gebrek aan kennis als het gaat om onderhoud van waterdichte en ademende outdoorkleding. Maar hoe zit het nu precies?
Wat is belangrijk om te weten?
Waterdichte kleding moet voldoende kunnen ademen, ofwel waterdamp kunnen doorlaten. Wij mensen zweten en het verdampen van zweet koelt ons lichaam af. Maar deze damp moet wel weg kunnen. Als je waterdichte kleding niet of onvoldoende waterdamp doorlaat, krijg je condensvorming aan de binnenkant van je kleding en word je alsnog nat. Niet van de regen, maar van je eigen zweet.
Opbouw van de stof
De stof van je regenkleding bestaat uit lagen die aan elkaar gelamineerd zijn. Een buitenstof, een membraan en eventueel nog een binnenstof. Het membraan bepaalt hoeveel waterdruk de stof aan kan en in welke mate de stof waterdicht is. Vanaf 10.000mm waterkolom wordt de stof geacht waterdicht te zijn. Hoe hoger dit getal, hoe meer waterdruk de stof aan kan. Dus lees je 10.000mm waterkolom in je kledingstuk, dan is deze waterdicht bij lichte regen en voor kortere tijd. Lees je bijvoorbeeld 30.000mm waterkolom, dan is de stof waterdicht bij stormachtig weer en voor langere tijd.
Maar meer is niet altijd beter. Belangrijk is ook te kijken naar het ademend vermogen van het membraan. 10.000 g/m²/24h is redelijk ademend, maar ben je erg actief, dan is een ademend vermogen van minimaal 20.000 g/m²/24h te adviseren om geen condensvorming aan de binnenkant van je kledingstuk te krijgen.
Maar er spelen meer factoren mee
Want als de buitenstof water opzuigt, kan de stof 70% van het ademend vermogen verliezen, krijg je condens aan de binnenkant van de stof en word je dus alsnog nat! Minstens zo belangrijk is dus ook de buitenstof. De buitenstof heeft een DWR (Durable Water Repellency) behandeling gehad. Deze zorgt ervoor dat de buitenstof geen water opzuigt.
Er zijn verschillende redenen waarom de buitenstof toch water gaat opzuigen:
- de stof is vuil: vuil trekt immers water aan
- je hebt je waterdichte kledingstuk gewassen met een normaal wasmiddel: normale wasmiddelen laten resten achter die water aantrekken (hydrofiele resten), normale wasmiddelen moeten dus worden vermeden
- de DWR bescherming is uitgewerkt
Vuil trekt dus water aan. We hebben het hier over zowel zichtbaar als onzichtbaar vuil. En water in de buitenstof belemmert dus aanzienlijk het ademend vermogen van de stof, waardoor je vervolgens nat wordt van de condens aan de binnenkant van je kledingstuk.
Kan je kledingstuk dan niet lek raken?
JA DAT KAN ZEKER WEL!
Er kunnen natuurlijk gaten en scheuren ontstaan in je kledingstuk. Hiervoor bestaan allerlei producten om dit te repareren of je kunt het laten repareren.
Maar het is ook zo, dat als je je kledingstuk te lang verwaarloost er DELAMINATIE kan ontstaan. Met name zweet en afvalstoffen van het lichaam aan de binnenkant van je kledingstuk kunnen de stof aantasten die uiteindelijk DELAMINATIE veroorzaken. Dit betekent dat de verschillende lagen van je kledingstuk van elkaar los laten, waardoor de stof zijn waterdichte eigenschappen volledig verliest. Je kledingstuk is nu waardeloos geworden! Ook om die reden is het dus belangrijk om je kledingstuk regelmatig te wassen!!!
Nikwax Tech Wash –
voor het wassen van waterdichte / waterafstotende en ademende kleding
Door je kledingstuk te wassen met Nikwax Tech Wash kan de DWR (langdurige waterafstotendheid) van je kledingstuk hersteld worden. Nikwax Tech Wash reinigt niet alleen de stof, het laat ook geen hydrofiele resten achter zoals normaal wasmiddel. Je loopt dus niet het risico dat je kledingstuk om die reden water opzuigt. Hierdoor behoudt Nikwax Tech Wash de ademende eigenschappen van je kledingstuk en heb je minder kans op condens aan de binnenkant van je kledingstuk.
Bij regelmatig reinigen zou je je kledingstuk 5 à 6 keer moeten kunnen reinigen met Nikwax Tech Wash voordat het aan een impregneerbeurt toe is. Als je merkt dat je kledingstuk ondanks het wassen toch water opzuigt, dan moet je de DWR van je kledingstuk herstellen door het te impregneren met het juiste Nikwax product. Hierover later meer.
Voorbereidingen
Het is raadzaam om eerst de informatie op de fles te lezen en eventueel de informatie op de website van Nikwax. En check vooral ook het waslabel van je kledingstuk. Voordat je gaat wassen is het belangrijk het zeepbakje van je wasmachine vooraf goed te reinigen, zodat er geen zeepresten van vorige wasbeurten meer aanwezig zijn. Het zeepbakje kun je in zijn geheel uit je machine halen en afspoelen onder de kraan, gebruik eventueel een sponsje.
Ook is het handig om te weten of je in een gebied woont met zacht water of gemiddeld / hard water. Dit kun je opzoeken op de website van het waterbedrijf. Ikzelf woon in een gebied met zacht water, zie hieronder het resultaat als ik de website van mijn waterbedrijf raadpleeg. Dit betekent dat ik voor 1 wasbeurt (maximaal 2 kledingstukken per keer) 100 ml Nikwax Tech Wash nodig heb. Bij gemiddeld of hard water heb je 150 ml Nikwax Tech Wash nodig per wasbeurt.
En ken jij je wasmachine? Weet jij waar al die standen voor zijn? Ikzelf had tot voor kort geen idee. Ik gebruikte maar 3 standen: katoen, synthetisch en wol. Maar het is toch zinvol om eens de gebruiksaanwijzing van je wasmachine erbij te pakken. Om even een voorbeeld te noemen: Volgens de gebruiksaanwijzing van mijn wasmachine moeten kledingstukken van bijvoorbeeld polyester helemaal niet op stand “synthetisch”, maar op de fijnwas-stand. Oeps! Bovendien is het handig om te weten hoe je kunt centrifugeren op lage toeren, dit heb je bij het impregneren nodig.
Leuk weetje: Siemens heeft in samenwerking met Nikwax gewerkt aan een wasmachine met een “outdoor-stand”. Deze komt waarschijnlijk dit jaar op de markt. Handig voor mensen die veel (technische) outdoor-kleding wassen.
De regenjas voor de test
Inmiddels heb ik al meerdere kledingstukken gewassen met Nikwax Tech Wash. Op de foto’s in dit verslag zullen dus ook kledingstukken terug komen die niet persé uitgebreid benoemd zijn.
Ik ga nu even aan de slag met de “lekke” regenjas van aan het begin van dit artikel. Dit is een dunne regenjas die ik al jaren samen met een regenbroek in mijn (camera)rugzak heb zitten voor het geval dat het gaat regenen. In de herfst en winter heb ik tegenwoordig een dikker exemplaar bij mij. Deze dunne regenjas heb ik nog nooit gewassen. Want echt vies wordt deze niet was mijn gedachte. Een vlekje? Even doekje erover heen en klaar. In de winkel is mij nooit iets verteld over het belang van wassen.
Maar ik heb er ook nooit naar gevraagd. In de zomervakantie bleek deze jas dus niet meer zo waterdicht te zijn. Maar ook deze gedachtegang blijkt dus niet te kloppen. Waarschijnlijker is het dat deze jas vuil is en mogelijk is de oorspronkelijke DWR ook uitgewerkt. De buitenstof absorbeert water. Hopelijk zijn we delaminatie van de jas voor, want eigenlijk heb ik deze jas best wel verwaarloosd door niet te wassen. Ik ga de jas voor de test wassen en impregneren met Nikwax.
Het wassen met Nikwax Tech Wash
Ik sluit de ritsen van de jas en stop de jas samen met de eerder genoemde regenbroek in de wasmachine.
Temperatuur: Volg het waslabel – op het waslabel staat “warm wassen” dus ik kies voor wassen op 30 graden
Dosering: Voor 1 wasbeurt gebruik ik 100ml Nikwax Tech Wash, aangezien ik hier zacht water heb. Fles goed schudden voor gebruik.
(Tip: de doppen van de 300ml flessen zijn precies 50ml)
Wasprogramma: Was volgens het waslabel. De jas is van polyester en de broek van nylon en polyester, dus ik kies voor de fijnwas-stand.
Op het waslabel staat ook nog: Do not use fabric softener. Gebruik nooit wasverzachter op je technische kleding, dit tast alle goede eigenschappen van je stof aan. En indien de gelamineerde naden van je kledingstuk los laten, stop je kledingstuk dan niet in de wasmachine. Laat dit eerst herstellen.
Impregneren met Nikwax TX.Direct (voor synthetische waterafstotende kleding)
Na het wassen ga ik door met impregneren. Ik hoef de jas en broek niet eerst te laten drogen. Nikwax TX.Direct is bedoeld om je synthetische waterafstotende of waterdichte kleding opnieuw langdurig waterafstotend te maken. Eerst weer even je zeepbakje afspoelen. Ook nu kunnen we weer maximaal 2 kledingstukken tegelijk behandelen.
Temperatuur: Stel de wasmachine in op 30 graden.
Dosering: Gebruik 100ml Nikwax TX.Direct per kledingstuk, in dit geval dus 200ml in totaal. Fles goed schudden voor gebruik.
(Tip: de doppen van de 300ml flessen zijn precies 50ml)
Wasprogramma: Draai een programma dat geschikt is voor het materiaal, dus ik kies weer voor de fijnwas-stand en centrifugeer op lage toeren. Dit laatste stel ik handmatig in.
Drogen
Het is na gebruik van Nikwax dus niet nodig om je kledingstuk in de droger te drogen om de DWR te activeren. Dit is met vergelijkbare producten wel noodzakelijk. Ik kan de jas en broek gewoon laten drogen op het wasrek. Een fijne besparing van stroom!
Het resultaat van wassen en impregneren met Nikwax
Heeft het wassen en impregneren met Nikwax het gewenste resultaat gegeven? Ik was heel benieuwd! Ik moest echter wel wachten tot eind december en januari, want het moet wel regenen natuurlijk! Toen het eindelijk regende ging ik op pad met mijn gewassen en opnieuw geïmpregneerde regenjas.
En jawel! Er vormen zich weer mooie waterdruppeltjes op de jas en de stof zuigt zich niet langer vol met water. Zie hieronder de foto’s van de jas voor gebruik Nikwax en na gebruik Nikwax. Ik ben dus erg blij met het resultaat en kan deze jas in de zomer weer fijn gebruiken als het weer omslaat in de Zwitserse bergen.
De regenbroek heb ik nog niet in de regen getest, maar een simpele plantenspuit-test heeft mij al overtuigd dat ook deze broek weer waterafstotend is.
Onbedoelde test waterafstotendheid wandelbroek
Nu had ik intussen ook mijn synthetische wandelbroeken gewassen met Nikwax Tech Wash en geimpregneerd met Nikwax TX.Direct. Deze hebben van oorsprong ook een DWR behandeling gehad, maar zijn intussen al meerdere malen gewassen met een normaal wasmiddel. Van waterafstotendheid is dan ook geen sprake meer. Dat is natuurlijk geen noodzaak, het zijn immers geen regenbroeken, maar toch is het fijn als je broek niet gelijk nat is bij lichte regen of bij het lopen door sneeuw.
Ik kwam echter tijdens een weekendje Vlieland in een regenbui terecht, terwijl ik op de fiets zat, en toen bleek ik mijn regenbroek vergeten te zijn. Deze had ik nog niet teruggestopt in mijn rugzak. Het was ook nog eens enorm koud, dus ik was bang dat mijn thermobroek nat zou worden. Ik was dan ook erg verbaasd dat dit uiteindelijk niet gebeurde, ondanks de hoeveelheid regen.
De nieuw herstelde DWR van mijn wandelbroek heeft de druppels lang genoeg buiten gehouden. De foto hieronder was aan het begin van de regenbui. Pas een kwartier later konden we een schuilplek vinden, waar ik wat op en neer heb gesprongen om de druppels van mijn broek te krijgen.
Als ik nog langer in de regen had moeten fietsen was ik wel nat geworden hoor. Het zijn immers geen tovenaars bij Nikwax. Ze kunnen van je normale wandelbroek geen regenbroek maken. Maar onder de indruk van de mate van waterafstotendheid ben ik wel!
Naast wassen met de wasmachine kun je bovenstaand product ook gebruiken op de handwas, volg hiervoor de instructies op de fles.
Softshell
Softshell is een hoogademende stof die warmte biedt, veel bewegingsvrijheid heeft en die meestal ook waterafstotend is. Waterafstotend mits deze een DWR behandeling heeft gehad. Waterafstotend betekent dat deze geschikt is voor een lichte regenbui, maar houdt de bui lang aan dan komt de regen alsnog door de stof heen. Ik heb nog een relatief nieuwe softshell jas die een DWR behandeling heeft gehad. Nu al opnieuw impregneren is niet nodig, want de oude DWR behandeling is nog niet uitgewerkt.
Marcel daarentegen heeft een werkjas van softshell die geen DWR behandeling heeft gehad en dus gelijk water absorbeert bij enige regen. Het is ook nog eens een jas die niet in de droger mag. Vergelijkbare impregneerproducten zijn dan al gelijk niet bruikbaar, want deze hebben warmte nodig om geactiveerd te worden. De perfecte jas dus om aan een Nikwax test te onderwerpen.
Eerst heb ik de jas gewassen met Nikwax Tech Wash volgens het waslabel en de instructies op de fles. Mijn eigen jas heb ik natuurlijk gelijk mee gewassen, want je kunt 2 artikelen tegelijk wassen. En waarom de wasmachine 2 keer aan zetten als het maar 1 keer hoeft.
Impregneren met Nikwax Softshell Proof
Voor het impregneren heb ik helaas maar 1 kledingstuk die in aanmerking komt, dus terwijl de jas van Marcel nog nat is van het wassen, doe ik deze weer terug in de wasmachine. Het zeepbakje spoel ik weer even af onder de kraan, zodat er geen zeepresten achter blijven.
Temperatuur: Stel de wasmachine in op 30 graden.
Dosering: Gebruik 100ml Nikwax Softshell Proof per kledingstuk. Fles goed schudden voor gebruik.
(Tip: de doppen van de 300ml flessen zijn precies 50ml)
Wasprogramma: Ik kies weer de fijnwas-stand en centrifugeer op lage toeren. Dit laatste stel ik handmatig in.
Vervolgens kan ik de jas laten drogen op het wasrek. Deze jas mag niet in de droger volgens het waslabel, maar Nikwax heeft ook geen warmte nodig om de DWR te activeren zoals bij andere vergelijkbare producten. Naast wassen met de wasmachine kun je bovenstaand product ook gebruiken op de handwas, volg hiervoor de instructies op de fles.
Is de softshell impregneer-test geslaagd?
Op de ochtend van Eerste Kerstdag zijn wij gaan wandelen op de Veluwe. Er zou namelijk zo nu en dan een buitje kunnen vallen. Ja dat klopte! Jammer wel dat de jas van Marcel geen muts heeft. En we hebben geen paraplu bij ons, want we doen immers een regentest. Gelukkig was het lichte regen en zijn hoofd kan wel wat hebben.
Zoals je kunt zien vormen zich weer mooie waterdruppeltjes op de jas van Marcel en omdat het bij lichte regen bleef, is hij droog gebleven. De test is in ieder geval geslaagd! De jas kan voortaan wat lichte buitjes weerstaan. Maar het had deze ochtend niet harder moeten gaan regenen. Softshell is namelijk niet geschikt voor serieuze regen, daar heb je dan weer een hardshell jas voor.
Spray-on impregneermiddelen
Nikwax TX.Direct en Nikwax Softshell Proof zijn ook verkrijgbaar in een spray-on versie. Je kunt het impregneer-product dan direct op de buitenstof spuiten. De gebruiksinstructies staan op de fles. De spray-on versie zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken als je een kledingstuk hebt met een waterabsorberende voering of als je dat gewoon praktischer vindt.
Ieder technisch materiaal zijn eigen product
Belangrijk om te weten is dat ieder technisch materiaal zijn eigen onderhoudsproducten heeft. Nikwax Tech Wash is voor het wassen van alle waterafstotende/waterdichte en ademende kleding. Voor het impregneren heeft ieder materiaal zijn eigen impregneermiddel: synthetische regenkleding (TX.Direct) – softshell (Softshell Proof) – katoen/canvas (Cotton Proof) en fleece (Polar Proof).
Dons heeft zijn eigen was- en impregneerproducten, dit heb ik eerder al getest, meer daarover lees je hier. Ditzelfde geldt ook voor het wassen en impregneren van tenten en rugzakken, het resultaat van deze test lees je binnenkort. Wol en vochtafdrijvende onderkleding heeft ook weer specifieke wasproducten, ook dit test ik binnenkort. Op de foto de onderhoudsproducten voor kleding die ik reeds heb getest of nog zal testen.
Hier op de website van Nikwax kun je zien welke producten er allemaal zijn en waarvoor ze geschikt zijn. Een juiste keuze is belangrijk voor het eindresultaat.
En kenmerkend voor de producten van Nikwax:
GROENE dop voor wassen – PAARSE dop voor impregneren!
Bezoek Nikwax Trainingscabin
Hoe kom ik nu eigenlijk aan deze wijsheid? Want het is wel duidelijk dat ik tot voor kort geen idee had hoe ik mijn outdoorkleding moest onderhouden.
Ik ben uitgenodigd in de Nikwax Trainingscabin in Natuurgebied De Lansing in Reeuwijk, waar ik begin december een bezoekje bracht. Daar kreeg ik een spoedcursus onderhoud van technische kleding. En schoenen natuurlijk. Reuze interessant vond ik het om een inkijkje te krijgen in het bedrijf Nikwax, waar ze vooral hun best doen om het mensen makkelijker te maken beter voor hun producten te zorgen en hopelijk mensen ook wat bewuster te maken in hun keuzes.
Voor mij was het in ieder geval een bezoekje die mij aan het denken heeft gezet. Ben ik wel zo goed bezig als ik denk? Zou mijn kleding langer mee gaan als ik ze beter onderhoud? Waarom niet eerst kijken of een kledingstuk of schoen nog te repareren valt voordat ik nieuwe koop? Maak ik wel bewuste keuzes als ik überhaupt iets koop.
Eigenlijk zat ik mij vooral te schamen tijdens mijn bezoekje aan de Nikwax Trainingscabin. Vooral het feit dat ik zo weinig wist over onderhoud van outdoorkleding, dit terwijl ik meer outdoorkleding in mijn kast heb hangen dan gewone kleding. Maar ook het niet bewust maken van keuzes. Dat moet veranderen.
Niet denken, maar doen!
Stap 1 heb ik maar gelijk gezet. Mijn categorie C bergschoenen hadden een ver weggesleten zool die niet meer geschikt waren om de bergen mee op te gaan. En ik was van plan om nieuwe te kopen. Hier in de buurt zit echter een schoenmaker die gespecialiseerd is in bergschoenen, dus diezelfde week heb ik hem met mijn bergschoenen een bezoekje gebracht. De zool was nog te vervangen, dus nu heb ik voor iets meer dan 1/3 van de nieuwprijs weer bergschoenen die er uit zien als nieuw en waar ik weer een paar jaar op kan lopen. Nieuw kopen is dus lang niet altijd nodig!
Ook zal ik vanaf nu beter voor mijn outdoorkleding en schoenen zorgen en daarbij voortaan gebruik maken van de producten van Nikwax, die naast een goede werking ook nog eens milieuvriendelijk zijn. De overige wasmiddelen heb ik ook gelijk eens onder de loep genomen … het begin van bewustere keuzes is er.
Waarom Nikwax?
Producten van Nikwax zijn op waterbasis, milieuvriendelijk en volledig afbreekbaar, er worden geen drijfgassen gebruikt en de producten zijn nooit op dieren getest.
De waterafstotende moleculen van Nikwax zorgen tevens voor een ademend product. Het versterkt de trekkracht van het materiaal waardoor je product langer mee gaat. En door de rekbaarheid van de Nikwax behandeling kan het meerdere wasbeurten weerstaan en blijft de behandeling actief, waar behandelingen van concurrenten na iedere wasbeurt opnieuw aangebracht moeten worden. Klik hier voor meer informatie.
Nikwax heeft geen warmte nodig om de waterafstotende functie te activeren, dus is ook ideaal voor artikelen die niet in de wasdroger mogen. Hierdoor bespaar je stroom en is het dus beter voor het milieu en je portemonnee, omdat je wasdroger niet persé aan hoeft. (dons is een uitzondering vanwege de kwetsbaarheid door water)
De flessen zijn overigens gemaakt van gerecycled plastic, die vervolgens weer 100% recyclebaar zijn. Hiervoor is gekozen omdat het minder impact heeft op het milieu dan de alternatieven zoals glas. Er wordt uiteraard constant gezocht naar opties om de impact op het milieu te verminderen.
Nikwax gebruikt geen fluorkoolstof (PFC) en heeft dit ook nooit gebruikt!
Even kort: Wat is PFC?
PFC is de afkorting voor Perfluorinated Compound, dit zijn scheikundige verbindingen die in ieder geval een koolstof en fluorverbinding bevatten. PFC heeft een zeer goede vuil-, vet- en waterafstotende werking (vandaar dat het o.a. veel gebruikt wordt in outdoorproducten en DWR behandelingen), maar is daarentegen niet afbreekbaar.
Alleen verbranding op hoge temperatuur kan PFC vernietigen. Daardoor blijft het definitief in het milieu achter, maar ook in ons lichaam. (Je koekenpan met teflon anti-aanbaklaag bijvoorbeeld bevat PFC) Het is bekend dat PFC een negatieve invloed heeft op de voortplanting en het veroorzaakt mogelijk kanker bij zowel mensen als dieren. PFC’s zijn zelfs in verband gebracht met beschadigde immuunsystemen bij kinderen. Hier moeten we dus vanaf!
Verder is Nikwax een open en eerlijk bedrijf die zich op veel vlakken inzet om de duurzaamheid te verbeteren, de milieu-impact te verminderen, campagne voert om het milieubewustzijn bij mensen te vergroten en ga zo maar door. Op de website van Nikwax kun je uitgebreid lezen wat voor een bedrijf Nikwax is en waar Nikwax zich mee bezig houdt. En natuurlijk zijn de producten en hun werking hier ook terug te vinden.
Voor alle foto’s in dit artikel geldt: © Desiree van Oeffelt
Mijn grootste passie is hoog de Zwitserse bergen intrekken met mijn vriend. We gaan dan op zoek naar plekken waar weinig mensen komen, waar je onverwachts wild tegen komt en de prachtigste bergmeren ontdekt. Dit afgewisseld met de gemarkeerde bergroutes en de geweldig mooie bergdalen die Zwitserland te bieden heeft. Maar ook IJsland en Noorwegen zijn favoriet.