Het thema van de International Mountain Day van dit jaar op 11 december is ‘Vrouwen verzetten bergen’. Vrouwen spelen een sleutelrol in de milieubescherming en de sociale en economische ontwikkeling van de bergen. Ze zijn vaak de primaire beheerders van bergbronnen, bewakers van de biodiversiteit, bewaarders van traditionele kennis, bewaarders van de lokale cultuur en experts in traditionele geneeskunde.

Toenemende klimaatvariabiliteit, in combinatie met een gebrek aan investeringen in berglandbouw en plattelandsontwikkeling, hebben mannen er vaak toe aangezet elders te migreren op zoek naar alternatieve middelen van bestaan. Vrouwen hebben daarom veel taken op zich genomen die voorheen door mannen werden gedaan. Bergvrouwen zijn vaak onzichtbaar vanwege een gebrek aan beslissingsbevoegdheid en ongelijke toegang tot middelen.

Als agrariërs, marktverkopers, zakenvrouwen, ambachtslieden, ondernemers en gemeenschapsleiders hebben bergvrouwen en -meisjes, met name in plattelandsgebieden, het potentieel om belangrijke aanjagers van verandering te zijn. Wanneer deze vrouwen toegang hebben tot middelen, diensten en kansen, worden ze een drijvende kracht tegen honger, ondervoeding en armoede op het platteland en zijn ze actief in de ontwikkeling van bergeconomieën.

International Mountain Day 2022 is een kans om gendergelijkheid te bevorderen en zo bij te dragen aan het verbeteren van sociale rechtvaardigheid, levensonderhoud en veerkracht.

Hotspots voor biodiversiteit

Bergen zijn de thuisbasis van 15% van de wereldbevolking en herbergen ongeveer de helft van ’s werelds hotspots voor biodiversiteit. Ze voorzien de helft van de mensheid van zoet water voor het dagelijks leven. Het behoud ervan is een sleutelfactor voor duurzame ontwikkeling.

Helaas worden bergen bedreigd door klimaatverandering en overexploitatie. Terwijl het wereldwijde klimaat blijft opwarmen, hebben bergbewoners – enkele van de armste ter wereld – nog meer moeite om te overleven. De stijgende temperaturen betekenen ook dat berggletsjers in een ongekend tempo smelten, waardoor de zoetwatervoorziening stroomafwaarts voor miljoenen mensen wordt aangetast.

Dit probleem treft ons allemaal, we moeten onze ecologische voetafdruk verkleinen en zorg dragen voor deze natuurlijke schatten. De toenemende aandacht voor het belang van bergen bracht de VN ertoe om 2002 uit te roepen tot het VN Internationaal Jaar van de Bergen. De eerste internationale dag werd in 2003 voor het eerst gevierd.

Bron: un.org/en/observances/mountain-day

Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer