Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Het thema van de International Mountain Day van dit jaar op 11 december is ‘Vrouwen verzetten bergen’. Vrouwen spelen een sleutelrol in de milieubescherming en de sociale en economische ontwikkeling van de bergen. Ze zijn vaak de primaire beheerders van bergbronnen, bewakers van de biodiversiteit, bewaarders van traditionele kennis, bewaarders van de lokale cultuur en experts in traditionele geneeskunde.

Toenemende klimaatvariabiliteit, in combinatie met een gebrek aan investeringen in berglandbouw en plattelandsontwikkeling, hebben mannen er vaak toe aangezet elders te migreren op zoek naar alternatieve middelen van bestaan. Vrouwen hebben daarom veel taken op zich genomen die voorheen door mannen werden gedaan. Bergvrouwen zijn vaak onzichtbaar vanwege een gebrek aan beslissingsbevoegdheid en ongelijke toegang tot middelen.

Als agrariërs, marktverkopers, zakenvrouwen, ambachtslieden, ondernemers en gemeenschapsleiders hebben bergvrouwen en -meisjes, met name in plattelandsgebieden, het potentieel om belangrijke aanjagers van verandering te zijn. Wanneer deze vrouwen toegang hebben tot middelen, diensten en kansen, worden ze een drijvende kracht tegen honger, ondervoeding en armoede op het platteland en zijn ze actief in de ontwikkeling van bergeconomieën.

International Mountain Day 2022 is een kans om gendergelijkheid te bevorderen en zo bij te dragen aan het verbeteren van sociale rechtvaardigheid, levensonderhoud en veerkracht.

Hotspots voor biodiversiteit

Bergen zijn de thuisbasis van 15% van de wereldbevolking en herbergen ongeveer de helft van ’s werelds hotspots voor biodiversiteit. Ze voorzien de helft van de mensheid van zoet water voor het dagelijks leven. Het behoud ervan is een sleutelfactor voor duurzame ontwikkeling.

Helaas worden bergen bedreigd door klimaatverandering en overexploitatie. Terwijl het wereldwijde klimaat blijft opwarmen, hebben bergbewoners – enkele van de armste ter wereld – nog meer moeite om te overleven. De stijgende temperaturen betekenen ook dat berggletsjers in een ongekend tempo smelten, waardoor de zoetwatervoorziening stroomafwaarts voor miljoenen mensen wordt aangetast.

Dit probleem treft ons allemaal, we moeten onze ecologische voetafdruk verkleinen en zorg dragen voor deze natuurlijke schatten. De toenemende aandacht voor het belang van bergen bracht de VN ertoe om 2002 uit te roepen tot het VN Internationaal Jaar van de Bergen. De eerste internationale dag werd in 2003 voor het eerst gevierd.

Bron: un.org/en/observances/mountain-day

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer