Het thema van de International Mountain Day van dit jaar op 11 december is ‘Vrouwen verzetten bergen’. Vrouwen spelen een sleutelrol in de milieubescherming en de sociale en economische ontwikkeling van de bergen. Ze zijn vaak de primaire beheerders van bergbronnen, bewakers van de biodiversiteit, bewaarders van traditionele kennis, bewaarders van de lokale cultuur en experts in traditionele geneeskunde.

Toenemende klimaatvariabiliteit, in combinatie met een gebrek aan investeringen in berglandbouw en plattelandsontwikkeling, hebben mannen er vaak toe aangezet elders te migreren op zoek naar alternatieve middelen van bestaan. Vrouwen hebben daarom veel taken op zich genomen die voorheen door mannen werden gedaan. Bergvrouwen zijn vaak onzichtbaar vanwege een gebrek aan beslissingsbevoegdheid en ongelijke toegang tot middelen.

Als agrariërs, marktverkopers, zakenvrouwen, ambachtslieden, ondernemers en gemeenschapsleiders hebben bergvrouwen en -meisjes, met name in plattelandsgebieden, het potentieel om belangrijke aanjagers van verandering te zijn. Wanneer deze vrouwen toegang hebben tot middelen, diensten en kansen, worden ze een drijvende kracht tegen honger, ondervoeding en armoede op het platteland en zijn ze actief in de ontwikkeling van bergeconomieën.

International Mountain Day 2022 is een kans om gendergelijkheid te bevorderen en zo bij te dragen aan het verbeteren van sociale rechtvaardigheid, levensonderhoud en veerkracht.

Hotspots voor biodiversiteit

Bergen zijn de thuisbasis van 15% van de wereldbevolking en herbergen ongeveer de helft van ’s werelds hotspots voor biodiversiteit. Ze voorzien de helft van de mensheid van zoet water voor het dagelijks leven. Het behoud ervan is een sleutelfactor voor duurzame ontwikkeling.

Helaas worden bergen bedreigd door klimaatverandering en overexploitatie. Terwijl het wereldwijde klimaat blijft opwarmen, hebben bergbewoners – enkele van de armste ter wereld – nog meer moeite om te overleven. De stijgende temperaturen betekenen ook dat berggletsjers in een ongekend tempo smelten, waardoor de zoetwatervoorziening stroomafwaarts voor miljoenen mensen wordt aangetast.

Dit probleem treft ons allemaal, we moeten onze ecologische voetafdruk verkleinen en zorg dragen voor deze natuurlijke schatten. De toenemende aandacht voor het belang van bergen bracht de VN ertoe om 2002 uit te roepen tot het VN Internationaal Jaar van de Bergen. De eerste internationale dag werd in 2003 voor het eerst gevierd.

Bron: un.org/en/observances/mountain-day

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer