Esta aanvragen
De Verenigde Staten zijn adembenemend, maar zorg wel op tijd voor je Esta.

Binnenkort op reis naar de Verenigde Staten? Vergeet de Esta niet!

Door Edwin Hagenouw

Wanneer je naar de Verenigde Staten wilt reizen, ben je verplicht over een geldige reistoestemming te beschikken. Deze reistoestemming kan de ESTA of een geldig visum zijn. ESTA staat voor “Electronic System for Travel Authorization”.

Visa Waiver Program

Het Visa Waiver Program stelt inwoners van deelnemende landen in staat om zonder visum naar de VS te reizen. Nederland en België zijn deelnemende landen. In plaats van het visum, moet je wel over een geldige ESTA beschikken.

Een ESTA is een reistoestemming die eenvoudiger is aan te vragen dan een visum Amerika. Het verkrijgen van een visum is ook lastiger wanneer er al een ESTA aanvraag is afgekeurd.

Regels omtrent het reizen met een ESTA Amerika

 • Ben je na 11 maart 2011 op reis geweest naar Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië? Dan is de kans groot dat de aanvraag wordt afgekeurd. In dit geval zal je een visum voor Amerika moeten aanvragen bij de Amerikaanse ambassade. Ook wanneer jij een dubbele nationaliteit in één van deze landen hebt, kan jouw aanvraag worden afgekeurd.
 • Na toekenning is een ESTA twee jaar geldig. Maar, wanneer jouw paspoort voor deze tijd komt te vervallen, vervalt de gekoppelde reistoestemming ook. Dit komt doordat een ESTA aan jouw paspoortnummer gekoppeld wordt, en een nieuw paspoort heeft een ander nummer.
 • Ook voor een overstap in Amerika is een ESTA nodig. Zelfs wanneer de luchthaven niet verlaten wordt. Voor een overstap in Canada is ook een eTA nodig. Kom je Amerika over land binnen, dan hoeft er geen ESTA toegekend te zijn, maar wordt een I-94W formulier ingevuld aan de grens, of vooraf online.
 • Zolang jouw ESTA geldig is, kun je zo vaak als je wilt naar de VS reizen. Je mag wel maximaal 90 aangesloten dagen in Amerika verblijven. Dagen in Canada of Mexico tellen hier ook in mee.
 • Wanneer je naar de VS wilt reizen met een ESTA, dien je over een geldig retourticket te beschikken. Hiermee laat je zien dat je binnen de periode ook de intentie hebt om terug te vliegen.
 • Een ESTA is zowel voor toeristische als zakelijke reizen bruikbaar. Hierin wordt geen onderscheid gemaakt bij het CBP.
 • De douane in de Verenigde Staten mag ook kiezen om jou alsnog te weigeren. Zelfs als je ook over een geldige ESTA beschikt.

ESTA aanvragen

Je kunt een ESTA aanvragen middels het ESTA formulier. Dit kan worden gedaan via een erkende website. Deze controleert jouw aanvraag op de meest gemaakte fouten, en zorgt ervoor dat jouw aanvraag zo soepel mogelijk verloopt. Aanvragen is erg eenvoudig, hiervoor heb je nodig:

 • Persoonsgegevens van de aanvrager;
 • Paspoortgegevens van de aanvrager;
 • Eventuele werkgevergegevens;
 • Contactpunt of adresgegevens voor tijdens uw verblijf in Amerika;
 • Algemene veiligheidsvragen met betrekking tot jouw verleden

Deze gegevens worden gebruikt om jouw aanvraag goed te keuren. Het geautomatiseerde systeem zorgt voor extra veiligheid in de Verenigde Staten. Het is wel belangrijk dat jouw aanvraag tijdig wordt ingediend. Wanneer deze wordt afgewezen kun je dan nog een visum aanvragen. Het aanvragen van een visum is duurder, en neemt ook wat meer tijd in beslag.

De beoordeling van een ESTA aanvraag mag maximaal 72 uur duren, maar de status hiervan is meestal binnen enkele minuten bekend

De beoordeling van een ESTA aanvraag mag maximaal 72 uur duren, maar de status hiervan is meestal binnen enkele minuten bekend. De procedure voor een visumaanvraag kan vier tot vijf weken in beslag nemen. Daarnaast is het proces om een visumaanvraag in te dienen ook een stuk lastiger dan een ESTA formulier. Ook moet je voor een visum Amerika naar de Amerikaanse ambassade, terwijl je een ESTA alleen online kunt aanvragen. Dit zorgt ervoor dat je de aanvraag op eigen gemak kunt indienen, en geen afspraken hoeft te maken.

De regels van een ESTA

Voor sommige reizen kom je niet in aanmerking voor een ESTA, dit komt doordat er een aantal regels opgesteld zijn omtrent de ESTA:

 • Een ESTA heeft een vervaldatum, dit is doorgaans twee jaar. Echter, komt jouw paspoort in tussentijd te vervallen? Dan vervalt de gekoppelde ESTA ook.
 • Wanneer je een overstap maakt binnen Amerika, ben je ook verplicht een ESTA te hebben. Ook als je de luchthaven niet verlaat. (Dit geldt averechts voor een overstap in Canada, hiervoor dien je over een geldige eTA te beschikken.)
 • Tijdens de geldigheidsperiode kun je zo vaak als je wil naar de VS reizen.
 • Voor een reis met een ESTA moet je een retourticket laten zien.
 • Je kun maximaal 90 dagen in Amerika verblijven, ook aangesloten dagen in Canada of Mexico tellen hiervoor mee.
 • Met een ESTA kun je toeristisch en zakelijk reizen, zolang je er geen geld mee verdient.

Waarom gebruik maken van eVisa Application Services?

Bij eVisa kun je gebruikmaken van alle gebruikelijke betaalmethodes. Daarnaast bieden zij de ESTA verklaring ook per post aan. Bij eVisa is er een Nederlandstalige klantenservice waarvan gebruikgemaakt kan worden. Alle aanvragen worden handmatig gecontroleerd door ervaren deskundigen, hierdoor kun je zeker zijn dat er geen fouten voor komen tijdens de aanvraag. Een maand voordat de ESTA verloopt. Wanneer er een fout gemaakt wordt door het team, of er iets over het hoofd gezien wordt, wordt de aanvraag kosteloos opnieuw ingediend. Ook krijg je het hele aankoopbedrag teruggestort als de reistoestemming wordt afgewezen.

Vraag hier je Esta nu aan!