klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Beleef het Zweedse Midzomerfeest dit jaar live mee

Door Edwin Hagenouw | fan van Zweden

De belangrijkste feestdag van Zweden staat voor de deur en die ziet er in deze tijden een beetje anders uit dan anders… En juist daarom nodigt Zweden de wereld uit om het Zweedse “Midsommar” (midzomer) live mee te vieren via Facebook. Op vrijdag 19 juni 2020 zendt Zweden via de Facebook-kanalen van Visit Sweden live uit vanuit verschillende regio’s in het land. Voor kijkers betekent dit een unieke kans om live deel te nemen aan deze iconische Zweedse traditie.

Via Facebook Live Events start de dag in het zuidelijke Skåne bij het traditionele bloemenkransen maken. De uitzending reist verder door het land via West-Zweden, Dalarna en Roslagen met inkijkjes bij het opzetten van de meiboom, de uitgebreide midzomer-lunch en traditionele dansjes en liedjes.

Levendige traditie

De dag eindigt in Zweeds Lapland met een exclusieve skitocht onder de Middernachtzon. Visit Sweden geeft hiermee een exclusief kijkje in de keuken van de levendige traditie rondom Midzomer. Een aantal locals hosten de livestreams ter plaatse en vertellen meer over hun persoonlijke ervaringen en achtergronden over de feestelijkheden.

Sinds de 16e eeuw wordt deze dag al gevierd, waarmee traditiegetrouw de start van de zomer, het seizoen van licht en vruchtbaarheid, verwelkomd werd

Nu grote evenementen in Zweden niet toegestaan zijn, geeft Visit Sweden iedereen de mogelijkheid het belangrijkste feest van het jaar van afstand mee te vieren. Samen met Kerst is “Midsommar” diep geworteld in de Zweedse cultuur. Sinds de 16e eeuw wordt deze dag al gevierd, waarmee traditiegetrouw de start van de zomer, het seizoen van licht en vruchtbaarheid, verwelkomd werd. Tegenwoordig vieren veel Zweden Midzomer met vrienden en familie met een uitgebreide lunch, veel liedjes en dansen rondom de meiboom.

Schema Facebook Live vrijdag 19 juni 2020

Iedereen is van harte uitgenodigd om online mee te doen met de verschillende Midsommar activiteiten. De dag ziet er als volgt uit:

11.00 uur | Bloemen kransen maken met Karl Fredrik bij Eklaholm in Skåne

13.00 uur | Midzomer-lunch met Ingela Holgersson en haar familie in Grebbestad, West Zweden

15.00 uur | Midzomerdans rond de meiboom in traditionele kledij bij Marie Backlund en haar familie in Vikarbyn, Dalarna

20.00 uur | Bloemen plukken en een duik in het meer in Roslagen

24.00 uur | Middernachtzon en skiēn aan de Zweedse grens in Zweeds Lapland

Ieder live event duurt ongeveer 15-30 minuten. Er is online informatie beschikbaar in verschillende talen over de activiteiten.


Belangrijke informatie over het LIVE event op 19 juni 2020 vind je op de website van Visit Sweden: visitsweden.nl/vier-midsommar-live/


Over de Midzomer-traditie

Wanneer is het Midzomer? Midzomeravond vindt in 2020 plaats op vrijdag 19 juni. De vrijdagavond is de avond waarop het feest traditiegetrouw écht gevierd wordt in Zweden. Doorgaans is dit dus altijd een vrijdagavond ergens tussen 19 en 25 juni. De dag erop is het daadwerkelijk Midzomerdag, een traditionele feestdag in Zweden waarop verder alles gesloten is.

Foto: Visit Sweden

Waar kan je Midzomer vieren? Parken, dorpspleinen, openlucht-musea, recreatieparken, tuinen, eigenlijk overal in Zweden, zo lang het maar buiten is.

Zweedse Midzomerfeest
Foto: Visit Sweden

De meeste Zweden verlaten de stad en zoeken hun zomerhuisjes op om met vrienden en familie samen te zijn. En in 2020 vindt het evenement exclusief plaats op Facebook.

Wat staat er op het menu tijdens Midzomer?
Meestal haring, gekookte aardappels (met een flinke hand verse dille erover), zure room met bieslook, gerookte of ingelegde zalm en knäckebröd.

Foto: Visit Sweden

Als dessert wordt verse zomerse aardbeien met slagroom of aardbeientaart gegeten. Proosten doe je met een koud biertje of natuurlijk met een van de verschillende soorten snaps.

Swedish Midsummer for Dummies – Video


LEES HIER ALLE VERHALEN EN ARTIKELEN OVER ZWEDEN


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer