Advertentie
Reizen naar Fins Lapland
Klik hier voor meer informatie over de reizen naar Fins Lapland 

 

De top 5 van extreme winterse uitdagingen in Fins Lapland

Door Edwin Hagenouw | Fan van Finland

Ben je komende winter op zoek naar enkele zeer uitdagende sportieve activiteiten in een winterse omgeving, dan ben je in Lapland aan het juiste adres. Cross-country skiën, skihelllingen op- en aflopen, fatbiken, zwemmen in ijskoude meren, en een tocht met allerlei hordes in de sneeuw. Zegt Virpi Aittokoski, bij het verkeersbureau van Visit Finland verantwoordelijk voor Sport, Natuur & Duurzaam Reizen: ”Finland en sport gaan samen. We staan bekend om onze uitdagende marathons.

Mocht je nu eens een zonwinterbestemming willen verruilen voor zweten in een sneeuwlandschap, dan is Lapland dezer winter jouw buiten-sportschool. Een skibaan oprennen, een duik nemen in een ijskoud wak of met touwen hoogvlakten bedwingen, sportievelingen die willen afzien, komen hier aan hun trekken.

Algemene informatie kun je vinden op www.visitfinland.com

Enkele evenementen :

1. De Suunto Summit: 16-19 januari 2020

Suunto, de Finse sporthorlogefabrikant, organiseert van 16-19 januari 2020 de ‘Suunto Summit’. Dat doen ze al sinds 2016 om hun liefde voor sport en het buitenleven te onderstrepen. Ieder jaar nodigen ze tien tot twaalf fans uit om op hun kosten naar Finland af te reizen en deel te nemen aan workshops, trail running en overige sportieve  activiteiten.

Ieder jaar nodigen ze tien tot twaalf fans uit om op hun kosten naar Finland af te reizen en deel te nemen aan workshops en sportieve  activiteiten

Dit jaar vinden ze een partner in het verkeersbureau van Visit Finland, de non-profit organisatie Protect Our Winters (afdeling Finland) en het lokale verkeersbureau Visit Ylläs. Op het programma staan onder meer een bezoek aan de Suunto fabriek, een treinreis naar Lapland, cross-country skiën, fatbiken en een uitdagende sneeuwschoenwandeling.

Suunto Summit

Let op: om een kans te maken moet je snel actie ondernemen want deadline is 9 oktober. Je moet je online aanmelden en een motivatiebrief schrijven in het Engels waarom je wilt deelnemen via www.suunto.com/suuntosummit

2. Arctic Challenge Winter Editie: 25 januari 2020

De Levi Mountain is de locatie voor de Arctic Challenge Winter Editie, a chilling arctic obstacle course race. Levi heeft deze populaire race viermaal in de zomer georganiseerd en tweemaal in de winter. Tijdens deze laatste staat onder meer tien kilometer skibanen op en af rennen op het programma plus tien uitdagingen die de fysieke en mentale grenzen van de deelnemers op de proef stellen. Je kan als koppel deelnemen of in een team.

Aanmelden kan via www.arcticchallenge.fi Inschrijfkosten: €65 euro per persoon.

3. Rovaniemi150: 14-19 februari 2020

Het Finse Rovaniemi vond inspiratie in de ultramarathons die in Alaska werden georganiseerd en startte in 2012 met een eigen versie. In 2020 introduceren ze maar liefst drie categorieën: te voet, op ski’s en op een fatbike. Je kunt kiezen uit drie afstanden: 66km, 150km en 300km.

Rovaniemi Ultramarathon

Boek je een plek voor 30 november dan zijn de kosten 175 euro per persoon, tussen 1 december en 15 december betaal je 195 euro, van 16 december tot 31 december is dat 215 euro en van 1 tot 15 januari 2020 zijn de kosten opgelopen tot 235 euro. De inschrijving sluit op 15 januari 2020. In het inschrijfgeld zit inbegrepen een routekaart, transfer naar de accommodatie, reflectiebandjes, een jas en na afloop van de race soep.

Nadere info en reserveren via www.rovaniemi150.com

4. Winter Warrior: 28 maart 2020

Met zo’n naam begrijp je al snel dat dit echt een evenement voor lezers van Mountainreporters is. De Winter Warrior staat bekend als een van de zwaarste obstakelraces ten noorden van de poolcirkel. Bekijk hieronder de video van dit spectaculaire evenement.

Winter Warrior is een vijftien kilometer lange obstakelrace race in het Palla-Yllästunturi Nationaal park in Ylläs. Deelnemers overwinnen verschillende onderdelen waaronder rennen, door een sneeuwtunnel kruipen en in een wak met ijskoud water onder balken kruipen.

Winter Warrior. Zwemmen tussen de ijsschotsen.

Deelnameprijs voor de races is vanaf 75 euro. Voor diegenen die er niet een competitie van willen maken is er de mildere Winter Warrior Challenge. Deelname hieraan kost 55 euro per persoon.

Nadere info en reserveringen via www.winterwarrior.fi

5. IJsklimmen

Wil je eens wat anders dan skiën of schaatsen, wat te denken van ijsklimmen. En dat kan als geen ander bij de bevroren watervallen van Korouoma bij Posio in het zuiden van Lapland. Deze kloof heeft verschillende watervallen die je kunt beklimmen waaronder de Brown River (35-60 meter) en de Mammoth Fall (35-50 meter).

IJsklimmen in Pyha_Lapland.Foto: Harri Lindfors

Bliss Adventure organiseert op meerdere locaties in Lapland ijsklimtochten met professionele gidsen en uitrusting: www.blissadventure.fi


Lees hier alle verhalen en artikelen over Finland


 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in