De top 5 van extreme winterse uitdagingen in Fins Lapland

Door Edwin Hagenouw | Fan van Finland

Ben je komende winter op zoek naar enkele zeer uitdagende sportieve activiteiten in een winterse omgeving, dan ben je in Lapland aan het juiste adres. Cross-country skiën, skihelllingen op- en aflopen, fatbiken, zwemmen in ijskoude meren, en een tocht met allerlei hordes in de sneeuw. Zegt Virpi Aittokoski, bij het verkeersbureau van Visit Finland verantwoordelijk voor Sport, Natuur & Duurzaam Reizen: ”Finland en sport gaan samen. We staan bekend om onze uitdagende marathons.

Mocht je nu eens een zonwinterbestemming willen verruilen voor zweten in een sneeuwlandschap, dan is Lapland dezer winter jouw buiten-sportschool. Een skibaan oprennen, een duik nemen in een ijskoud wak of met touwen hoogvlakten bedwingen, sportievelingen die willen afzien, komen hier aan hun trekken.

Algemene informatie kun je vinden op www.visitfinland.com

Enkele evenementen die ik graag in de spotlights wil zetten:

1. De Suunto Summit (januari) 

Suunto, de Finse sporthorlogefabrikant, organiseert elk jaar in januari de ‘Suunto Summit’. Dat doen ze al sinds 2016 om hun liefde voor sport en het buitenleven te onderstrepen. Ieder jaar nodigen ze tien tot twaalf fans uit om op hun kosten naar Finland af te reizen en deel te nemen aan workshops, trail running en overige sportieve  activiteiten.

Ieder jaar nodigen ze tien tot twaalf fans uit om op hun kosten naar Finland af te reizen en deel te nemen aan workshops en sportieve  activiteiten

Dit jaar vinden ze een partner in het verkeersbureau van Visit Finland, de non-profit organisatie Protect Our Winters (afdeling Finland) en het lokale verkeersbureau Visit Ylläs. Op het programma staan onder meer een bezoek aan de Suunto fabriek, een treinreis naar Lapland, cross-country skiën, fatbiken en een uitdagende sneeuwschoenwandeling.

Suunto Summit

Let op: om een kans te maken moet je snel actie ondernemen want deadline is 9 oktober. Je moet je online aanmelden en een motivatiebrief schrijven in het Engels waarom je wilt deelnemen via www.suunto.com/suuntosummit

2. Arctic Challenge Winter Editie (januari)

De Levi Mountain is de locatie voor de Arctic Challenge Winter Editie, a chilling arctic obstacle course race. Levi heeft deze populaire race viermaal in de zomer georganiseerd en tweemaal in de winter. Tijdens deze laatste staat onder meer tien kilometer skibanen op en af rennen op het programma plus tien uitdagingen die de fysieke en mentale grenzen van de deelnemers op de proef stellen. Je kan als koppel deelnemen of in een team.

Aanmelden kan via www.arcticchallenge.fi Inschrijfkosten: €65 euro per persoon.

3. Rovaniemi150 (februari)

Het Finse Rovaniemi vond inspiratie in de ultramarathons die in Alaska werden georganiseerd en startte in 2012 met een eigen versie. In 2020 introduceren ze maar liefst drie categorieën: te voet, op ski’s en op een fatbike. Je kunt kiezen uit drie afstanden: 66km, 150km en 300km.

Rovaniemi Ultramarathon

Hoe eerder je boekt, hoe lager het inschrijfgeld. De inschrijving sluit normaal gesproken rond 15 januari. In het inschrijfgeld zit inbegrepen een routekaart, transfer naar de accommodatie, reflectiebandjes, een jas en na afloop van de race soep. Door de coronapandemie is de editie van 2021 afgelast.

Nadere info en reserveren via www.rovaniemi150.com

4. Winter Warrior (april)

Met zo’n naam begrijp je al snel dat dit echt een evenement voor lezers van Mountainreporters is. De Winter Warrior staat bekend als een van de zwaarste obstakelraces ten noorden van de poolcirkel. Bekijk hieronder de video van dit spectaculaire evenement.

Winter Warrior is een vijftien kilometer lange obstakelrace race in het Palla-Yllästunturi Nationaal park in Ylläs. Deelnemers overwinnen verschillende onderdelen waaronder rennen, door een sneeuwtunnel kruipen en in een wak met ijskoud water onder balken kruipen.

Winter Warrior. Zwemmen tussen de ijsschotsen.

Deelnameprijs voor de races is vanaf 75 euro. Voor diegenen die er niet een competitie van willen maken is er de mildere Winter Warrior Challenge. Deelname hieraan kost 55 euro per persoon.

Nadere info en reserveringen via www.winterwarrior.fi

5. IJsklimmen

Wil je eens wat anders dan skiën of schaatsen, wat te denken van ijsklimmen. En dat kan als geen ander bij de bevroren watervallen van Korouoma bij Posio in het zuiden van Lapland. Deze kloof heeft verschillende watervallen die je kunt beklimmen waaronder de Brown River (35-60 meter) en de Mammoth Fall (35-50 meter).

IJsklimmen in Pyha_Lapland.Foto: Harri Lindfors

Bliss Adventure organiseert op meerdere locaties in Lapland ijsklimtochten met professionele gidsen en uitrusting: www.blissadventure.fi


Lees hier alle verhalen en artikelen over Finland


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer