Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

IJS concert in het paradijs van Skirama Dolomiti

Een reisverhaal van Sytske Maaijen | Fan van Skirama Dolomiti

Op een frisse maar zonnige ochtend in maart rij ik naar Passo Tonale, wintersportgebied in Val di Sole, onderdeel van Skirama Dolomiti – Trentino. Ik blijf niet bij de pistes op de pas maar ga rechtstreeks naar de Presena gletsjer. Daar vindt elke donderdag- en zaterdagmiddag een concert plaats in een iglo met instrumenten van ijs en ik mag daar bij zijn.

De initiatiefnemer is de Amerikaan Tim Linhart die al meer dan 36 jaar ijssculpturen maakt. De viool behoorde al tot zijn favorieten vormen tot een vriend opmerkte “hoe zou zo’n viool uit ijs klinken?”. Dat was het begin van zijn fascinatie om muziekinstrumenten uit ijs te maken. De iglo kwam er automatisch bij om een zo stabiel mogelijke omgevingstemperatuur voor de instrumenten te creëren. In de iglo zijn er tweehonderd zitplaatsen rondom het centrale podium.

In alle stilte

Nadat ik uit de lift stap zie ik de iglo direct liggen waardoor ook niet-skiërs hier eenvoudig kunnen komen. Ik heb het geluk dat ik even binnen mag kijken voor het concert start. Bijzonder om in alle stilte de omgeving en diverse instrumenten van ijs in me op te nemen.

Als je helemaal afdaalt tot in Ponte di Legno heb je elf kilometer in de benen met prachtige vergezichten

Er is nog tijd voor een paar afdalingen dus ik ga door naar de top op 3000 meter. Daar even genieten van het prachtige uitzicht op de gletsjers en toppen van Pian di neve, Lobbie, Mandrone e Presenella. Een mooie brede afdaling ligt er voor mij die vrij steil begint en voor de iglo een vlakke uitloop heeft. Ik ski door via de uitdagende zwarte Paradiso. . Ik ga echter bij Passo Tonale met de Paradiso lift direct terug omhoog richting Presena gletsjer om het Ice Concert bij te wonen.

Handen op het ijs

Bij binnenkomst worden er een matje en deken overhandigd die, met zitplaatsen op het ijs, niet overbodig zijn. Ik heb het geluk dat er deze middag tevens een alpiene mannenkoor aanwezig is dat enkele Italiaanse meezingers ten gehore brengt. Tim Linhart laat ons de handen op het ijs houden om de energie en sfeer goed aan te voelen en vertelt over zijn werk en hoe kwetsbaar onze natuur is.

IJS concert

Dan wordt het stil en zodra de klanken uit de instrumenten van ijs de iglo vullen, is de magie compleet. Puur, helder maar ook warme klanken in combinatie met het glimmende ijs maken dat elke toon binnenkomt en het geheel mij ontroert. De muzikanten zijn van het Lumiere orkest en de muziekstukken zijn tijdens de concerten op donderdag vrij klassiek van Vivaldi tot Tchaikovsky met enkele populaire stukken op maat gemaakt.

zodra de klanken uit de instrumenten van ijs de iglo vullen, is de magie compleet

Als ik naar buiten kom, is de zon achter de bergen verdwenen. Ik gun mezelf een glühwein in de hut voordat ik met het warme geel-oranje licht afdaal naar de auto. Kom je deze winter in Trentino en/of in de gebieden van Skirama Dolomiti, mis dan een ICE Concert op de bergpas Paradiso niet.  Na het enorme succes van afgelopen winter, vinden ook dit wintersport seizoen wederom de Ice Concerten plaats.


Informatie over de concerten, ticketprijzen vind je via deze link


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer