Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

IJS concert in het paradijs van Skirama Dolomiti

Een reisverhaal van Sytske Maaijen | Fan van Skirama Dolomiti

Op een frisse maar zonnige ochtend in maart rij ik naar Passo Tonale, wintersportgebied in Val di Sole, onderdeel van Skirama Dolomiti – Trentino. Ik blijf niet bij de pistes op de pas maar ga rechtstreeks naar de Presena gletsjer. Daar vindt elke donderdag- en zaterdagmiddag een concert plaats in een iglo met instrumenten van ijs en ik mag daar bij zijn.

De initiatiefnemer is de Amerikaan Tim Linhart die al meer dan 36 jaar ijssculpturen maakt. De viool behoorde al tot zijn favorieten vormen tot een vriend opmerkte “hoe zou zo’n viool uit ijs klinken?”. Dat was het begin van zijn fascinatie om muziekinstrumenten uit ijs te maken. De iglo kwam er automatisch bij om een zo stabiel mogelijke omgevingstemperatuur voor de instrumenten te creëren. In de iglo zijn er tweehonderd zitplaatsen rondom het centrale podium.

In alle stilte

Nadat ik uit de lift stap zie ik de iglo direct liggen waardoor ook niet-skiërs hier eenvoudig kunnen komen. Ik heb het geluk dat ik even binnen mag kijken voor het concert start. Bijzonder om in alle stilte de omgeving en diverse instrumenten van ijs in me op te nemen.

Als je helemaal afdaalt tot in Ponte di Legno heb je elf kilometer in de benen met prachtige vergezichten

Er is nog tijd voor een paar afdalingen dus ik ga door naar de top op 3000 meter. Daar even genieten van het prachtige uitzicht op de gletsjers en toppen van Pian di neve, Lobbie, Mandrone e Presenella. Een mooie brede afdaling ligt er voor mij die vrij steil begint en voor de iglo een vlakke uitloop heeft. Ik ski door via de uitdagende zwarte Paradiso. . Ik ga echter bij Passo Tonale met de Paradiso lift direct terug omhoog richting Presena gletsjer om het Ice Concert bij te wonen.

Handen op het ijs

Bij binnenkomst worden er een matje en deken overhandigd die, met zitplaatsen op het ijs, niet overbodig zijn. Ik heb het geluk dat er deze middag tevens een alpiene mannenkoor aanwezig is dat enkele Italiaanse meezingers ten gehore brengt. Tim Linhart laat ons de handen op het ijs houden om de energie en sfeer goed aan te voelen en vertelt over zijn werk en hoe kwetsbaar onze natuur is.

IJS concert

Dan wordt het stil en zodra de klanken uit de instrumenten van ijs de iglo vullen, is de magie compleet. Puur, helder maar ook warme klanken in combinatie met het glimmende ijs maken dat elke toon binnenkomt en het geheel mij ontroert. De muzikanten zijn van het Lumiere orkest en de muziekstukken zijn tijdens de concerten op donderdag vrij klassiek van Vivaldi tot Tchaikovsky met enkele populaire stukken op maat gemaakt.

zodra de klanken uit de instrumenten van ijs de iglo vullen, is de magie compleet

Als ik naar buiten kom, is de zon achter de bergen verdwenen. Ik gun mezelf een glühwein in de hut voordat ik met het warme geel-oranje licht afdaal naar de auto. Kom je deze winter in Trentino en/of in de gebieden van Skirama Dolomiti, mis dan een ICE Concert op de bergpas Paradiso niet.  Na het enorme succes van afgelopen winter, vinden ook dit wintersport seizoen wederom de Ice Concerten plaats.


Informatie over de concerten, ticketprijzen vind je via deze link


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer