Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Looptijd, over pelgrims en andere wandelaars

Ik mocht op zondagmiddag 25 september naar Looptijd in Tivoli/Vredenburg in Utrecht. Het Internationaal Literatuurfestival Utrecht (ILFU) bracht hier een geheel aan het wandelen gewijd programma waarin meerdere schrijvers vertellen over hun onbedwingbare wandeldrift. Het was een middag vol wandel-literatuur, met en voor wandelaars, natuurliefhebbers, pelgrims en mijmeraars. 

Dorthe Nors
Dorthe Nors

Langs de de noordelijke kustlijn

Als eerste werd Deense schrijver Dorthe Nors geïnterviewd door Lotte Jensen. Dorthe wandelde van het noordelijkste puntje van Jutland in Denemarken tot aan Huisduinen in Nederland. Ze schreef daar het boek Langs de kustlijn over dat dit jaar is uitgekomen. Dit boek is een ode aan de Deense westkust. In veertien essays neemt Nors de lezer mee op reis en komen haar twee liefdes ‘paden’ en ‘literatuur’ samen.

Dorthe las voor uit haar werk en nam ons mee in de invloed die de Noordzee heeft in het leven van de bewoners langs de kust. Ze vertelde ons over haar wandelingen in het ruige gebied langs de drie Noord-Europese landen. Het was een heerlijk verhaal om naar te luisteren.

Midas Dekkers en Henk Schiffmacher
Midas Dekkers en Henk Schiffmacher

Henk en Midas over hun kijk op de Camino

Daarna namen Henk Schiffmacher (een van ’s werelds bekendste tatoeëerders) en Midas Dekkers plaats aan de tafel bij gespreksleider Sander de Kramer. De spraakmakende heren Henk en Midas hadden ieder hun eigen kijk op de Camino. Henk wandelde samen met zijn nieuwe liefde 800 kilometer door de Spaanse landerijen. Hij vertelde wat deze pelgrimstocht hem gebracht had.

Midas liep 4 dagen het laatste stuk naar Santiago de Compostella. Hij benoemde vooral het wandelritme dat voor de mens bedoelt is. Hij vergeleek het met het de slingertijd van een ouderwetse klok. De cadans waarin het gaat. Dat de mens het lichaam in een soort rituele ruststand zet door te wandelen. En dat zo het hoofd ruimte krijgt en ontspanning ervaart.

Henk schreef ook het reisverslag De grote Borneo-expeditie, waarvoor hij samen met Red Hot Chili Peppers-zanger Anthony Kiedis in Borneo op zoek ging naar de oorsprong van de tatoeage. Ook daarover had Henk mooie anekdotes.

Nog meer wandelervaringen

Roos van Rijswijk ging aan tafel met Bente van de Wouw, Jeroen Theunissen en Marjoleine de Vos. Bente deed de wandeltocht naar Santiago de Compostella na een burn-out. Als redelijk onervaren wandelaar trotseerde zij de wandelroute. Voor haar was het een manier om haarzelf weer bij elkaar te kunnen rapen.

ILFU

Jeroen Theunissen liep de andere kant op, van Zuidwest-Ierland helemaal naar Bosporus in Turkije, en deed daar verslag van in zijn boek Ik = Cartograaf waarin hij terloops reflecteert op het Europa van het heden en uit het verleden, en probeert zo grip te krijgen op onze snel veranderende wereld. Hij trok er een half jaar voor uit om een route te nemen die hij als twintigjarige ooit op een kaart had gezien. Een route die vaak van de gebaande paden afging en ook door Nederland gin. Hij las een mooi stuk voor uit zijn boek waarin hij zijn kijk op de ‘normaalheid’ van Nederland omschrijft.

Marjoleine de Vos wandelt vooral veel dezelfde rondjes in het Groningse landschap. Ze is fervent wandelaar en auteur van het wandelessay Je keek te ver (2020) aanwezig zijn. Op een poëtische manier kan zij vertellen en schrijven over haar lopen in het Noorden van Nederland.

Een verhalenwedstrijd voor pelgrims

Dit evenement eindige met informatie over een prijsvraag voor pelgrimsverhalen over de camino. Heb jij deze gelopen en wil je meedoen? Op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob vind je hierover alle informatie. Deze middag kwam tot stand in samenwerking met de Camino Academie.

Meer over het Internationaal Literatuurfestival Utrecht

Het Internationaal Literatuurfestival Utrecht (ILFU) vindt dit jaar plaats van 23 september t/m 8 oktober, onder het motto ‘de fictie bij de feiten’. Het thema sluit aan bij het online platform dat ILFU in april lanceerde en waarvoor inmiddels 856 van de beoogde 1.000 leden zich hebben aangesloten. Het festival start in het openingsweekeinde met het NK Poetry Slam en de Utrechtse Boekenmarkt op het Vredenburg en eindigt twee weken later met de 39ste editie van De Nacht van de Poëzie in TivoliVredenburg.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer