Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Magisch licht in Fins Lapland

Een reisverhaal van Tjeerd Langstraat

De schemering doet de vrolijk zingende vogels verstommen. De nachtelijke rust valt en de omgeving wordt omhuld door een zwart laken van stilte. Maar niet in Sodankylä! Hier blijft het 24 uur per dag licht en wordt de stilte ruw, maar op een aangename manier verstoord door het gerinkel van glazen, lachende mensen en flarden van oude filmmuziek.

Ik ben op het Midnight Sun Festival. Een kleinschalig, redelijk alternatief filmfestival dat in 1986 is ontstaan dankzij enkele Finse filmmakers. Al die jaren is het festival gehouden in Sodankylä, een klein stadje in het midden van Fins Lapland op zo’n 120km van de poolcirkel. Hoewel het festival klein van opzet is, komen er jaarlijks grote internationale namen op het evenement af. Denk hierbij aan Woody Allen en Quintin Tarantino. Er worden bijzondere films vertoond en dat gaat van stille films met live muziek tot arthouse films waar geen touw aan vast te knopen valt.

De verbeelding te boven

De unieke setting draagt natuurlijk bij aan deze magische ervaring en het succes van het festival. Daar waar normaliter de zon onder begint te gaan rond 16:00 uur, schijnt deze in Sodankylä welig door tot het ochtendgloren weer officieel van start gaat. De midzomernacht is een geweldig natuurverschijnsel dat werkelijk alle verbeelding te boven gaat. Om één uur ’s nachts denk je dat het ten hoogste acht uur ’s avonds is. En de lichtval is schitterend. Fel wit licht gaat over in scharlaken rood en laat de omgeving in een warm bad van licht baden.

Het midzomerfeest verwijst naar de zomerzonnewende op 21 juni en de voor-Christelijke feestelijkheden die hiermee gepaard gaan in voornamelijk Noord-Europa. Oorspronkelijk werd dit feest gevierd op 24 juni, dus drie dagen na de feitelijke zonnewende. In Finland worden op midzomer aan de rand van de meren vreugdevuren ontstoken.

Het gaat ook gepaard met het drinken van grote hoeveelheden alcohol en vrijgezellen proberen op deze dag een partner te vinden

In de kustgebieden waar veel Zweedstalige Finnen wonen wordt op deze avond net als in Zweden haring gegeten en is het planten van een meiboom traditie. Het gaat ook gepaard met het drinken van grote hoeveelheden alcohol en vrijgezellen proberen op deze dag een partner te vinden. (bron: Wikipedia) Dat Wikipedia betrouwbaar is blijkt: het is een groot saamhorig feest en vrolijk drankgelag in Sodankylä!

Rust, ruimte, stilte en natuur

Als er iets wat je in Nederland en België bijna niet meer vindt is het wel rust, ruimte, stilte en natuur. In Finland is daar totaal geen gebrek aan. Hoewel op slechts drie uur vliegen ben je in een totaal andere omgeving. De adembenemende schoonheid van Finland en de ongerepte wildernis van Fins Lapland moet je zien, proeven, ruiken, voelen, ontdekken en ervaren. Altijd is de natuur dichtbij en reist de Middernachtzon met je mee: tijdens wandelingen, kanotochten, tijdens het beren spotten in een schuilhut, het voederen van de rendieren, tijdens een traditioneel Russisch diner of gewoon als je prinsheerlijk in een jacuzzi ligt met uitzicht op een wilde rivier die voert tot in Rusland.

Als outdoor liefhebber kun je in Fins Lapland je hart ophalen. Wildwaterraften, mountainbiken en het spectaculaire bodyraften zijn zomaar wat sporten die je hier uitstekend kunt beoefenen. Ik prijs mij gelukkig dat ik ze alle drie mag doen!

Wildwaterraften, mountainbiken en het spectaculaire bodyraften zijn zomaar wat sporten die je hier uitstekend kunt beoefenen

Het miezert en de lucht is grauw. Heerlijk weer dus om op de mountainbike de dichte bossen van Luosto te verkennen. We krijgen een dikke overall aan die de verraderlijke miezer buiten de deur houdt. Geen natte onderbroek voor ons dus. Onze gids is een tanige oude man die al zijn gehele leven in de bosrijke en heuvelachtige omgeving van Luosto woont.

Topconditie

Tanig en oud zijn in dit soort gebieden synoniemen voor ‘sterk’ en in ‘topconditie’. We vertrekken op z’n Hollands. Netjes op het geasfalteerde fietspad, twee aan twee. Maar na een minuut of tien schieten we dan eindelijk het bos in. Het afzien is begonnen! Heuvel op, heuvel af, door de modder en over zandpaadjes. De gids doet het allemaal in een eentonig, maar effectief tempo. Ik ben wellicht iets te enthousiast, want op een mijn inziens enorme berg moet ik toch echt even afstappen. De in werkelijkheid niet al te hoge Lampivaara heuvel leidt naar een oude amethistmijn.

De oudste stukken amethist die in de Lampivaara Amethyst Mine zijn gevonden, zijn maar liefst honderden miljoenen jaren oud! Het museum van de mijn is behoorlijk interactief: gewapend met een pikhouweel en een korte instructie kun je je eigen amethist gaan delven. Volwassen mannen die naarstig staan te tikken op stukken rots op zoek naar die mooie blauwe steen. Leuk om te zien, nog leuker om te doen.

Salla

Ik noemde hem al eerder, de wilde rivier bij Salla die voert tot in Rusland. Deze wilde rivier staat in verbinding met het grootste meer van Salla, het Onkamojärvi meer. En de grens met Rusland loopt dwars door dit meer. En als je dan toch in de buurt van Rusland bent… Getweeën in een kano kun je het Onkamojärvi meer oversteken en na een pittige roeitocht van anderhalf uur kun je de Russische grens aantikken.

Salla voert de slogan ‘Salla, in the middle of nowhere’ niet voor niets, want het is werkelijk een dunbevolkt, ruig gebied. De twee grootste rivieren in dit gebied zijn de Naruskajoki en de Tuntsajoki rivieren. En het wassende water nodigt uit tot wildwaterraften! Dwars door de bossen, door kolkende stromen en opzwepende golven vaar je de rivier af om doorweekt een rustiger stuk van de rivier te bereiken. En dat is het moment om je uit de boot te laten glijden en je me te laten voeren door de stroming tot die weer over gaat in wilde stromingen…

Niet veel mensen doen het, maar het geeft een machtig gevoel: bodyraften. Zonder de veiligheid van de boot en met niets meer om het vege lijf dan een wetsuit, helm en reddingsvest word je meegevoerd door de sterke stroming en ben je een met het water. Je voelt de rotsen, je hapt af en toe naar lucht, maar wat een geweldige ervaring.

Fins Lapland is niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een (vroege) zomervakantie. Zonde, want het heeft zoveel te bieden voor een geslaagde vakantie. Schitterende natuur, een culinair spektakel van lokale lekkernijen en misschien wel het meest belangrijke: rust, ruimte, stilte en natuur. Fins Lapland is een plek waar je even helemaal tot rust en weer volledig tot jezelf kunt komen.

Informatie

De reis
Voigt Travel biedt, zowel in de zomer als in de winter, rechtstreekse naar Lapland. Overstappen is niet nodig, dus je bent in drie uur op de plaats van bestemming.

Midnightsun Film Festival
Kijk op www.msfilmfestival.fi/ voor het programma, de aanwezige cineasten, regisseurs en acteurs en algemene informatie over het festival zelf.

Amethistmijn
Geweldig voor kinderen, minstens zo interessant voor volwassenen: je eigen stukjes amethist winnen in de oude Lampivaara Amethyst Mine in Luosto. Kijk voor meer informatie over de mijn en in het algemeen over de omgeving van Luosto op www.laplandluosto.fi/english/. Ook in de wintermaanden is dit een gebied waar je je nooit hoeft te vervelen.


Lees alle artikelen over Finland op Mountainreporters.com


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

één reactie op “Magisch licht tijdens het Midzomerfeest in Fins Lapland”

  • Sartenada
    17 april 2020 at 06:46

    Hello.

    What a great post! I live in Finland, love nature and especially northern nature! Thank you.

    Stay safe and healthy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer