klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Al sinds afgelopen dinsdag, grijpt een verwoestende bosbrand op Tenerife om zich heen. Een 6e generatie brand, dag 6 Tenerife. Zes hele dagen, waarin de brand nog ongecontroleerd z’n gang gaat.

De bosbrand op het Canarische eiland Tenerife breidt zich nog steeds uit. Dinsdag 15 augustus begon de brand in de gemeente Arafo, zuid-oost Tenerife. Inmiddels woedt de brand op twee zijden van het eiland Tenerife. Te weten aan de oost- en noord kant, gescheiden door een bergketen. En is vandaag het nationaal park el Teide binnengedrongen. Verschillende dorpjes zijn geëvacueerd. Alle toegangswegen naar het nationaal park zijn gesloten.

De brand ontstond afgelopen dinsdag, en is sindsdien, zes dagen verder, nog steeds niet onder controle. Meer dan 275 brandweerlieden en 20 blus-vliegtuigen en -helikopters werken met man en macht om het vuur onder controle te krijgen. Dat is geen eenvoudige opgave, vanwege de hitte, en de droogte na een hittegolf in de afgelopen tijd. Daarnaast is er veel wind.

6e generatie brand

Een 6e generatie brand als gevolg. Dat wil zeggen dat door extreme hitte van de kern, het vuur op sommige plekken niet te blussen is. Het blussen vanuit de lucht heeft geen zin. Het water is al verdampt voordat het het vuur moet raken. Met andere woorden het vuur is “buiten het vermogen van blussen”.

Ergste brand in veertig jaar

Inmiddels is al meer dan 10.000 hectare bos afgebrand. Met een perimeter van ruim 70 kilometer. Het gaat volgens de autoriteiten om ‘de meest complexe brand op de Canarische eilanden in vier decennia’.

De brand woedt in het hart van een prachtig natuurgebied met dichtbegroeide bossen van Canarische dennenbomen. Een ruig terrein waar de brandweer moeilijk bij komt. Deze dichtbegroeide bossen groeien in steile ravijnen. Blussen vanuit de lucht is veelal de enige optie. Het zo belangrijke ecosysteem, de long van Tenerife, krijgt harde klappen. Een natuurramp voor het eiland en zijn inwoners is een feit.

Plattegrond getroffen gebied, 19 augustus

Meer branden

Ik woon al ruim twintig jaar op het eiland en zie de frequentie van de branden toenemen. Er is dit jaar ook al een grote brand op La Palma geweest, daarbij is vierduizend hectare afgebrand. La Palma is één van de andere Canarische eilanden, ongeveer 100 kilometer ten westen van Tenerife. 

Met Canary Hiking organiseer ik wandelingen in het gebied dat nu in brand staat. “We zijn er voor het laatst geweest in december, in de zomer is het te warm om te wandelen”. Het seizoen zou binnenkort weer beginnen. Twee van onze etappes van een GR131 wandeling gaan dwars door het getroffen gebied.

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen van de brand voor ons zullen zijn. “Kunnen we er überhaupt doorheen?”. “De ravijnen zijn heel steil. Als de bomen en struiken verbranden is er niets meer wat de stenen kan tegenhouden. Dan heb je kans op verzakkingen en steenslag. Daar de GR131 lopen is dan gevaarlijk.”

Voorheen, GR131 Tenerife

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer