Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Al sinds afgelopen dinsdag, grijpt een verwoestende bosbrand op Tenerife om zich heen. Een 6e generatie brand, dag 6 Tenerife. Zes hele dagen, waarin de brand nog ongecontroleerd z’n gang gaat.

De bosbrand op het Canarische eiland Tenerife breidt zich nog steeds uit. Dinsdag 15 augustus begon de brand in de gemeente Arafo, zuid-oost Tenerife. Inmiddels woedt de brand op twee zijden van het eiland Tenerife. Te weten aan de oost- en noord kant, gescheiden door een bergketen. En is vandaag het nationaal park el Teide binnengedrongen. Verschillende dorpjes zijn geëvacueerd. Alle toegangswegen naar het nationaal park zijn gesloten.

De brand ontstond afgelopen dinsdag, en is sindsdien, zes dagen verder, nog steeds niet onder controle. Meer dan 275 brandweerlieden en 20 blus-vliegtuigen en -helikopters werken met man en macht om het vuur onder controle te krijgen. Dat is geen eenvoudige opgave, vanwege de hitte, en de droogte na een hittegolf in de afgelopen tijd. Daarnaast is er veel wind.

6e generatie brand

Een 6e generatie brand als gevolg. Dat wil zeggen dat door extreme hitte van de kern, het vuur op sommige plekken niet te blussen is. Het blussen vanuit de lucht heeft geen zin. Het water is al verdampt voordat het het vuur moet raken. Met andere woorden het vuur is “buiten het vermogen van blussen”.

Ergste brand in veertig jaar

Inmiddels is al meer dan 10.000 hectare bos afgebrand. Met een perimeter van ruim 70 kilometer. Het gaat volgens de autoriteiten om ‘de meest complexe brand op de Canarische eilanden in vier decennia’.

De brand woedt in het hart van een prachtig natuurgebied met dichtbegroeide bossen van Canarische dennenbomen. Een ruig terrein waar de brandweer moeilijk bij komt. Deze dichtbegroeide bossen groeien in steile ravijnen. Blussen vanuit de lucht is veelal de enige optie. Het zo belangrijke ecosysteem, de long van Tenerife, krijgt harde klappen. Een natuurramp voor het eiland en zijn inwoners is een feit.

Plattegrond getroffen gebied, 19 augustus

Meer branden

Ik woon al ruim twintig jaar op het eiland en zie de frequentie van de branden toenemen. Er is dit jaar ook al een grote brand op La Palma geweest, daarbij is vierduizend hectare afgebrand. La Palma is één van de andere Canarische eilanden, ongeveer 100 kilometer ten westen van Tenerife. 

Met Canary Hiking organiseer ik wandelingen in het gebied dat nu in brand staat. “We zijn er voor het laatst geweest in december, in de zomer is het te warm om te wandelen”. Het seizoen zou binnenkort weer beginnen. Twee van onze etappes van een GR131 wandeling gaan dwars door het getroffen gebied.

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen van de brand voor ons zullen zijn. “Kunnen we er überhaupt doorheen?”. “De ravijnen zijn heel steil. Als de bomen en struiken verbranden is er niets meer wat de stenen kan tegenhouden. Dan heb je kans op verzakkingen en steenslag. Daar de GR131 lopen is dan gevaarlijk.”

Voorheen, GR131 Tenerife

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer