Avontuur in de Zwitserse Alpen: onze tips voor het UNESCO-Werelderfgoed Sardona

Voor actieve outdoorliefhebbers die op zoek zijn naar een unieke en onvergetelijke ervaring, is het UNESCO-Werelderfgoed Sardona een absolute must-see. Sardona ligt in het hart van de Zwitserse Alpen en biedt een spectaculaire combinatie van adembenemende landschappen, indrukwekkende geologische formaties en avontuurlijke wandelpaden. Denk aan de iconische Tschingelhörner en de betoverende Segnesböden, die je gegarandeerd versteld doen staan.
We hebben een aantal hoogtepunten van Sardona voor je op een rij gezet, naast drie geweldige wandelingen waarmee je Sardona optimaal beleeft.
Een beetje achtergrond…
Nergens anders ter wereld is een verschuiving van continentale platen zo duidelijk zichtbaar. De scheidingslijn van de Europese en Afrikaanse platen kan met het blote oog worden waargenomen. Dit natuurlijke spektakel biedt het perfecte decor voor een gevarieerd wandelprogramma.
De Tektonikarena Sardona laat je zien hoe de Alpen zijn gevormd, want er is een duidelijke scheidslijn te zien, ook wel de “magische lijn” genoemd. Deze lijn is zo goed zichtbaar, omdat 250-300 miljoen jaar oud gesteente over veel jonger gesteente schoof, van soms ‘slechts’ 35-50 miljoen jaar oud. Dit gebeurde 10-20 miljoen jaar geleden diep onder het toenmalige aardoppervlak. In de Tektonikarena Sardona geniet je dus niet alleen van de ongeëvenaarde natuur, je leert ook over de fascinerende geologie van het gebied. De sporen daarvan liggen letterlijk aan je voeten!
Zorg voor een strakke planning bij Tschingel-Hörner & Martinsloch
De Tschingelhörner zijn een van de meest indrukwekkende geologische formaties in het UNESCO-Werelderfgoed Sardona. Deze negen scherpe pieken vormen een adembenemend decor dat elke outdoorliefhebber moet zien. Als de zon schijnt, dan schijnt die op magische wijze door het Martinsloch, een rotsvenster van 22 meter hoog en 19 meter breed.
Twee keer per jaar zorgt dit voor extra spektakel, want werpt de zon haar licht via het Martinsloch precies op de kerktoren van Elm. Dit natuurfenomeen trekt elk jaar vele bezoekers die dit magische moment willen meemaken. De combinatie van de majestueuze Tschingelhörner en het bijzondere lichtspel van het Martinsloch maakt dit tot een unieke ervaring in de Alpen.
Een uniek landschap bij de Glarner Haupt-Überschiebung
Bij de Glarner Haupt-Überschiebung zie je letterlijk hoe de bergen op hun kop staan. Dit geologische wonder, waar ouder gesteente bovenop jonger gesteente ligt, is ontstaan door de botsing van de Afrikaanse en Europese tektonische platen. Deze immense krachten hebben de lagen gesteente opgestuwd, gevouwen en gebroken, wat resulteerde in een fascinerend landschap.
Nergens is dit fenomeen beter te zien dan bij de Tschingelhörner en het Martinsloch. Hier krijg je een uniek inzicht in de geologische krachten die de Alpen hebben gevormd en kun je de indrukwekkende resultaten van miljoenen jaren natuurlijke processen bewonderen.
Het is altijd anders bij de Segnesböden
De Segnesböden zijn een dynamisch natuurgebied dat bij elk bezoek anders is. Deze hooggelegen vlaktes, bestaande uit de bovenste en onderste Segnesboden, veranderen constant. De indrukwekkende overstromingsvlakte met haar wild vertakte beekjes, die steeds nieuwe paden zoeken, biedt een prachtig uitzicht.
In 1996 werd de onderste Segnesboden, bekend als Plaun Segnas Sut, erkend als een nationaal beschermd hoogveen vanwege zijn bijzondere schoonheid en ecologische waarde. Het gebied biedt een spectaculair schouwspel van natuurlijke processen en is een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars.
Drie prachtige wandelingen door Sardona
Als outdoorliefhebber wil je zo’n mooi landschap natuurlijk op een actieve manier beleven. Er zijn ongelofelijk veel wandelroutes, maar met deze drie ontdek je Sardona het allerbeste.
1. Unterer Segnesboden vanuit Nagens
De wandeling naar de Unterer Segnesboden begint vanuit Nagens en voert je door een van de mooiste hoogveengebieden van Zwitserland. Deze prachtige tocht biedt een uniek uitzicht op het ongerepte landschap.
Onderweg nodigt de Segneshütte je uit voor een welverdiende pauze, en kun je genieten van de rust en het indrukwekkende uitzicht. Het gebied is bijzonder omdat het geen sporen van menselijke bewoning heeft. Je bent hier volledig één met de natuur!
2. Trutg dil Flem – Van Segnesboden naar Flims
De Trutg dil Flem (ofwel de Flimser Wasserweg) is een betoverende route die je meeneemt langs de beek Flem, door het hart van het UNESCO-Werelderfgoed Sardona. De route loopt van de lagere Segnesboden tot in het centrum van het dorp. Je wandelt over de indrukwekkende overstromingsvlakte met de wild vertakkende beekjes, die steeds nieuwe wegen zoeken. Wandel je de ene keer direct langs de rivier door de smalle kloof over bruggen, langs watervallen en stroomversnellingen, daarna loop je hogerop met zicht op de Alpen en alpenweiden.
Telkens als je de bruggen oversteekt, heb je een geweldig uitzicht op de bizarre rotsformaties en de kloof. Ook zijn er twee platforms waarvandaan je het wilde water goed kunt zien én horen.
3. Route van Elm naar Flims, etappe van de Sardona-Welterbe-Weg
Deze etappe van de Sardona-Welterbe-Weg neemt je mee op een spectaculaire tocht van Elm naar Flims, een avontuurlijke route van 21 kilometer die je langs enkele van de meest adembenemende landschappen van Zwitserland voert. Vanuit Elm duik je meteen de natuur in met indrukwekkende uitzichten op de iconische Tschingelhörner en de Glarner Hauptüberschiebung. Terwijl je klimt naar de Segnespass op 2.629 meter, ontdek je torenhoge watervallen, diepe kloven en paden door bos en langs beekjes.
Eenmaal op de top wacht een geologisch spektakel bij het Martinsloch, met panoramische vergezichten die je adem benemen. De afdaling is al even fraai., langs brede velden, en uiteindelijk door de serene Schwemmebene van Segnesboden, een ecologisch belangrijk moerasland. Het pad brengt je langs avontuurlijke bruggen en smalle houten steigers, door sprookjesachtige wouden tot aan de Flimser Wasserweg, die je leidt naar de eindstreep in Flims. Bereid je voor op een route vol natuurschoon, uitdagende passages en onvergetelijke uitzichten.
Rotsklimmers gaan naar Klettergarten Crap la Tgina
Wil je de eerste indrukken opdoen van de fascinerende wereld van de klimsport? Niet ver van de bovenste Segnesboden, op 2.350 meter hoogte, ligt de nieuwe klimtuin “Crap la Tgina” voor zowel beginners als gevorderden. Dit kleine maar fijne klimparadijs heeft 42 routes en kenmerkt zich door solide kalksteen, fijne structuren zoals watergroeven en oefenroutes, evenals routes tot 20 meter lang. Je kunt klimplezier verwachten in moeilijkheidsgraden van 3a tot 6b.
Vanaf de Segneshütte duurt de tocht naar de klimtuin ongeveer een uur. De zuidgerichte klimtuin “Crap la Tgina” is ontwikkeld door de Bergsportschule Grischa en Bündnerberge.
Plan een bezoekje aan bezoekerspaviljoen Sardona
Het Besucherpavillon Sardona is dé plek om meer te leren over het UNESCO-Werelderfgoed Tektonikarena Sardona. Van juni tot oktober is het paviljoen geopend en bereikbaar via de bergbanen vanaf Flims of met de Nagens Shuttle vanaf Laax Bergbahnen. Na een korte wandeling vanaf het bergstation van Nagens bereik je de Segneshütte, waar je het paviljoen vindt.
Elke zondag is er een deskundige aanwezig om al je vragen te beantwoorden en je meer te vertellen over de fascinerende geologie van het gebied. Dit maakt het bezoekerpaviljoen een must-visit voor iedereen die meer wil weten over de unieke geologische formaties en de rijke geschiedenis van de Alpen.
Boek je vakantie naar Flims-Laax en Sardona
Het UNESCO-Werelderfgoed Tektonikarena Sardona biedt een ongeëvenaarde ervaring voor iedere natuurliefhebber en avonturier. In de prachtige regio Flims-Laax kun je genieten van een scala aan activiteiten, van klimmen in de Klettergarten Segnesboden tot het verkennen van de fascinerende geologie.
Flims-Laax is de perfecte uitvalsbasis voor je avonturen, met comfortabele accommodaties, heerlijke eetgelegenheden en gemakkelijke toegang tot de spectaculaire natuur van Sardona. Plan je volgende actieve vakantie naar deze unieke bestemming en ontdek waarom dit gebied tot het werelderfgoed behoort.
Voor meer informatie en het plannen van je avontuur kijk je op Tektonikarena Sardona
Hoofdfoto: Philipp Ruggli
Pauline reist en schrijft sinds 2010 voor onze wintersportsite Snowrepublic. Sinds 2017 is zij verbonden aan Reisschrijvers Media, als redacteur en reisschrijver voor Mountainreporters, OutdoorDichtbij en Alpenweerman. Hiken, klimmen, watersport en snowboarden, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline.