Een zomervakantie in Polen? Doen! Er zijn weinig plekken zo afwisselend voor outdoorliefhebbers die ook wel houden van cultuur en geschiedenis. De Poolse Jura is daar een bijzonder goed voorbeeld van. We hebben de hoogtepunten voor je op een rijtje gezet.

Dit moet je weten over de Poolse Jura

Małopolska, ook bekend als Klein-Polen, en Silezië (Śląskie) zijn regio’s in Polen die bekend staan om hun rijke historie en natuurlijke schoonheid, vooral in de Jura zone. De Poolse Jura ligt tussen Krakau en Częstochowa en is een uniek kalksteenlandschap dat bekend staat om zijn schilderachtige heuvels, diepe valleien en indrukwekkende kalkstenen kliffen.

Małopolska is het hart van het oude Polen, met Krakau als historische hoofdstad, waar de koningen van Polen werden gekroond en begraven. Deze regio biedt een prachtig landschap van heuvels en rivierdalen, doorspekt met kalkstenen kliffen en grotten die typisch zijn voor het Juragebergte.

Aangrenzend ligt Silezië, een gebied met een sterke industriële geschiedenis, maar ook met verrassende natuurlijke trekpleisters zoals de adembenemende kalkstenen formaties en diepe bossen in het Jura gebied. Beide regio’s zijn bezaaid met tientallen middeleeuwse kastelen, bekend als de Adelaarsnestroute, die bovenop rotsachtige uitlopers liggen en eeuwenlang als verdedigingsforten dienden.

Kasteel Ogrodzieniec

Must do wandelaars: Adelaarsnestenroute

De Adelaarsnestroute is een beroemde toeristische route in de Poolse Jura. In totaal is de Adelaarsnestroute 164 kilometer lang. De route ontleent haar naam aan de reeks middeleeuwse kastelen en forten die strategisch geplaatst zijn op hoge, rotsachtige kliffen die lijken op adelaarsnesten. De kastelen zijn gebouwd door de Poolse koningen tijdens de 14e eeuw als verdedigingslinie tegen aanvallen en zijn indrukwekkende overblijfselen van het middeleeuwse verleden van Polen.

Naast de historische kastelen biedt de route adembenemende natuurlijke landschappen, waaronder uitgestrekte bossen en kalksteenformaties. De Adelaarsnestroute is daarom zowel populair onder geschiedenisliefhebbers als fanatieke wandelaars en natuurliefhebbers.

Lees meer over de Adelaarsnestenroute te voet, of bekijk de gehele route

Kasteel Rabsztyn

Of doe de Adelaarsnestenroute per fiets!

Ben je meer een fietser dan een wandelaar? Dan kun je ook voor de fietsvariant van de Adelaarsnestroute kiezen. Deze route volgt min of meer die van die voor wandelaars, maar is aangepast voor fietsers. In plaats van de allerkleinste paadjes volg je bijvoorbeeld wat meer toegankelijkere wegen en paden. Ook ben je op de fiets natuurlijk sneller dan te voet dus kun je grotere afstanden afleggen.

Wil je de allermooiste plekjes ontdekken, dan raden we je wel aan om toch regelmatig af te stappen, je fiets te laten staan en een (rond)wandeling te maken. Niet alle hoogtepunten zijn namelijk per fiets bereikbaar.

Silezië per fiets

Te paard door de Poolse Jura

Ruiters en amazones opgelet! De Transjurajski Szlak Konny is een adembenemende paardrijtocht die avonturiers meeneemt door het hart van de Poolse Jura, van Kruszyna naar Nielepice. Deze route strekt zich uit over 277 kilometer en slingert door een van de meest schilderachtige en geologisch diverse regio’s van Polen. Het pad voert ruiters langs historische kastelen, door de uitgestrekte Pustynia Błędowska-woestijn, en door de weelderige bossen van het Juragebergte.

De tocht is verdeeld in acht dagetappes en is bijzonder doordat het ruiters niet alleen in contact brengt met de rijke geschiedenis en cultuur van het gebied, maar ook uitdaagt met een middelzware moeilijkheidsgraad en biedt dagelijks 20-30 kilometer rijplezier. Met goed georganiseerde rustpunten en nachtverblijven bij elke etappe is de Transjurajski Szlak Konny een uitstekende keuze voor de enthousiaste ruiter die op zoek is naar een unieke ervaring in de natuur.

Te paard kan ook!

Kies voor kajakken

Hadden we al gezegd dat de Poolse Jura bijzonder afwisselend is? Kajakken is er namelijk ook behoorlijk populair. De Spływ Kajakowy Liswarta biedt een unieke kans om te genieten van een van de meest schilderachtige waterwegen in zuid Polen. De Liswarta rivier kronkelt door weelderige weiden en dichte dennenbossen en biedt een idyllische setting voor kajakliefhebbers.

De tocht start in Starokrzepice en strekt zich uit over een lengte van ongeveer 42 kilometer tot aan de samenvloeiing met de Warta in het dorp Kule. Deze route is nog vrij nieuw, want bestaat pas sinds 2020. Bovendien geniet je niet alleen van de natuurlijke pracht, maar ook van culturele schatten zoals het historische Danków met haar zeventiende-eeuwse ruïnes en het Marian Sanctuary. De route voert verder langs boeiende watermolens en pittoreske bruggen en eindigt in het schilderachtige Wąsosz.

Warta-rivier

Rotsklimmen is hier geweldig

Ook klimmen in de Jura is een ware belevenis, zowel voor ervaren alpinisten als voor beginners die hun avontuur met deze sport net beginnen. Het gebied van de Kraków-Częstochowa hoogvlakte biedt prachtige klimroutes die de hele regio bestrijken, van de noordelijke deel met de Rzędkowickie en Podlesickie rotsen, de centrale sectie inclusief de rotsstad in Podzamcze, tot aan de zuidelijke Twardowski Rotsen en de valleien rond Krakau zoals Będkowska, Szklarki, Bolechowicka en Kluczwody. De Rzędkowickie rotsen zijn één van de meest karakteristieke rotsformaties in de Jura en je vind er bijna 300 beveiligde routes.

Niet ver van Rzędkowice ligt het dorp Podlesice met het natuurreservaat Góra Zborów. In het reservaat liggen twee heuvels – Kołoczek Hill en Góra Zborów – bedekt met kalksteen pilaarstenen en aangepast voor klimactiviteiten. Góra Zborów is ook een prachtig uitkijkpunt over de omgeving. Een andere attractie van deze plek is de Jaskinia Głęboka – de enige grot van dit type in het Silezische deel van de Jura die toegankelijk is voor toeristen, met een lengte van 190 meter en slechts één ingang.

En dan is er nog Okiennik Wielki, met het enorme ‘venster’ in een van de rotswanden. Er zijn veel legendes over Okiennik Wielki, zoals dat er ooit een fort van rovers stond of dat hier grote schatten verborgen waren. Wat precies waar is weten we niet, maar één ding is zeker: de kalkstenen rotsen hebben een enorme aantrekkingskracht op klimliefhebbers!

Klimmen met waanzinnige achtergrond

Makkelijk bereikbaar en veelzijdig

De Poolse Jura is een aantrekkelijke bestemming voor outdoorliefhebbers die uitstekend bereikbaar is vanuit Nederland. vliegen kan op Krakau, maar aanreizen met trein of auto kan natuurlijk ook.

Eenmaal aangekomen bieden de steden Krakau en Katowice efficiënte openbaarvervoeropties die bezoekers rechtstreeks naar het hart van de Jura kunnen brengen. De regio zelf is zeker niet alleen ideaal voor wandelliefhebbers. Fietsers kunnen genieten van de vele fietspaden die door de pittoreske landschappen slingeren, terwijl avonturiers gaan rotsklimmen of de talrijke grotten die het gebied rijk is gaan ontdekken.

Klimmen op Jura Brama Bolechowicka

Ga voor jouw volgende actieve vakantie naar de Poolse Jura!

Zoveel natuurpracht, geschiedenis en outdooractiviteiten bij elkaar zijn natuurlijk een garantie voor een geweldige outdoorvakantie. Is dit ook wat voor jou? Bekijk dan de website voor meer inspiratie en boek direct. Je krijgt er geen spijt van…

Bekijk direct meer over Klein-Polen/Małopolska en Silezië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.