In de Catalaanse Pyreneeën is de lente fascinerend in al haar aspecten. Weelderige bossen gekleurd in diepgroen, bloemen, rivieren vol smeltwater uit de bergen en wilde dieren die ontwaken uit de winterslaap. Het is het ideale seizoen om je rugzak te pakken en wandelschoenen aan te trekken en deze uitzonderlijke bergen te bezoeken. Ontdek stap voor stap jouw favoriete routes in het uitgebreide web van bergwandelroutes die deze Catalaanse Pyreneeën zo aantrekkelijk maken voor outdoor liefhebbers. Wij hebben alvast een gedegen vooronderzoek gedaan en kozen vijf routes waarvan ons hart sneller gaat kloppen.

Wil je meer ontdekken over deze prachtige regio en zijn waanzinnige wandelingen? Kijk dan verder op de website.

1. De Pass’Aran, een trektocht door het hart van de vallei

Door de eeuwen heen waren de bergen van Val d’Aran het toevluchtsoord voor herders, smokkelaars, mijnwerkers, verzetsstrijders en ballingen. Zij kwamen naar deze streek om te werken, te leven en soms om te overleven. Dit is het meest westelijke deel van de Catalaanse Pyreneeën. Deze levendige geschiedenis heeft geleid tot duizenden verhalen over de regio en haar inwoners.

Treed in hun voetsporen langs de paden die tegenwoordig de Pass’Aran-route vormen. Dit is een vijfdaagse rondreis door het ruige en bergachtige gebied tussen de Val d’Aran en het Franse departement Ariège.

Dit is een vijfdaagse rondreis door het ruige en bergachtige gebied tussen de Val d’Aran en het Franse departement Ariège.

Pass’Aran is een route met een gemiddelde moeilijkheidsgraad die een goede conditie vereist. Wandelervaring is aan te raden als je besluit om deze route te lopen. De tocht strekt zich uit over 72 kilometer (en een beetje verder als je een van de beklimmingen en optionele secties wilt toevoegen) en de totale klim is in totaal 11.000 meter.

2. Pad van legendes, de El Cinquè Llac

El Cinquè Llac (het vijfde meer) is een cirkelvormige route aan de voet van het nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Deze bergreis is vol magie en elk van de etappes is gedoopt met de naam van een Pyrenese legende. De honderd kilometer lange tocht, verdeeld over vijf etappes, stelt je in staat om te genieten van de onmetelijkheid van de Pla de Corts en de mengeling van grijze en groene tinten van de Fosca-vallei.

Laat je lui vallen in het veld, samen met de paarden en de koeien in de Manyanet Valley. Maar de hoofdprijs is het meer van Montcortès. Dit is het laatste van de vijf meren die je zult tegenkomen en degene die de naam van de route draagt.

3. La Porta del Cel is jouw poort naar de hemel

De hemel kan wachten. Hoewel je bij deze wandelroute slechts tot aan de poort van de hemel komt. La Porta del Cel (de poort naar de hemel) is een trekkingroute door het natuurpark Alt Pirineu die je naar de top van de hoogste top in Catalonië, de Pica d’Estats (3.146 meter) brengt. De route begint in Tavascan en eindigt in hetzelfde kleine dorp in de Pyreneeën, 65 kilometer verderop.

La Porta del Cel is een trekkingroute die je naar de top van de hoogste top in Catalonië, de Pica d’Estats brengt

De totale beklimmingen over de vijf etappes bedragen in totaal 11.000 meter. Je bereikt de prachtige top van Certascan op 2.853 meter hoogte, vanwaar je talloze meren van gletsjeroorsprong kunt zien.

4. El Camí dels Bons Homes

Een andere wandelroute in de Catalaanse Pyreneeën de je zeker moet overwegen is de Camí dels Bons Homes of Path of the Good Men. Het pad doorkruist het natuurpark Cadí-Moixeró,waarna je Frankrijk binnen loopt. Deze route verbindt het Heiligdom van Queralt in de stad Berga en het kasteel van Montsegur in het departement Ariège in Frankrijk.

Deze wandeling herdenkt de ballingschap van de Occitaanse Katharen, bekend als goede mannen en goede vrouwen, die een zuiver en eenvoudig soort christendom propageerden dat was gebaseerd op spiritualiteit. Dit in tegenstelling tot de strenge 13e-eeuwse katholieke kerk. Het pad strekt zich uit over 200 kilometer, het heeft een lage tot gemiddelde moeilijkheidsgraad en het kan worden afgelegd in negen of tien dagen, afhankelijk van de gekozen route-opties. Het totale aantal hoogtemeters bedraagt ​​5.530 meter.

5. Cultuur en natuur tijdens de Serra de Monestirs

De laatste wandelroute combineert de Pyrenese cultuur met de aantrekkingskracht van het adembenemende landschap. Drie van de zes etappes van de route Serra de Monestirs, in totaal 65 kilometer, brengen je naar drie kloosters van groot historisch belang: Santa Maria de Ripoll, met een spectaculaire monumentale ingang, Sant Joan de les Abadesses en Sant Pere de Camprodon. Deze route baant zich een weg door de Serra Cavallera. Waar je loopt door beuken-, eiken- en dennenbossen, die zijn gelegen tussen de rivieren Ter en Freser.

Hoofdfoto © Rafael López-Monné

Ontdek meer over Catalonië en de Catalaanse Pyreneeën op catalunyaexperience.nl.

één reactie op “De top 5 wandelroutes in de Catalaanse Pyreneeën in Spanje”

  • Ria v d brand
    29 juni 2022 at 13:09

    Wat een geweldige mooie tochten Hoop gauw te herstellen en nog een van de mooi tochten te kunnen maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.