De meest bijzondere dieren van Nieuw-Zeeland én waar je ze kunt zien
Dierenliefhebbers opgelet! De natuur van Nieuw-Zeeland is ongeëvenaard, met maar liefst dertien nationale parken verspreid over het Noordereiland en Zuidereiland. Je kunt er prachtig wandelen, fietsen, kanoën en allerlei andere activiteiten om al het moois van het land te bekijken. Dat doe je niet zo maar, want bij elkaar beschikt Nieuw-Zeeland over 30.000 vierkante kilometer aan natuur.
Al die natuur, die ook nog eens heel verschillend is, is een waar paradijs voor allerlei dieren. Van hoge bergen tot de kustlijn en van tropische bossen tot vulkanen, al die plekken hebben hun eigen bewoners. We hebben er hier een aantal op een rijtje gezet, en sommige diersoorten komen alleen in Nieuw-Zeeland voor. Weet jij ze te spotten?
1. Brughagedissen zijn levende fossielen
We beginnen met een dier dat misschien een wat minder aaibaar uiterlijk heeft, maar wel erg bijzonder is. De Brughagedis of de Tuatara is namelijk een afstammeling uit de prehistorie, of een levend fossiel. De soort bestaat namelijk al 220 miljoen jaar. Ook bijzonder: de hagedis heeft drie ogen.
Ze komen maar op een paar eilanden voor, namelijk op Stephens Island en Poor Knights Islands. Op Stephens Island leeft zo’n 90% van de totale populatie, alleen is het lastig om op dit eiland te komen en de Poor Knights Islands zijn zelfs helemaal niet toegankelijk voor de mens. Het beestje in het wild tegenkomen is dus maar voor heel weinig mensen weggelegd, maar er zijn ook een aantal exemplaren in dierentuinen te zien. Ga daarvoor naar het National Aquarium of New Zealand in Napier, de Karori Wildlife Sanctuary bij Wellington of Pukaha Mount Bruce National Wildlife Centre ten noorden van Wellington.
2. De zeldzame Fiordland Kuifpinguïn
Er komen in Nieuw-Zeeland meerdere pinguinsoorten voor, maar de meest zeldzame pinguïn ter wereld en dus van Nieuw-Zeeland is de Fiordland Kuifpinguïn. Deze pinguin komt voor in – de naam geeft het al een beetje weg – het Fiordland National Park.
Je herkent de pinguins redelijk makkelijk aan de enorme goudgele wenkbrauwen die doen denken aan een kuif. Ook heeft deze soort een blauwe glans over z’n zwarte uiterlijk, een witte buik en drie tot zes witte strepen op de wang.
3. De grote Nieuw-Zeelandse zeeleeuw
Nog zo’n bedreigde diersoort: de Hooker’s Sea Lion, of in het Nederlands de grote Nieuw-Zeelandse zeeleeuw. Want groot is dit dier zeker: het is de grootste zeeleeuwsoort ter wereld. Je ziet ze in de zee ten zuiden van het Zuidereiland van Nieuw-Zeelandwaar ze vaak lekker liggen te zonnebaden aan de oevers van het schiereiland Otago en in The Catlins.
Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is redelijk makkelijk te zien. De mannetjes hebben een donkerbruine tot zwarte vacht en donkere manen met een zilvergrijze glans rond de nek. De vrouwtjes en jonge dieren hebben een zilvergrijze of bruingrijze vacht.
4. Hectordolfijn (Hector’s Dolphin)
Van groot naar klein: de Hectordolfijn is juist de kleinste dolfijn ter wereld. Volwassen dieren zijn zo tussen de één en anderhalve meter lang. Ze hebben een grijze rug met een ronde zwarte rugvin, net als de staart en de flippers. Meestal zie je ze in groepjes in baaien en riviermondingen. Ze hebben geen enorm groot leefgebied, want ze gaan doorgaans niet verder dan acht kilometer uit de kust en honderd meter diep.
Wil je ze in het echt zien? Ga dan naar de haven van Akaroa, vlak bij Christchurch, daar heb je de meeste kans.
5. Nieuw-Zeelandse vleermuis vliegt niet
Nog zo’n bijzonder en helaas bedreigde diersoort, de Lesser Short-Tailed Bat of Mystacina tuberculata. Of in het Nederlands heel simpel de Nieuw-Zeelandse vleermuis. Deze vleermuis komt alleen in Nieuw-Zeeland voor en dan ook nog maar op weinig plekken.
En denk je bij een vleermuis aan een schim die vanuit het niets vlak over je hoofd vliegt? Dat is niet het geval bij deze soort. Ondanks dat hij wel kan vliegen, doet hij dat maar sporadisch. Deze vleermuis leeft namelijk vooral op het land, kruipt over de grond en klimt in bomen.
6. Het symbool van Nieuw-Zeeland: de Kiwi
De kiwi is het symbool van het land en de bijnaam van haar inwoners. Toch laat deze kleine loopvogel zich zeker niet makkelijk zien. Hij leeft vooral ’s nachts en is daarbij ook nog erg schuw.
De kiwi komt voornamelijk voor op Kapiti Island, wat dat ook meteen de beste locatie maakt om de vogel te spotten. Doe dat zeker als je in Nieuw-Zeeland bent, want de kiwi komt in het wild niet voor buiten dit land.
7. Nog een bijzondere pinguïn, de Geeloogpinguïn
De tweede pinguïn in deze lijst is de geeloogpinguïn. die naast de gebruikelijk witte buik en zwarte rug gele ogen heeft, naast een helder gele streep die vanaf de snavel over de kop loopt. Ondanks dat de vogels schuw zijn, hoor je ze vaak wel. Niet voor niets noemen de Maori ze ‘Hoiho’, dat zoiets als luidruchtig betekent.
Nog een leuk weetje: elk jaar in september leggen ze twee eieren op dezelfde plek. De pinguïnouders wisselen het uitbroeden per toerbeurt af en als alles goed gaat komen de eieren anderhalve maand later uit. De geeloogpinguïn leeft voornamelijk in het zuidoosten van Nieuw-Zeeland, op Stewart Island en op Banks Peninsula vlak bij Akaroa.
8. Kleurrijke verrassing: de Kea
Naast de Kiwi heeft Nieuw-Zeeland een andere bijzondere vogel, de Kea. De Kea is de enige bergpapegaai ter wereld en leeft op het Zuidereiland in bossen, berggebieden en graslanden. Je hebt kans deze vogel te zien als je naar Mount Cook, Arthur’s Pass National Park of Fiordland National Park gaat.
Je herkent de vogel makkelijk, want hij lijkt zoals je ziet een donkergroene papegaaisoort. Maar zodra de Kea wegvliegt wordt ook het feloranje onder de vleugels zichtbaar. De Kea is nieuwsgierig en slim, maar soms ook brutaal. Al met al een bijzonder en typisch Nieuw-Zeelands dier.
Ga op zoek naar Nieuw-Zeelandse dieren met TravelEssence
Hou jij van de natuur en van dieren? Dan is een droomreis naar Nieuw-Zeeland echt iets voor jou. Want in dit artikel hebben we nog niet eens de walvissen genoemd, of de enorme Jan-van-Gent-kolonie die je vindt op het Noordereiland.
Staat een reis naar Nieuw-Zeeland hoog op jouw bucketlist? Kijk dan snel op de website van TravelEssence, met prachtige voorbeeldreizen naar dit bijzondere land. Maar ook een op maat gemaakte vakantie is geen probleem voor de experts van TravelEssence. Weet je nog niet precies wat je wilt? Meld je dan aan voor de online sessies voor meer inspiratie.
Bekijk reisbestemming Nieuw-Zeeland op de website van TravelEssence
Foto’s: Pixabay & TravelEssence
Pauline reist en schrijft sinds 2010 voor onze wintersportsite Snowrepublic. Sinds 2017 is zij verbonden aan Reisschrijvers Media, als redacteur en reisschrijver voor Mountainreporters, OutdoorDichtbij en Alpenweerman. Hiken, klimmen, watersport en snowboarden, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline.