IJsland is en blijft één van de meest bijzondere bestemmingen. Op veel plekken waan je je op een andere planeet. De indrukwekkende watervallen, het uitgestrekte niemandsland, de imposante gletsjers, de zwarte stranden en natuurlijk het unieke IJslandse paard: de ervaringen die je op IJsland hebt, heb je verder echt nergens.

Als je je oriënteert op je eerste reis naar IJsland zijn al die hoogtepunten misschien overweldigend. Het grote voordeel is natuurlijk dat je eigenlijk niet verkeerd kunt kiezen, want alles is prachtig. Toch zetten wij een aantal absolute must-sees op een rij.

Strand met zwart zand

Je reis naar IJsland is niet compleet zonder de Golden Circle

Als je je verdiept in een reis naar IJsland kom je al heel snel op de Golden Circle. Deze bekende autoroute start niet ver van de hoofdstad Reykjavik en combineert een aantal highlights die je gezien moet hebben.

Je bepaalt zelf in welke richting je de ronde rijdt. Bovenin de cirkel vind je National Park Thingvellir (Þingvellir in het IJslands). Je kunt prachtig wandelen in het park, maar het absolute hoogtepunt is de Silfrakloof die tussen twee tektonische platen ligt, die van Noord-Amerika en Europa. Deze platen schuiven steeds iets verder uit elkaar, waardoor de kloof elk jaar een paar centimeter breder wordt. Je kunt er snorkelen en duiken.

Het hete water uit de aarde komt op veel plekken aan de oppervlakte in IJsland

Ook kom je op je reis Geysir tegen. Inderdaad, de geiser waarnaar alle geisers ter wereld zijn vernoemd. De geiser kan tot wel 80 meter hoog water en stoom de lucht in spuiten, alleen wet je nooit precies wanneer ‘ie dat gaat doen. Betrouwbaarder is de Strokkur die vlakblij ligt. Deze spuit elke acht tot tien minuten.

Verder op de route ligt Gullfoss, een gigantische waterval waarbij het water wel 32 meter in de diepte stort. Hoop op een zonnetje, want dan wordt de aanblik nog bijzonderder: met een regenboog!

Ook het Kerið kratermeer is bijzonder. Je kunt rond het prachtige blauwgroene water lopen, langs de randen van de trechtervormige krater.

Eén van de watervallen tijdens je rit over de Golden Circle. Foto: Robin Worrall

Ga heerlijk badderen in de natuurlijke heetwaterbronnen

Zwemmen in warmwaterbronnen of geothermische zwembaden is een eeuwenoude traditie onder IJslanders. Dat moet jij dus zeker ook doen! Dit kan op veel plekken in IJsland, maar de baden verschillen erg van elkaar. Hieronder staan een paar opties.

De bekendste heetwaterbron van IJsland is ongetwijfeld de Blue Lagoon, op nog geen 50 kilometer van Reykjavik. The Blue Lagoon lijkt nog het meest op een wellnesscentrum. Want ondanks dat het water natuurlijk verwarmd is, is het meer kunstmatig aangelegd. Dat doet overigens niets af aan de ervaring.

Natuurlijker zijn de Reykjadalur Hot Springs. Dit is een rivier middenin de natuur. Je loopt er vanaf de parkeerplaats zo’n 1.5 uur over, de terugweg vaak wat sneller. De ervaring is magisch: hoe verder je de rivier stroomopwaarts volgt, hoe heter het water. Ter plekke staan wat schotten om je te verkleden, maar zonder badkleding kan natuurlijk ook. Stap het ondiepe water in, zoek een lekker plekje en laat het water over je heen stromen.

In Noord-IJsland heb je de Mývatn Nature Baths, dat door veel mensen wordt gezien als een nog leuker alternatief dan de Blue Lagoon. Het is hier namelijk een heel stuk rustiger en de omgeving is misschien nog wel mooier.

Eén van de vele warmwaterbronnen in IJsland: Myvatn

IJsland, het land van de watervallen

Hou je van de kracht en schoonheid van watervallen? Dan is IJsland -letterlijk- jouw natte droom! Er zijn ontzettend veel mooie watervallen te vinden. We noemden Gullfoss al, die aan de Golden Circle ligt. Maar ook Swartifoss in het Nationale Park Skaftafell is een bezoek waard. De naam geeft het al een beetje weg: de waterval loopt over zwarte basaltzuilen. Een leuk weetje: de vorm diende als inspiratie voor Nationale Theatergebouw in Reykjavík en de kerk van Akureyri. Zie je de gelijkenis?

Bekijk de imponerende watervallen

Ook Skógafoss is prachtig. Je loopt naar de onderkant van de waterval en ziet het water een duizelingwekkende 60 meter naar beneden storten, en dat over een breedte van 25 meter. Heel indrukwekkend en wat voel je je klein!

Tot slot Dettifoss. Van dit rijtje dan, want er zijn nog veel meer grote en kleine watervallen in IJsland. Dettifoss is de grootste waterval van IJsland met 44 meter hoogte en 100 meter breed. De waterval in het noordoosten van het land is de krachtigste van heel Europa.

De Goðafoss-waterval

Richting het noordoosten? De Diamond Circle

Dettifoss maakt onderdeel uit van de Diamond Circle. En waar de Golden Circle in het zuid(west)en van het land ligt, vind je de Diamond Circle in het noordoosten. De vier hoogtepunten van deze rondrit zijn de eerdergenoemde heetwaterbron Mývatn, Húsavík, Asbyrgi en dus Dettifoss.

Húsavik wordt ook wel de walvishoofdstad van IJsland genoemd. Wil je deze imposante dieren zien, dan heb je hier de allermeeste kans. Wandelaars moeten naar de hoefijzervormige kloof Asbyrgi. De kloof zelf is 3,5 kilometer lang en in het midden van de kloof kom je langs een 25 meter hoge rots, Eyjan.

Zo ziet de kloof eruit

De indrukwekkende gletsjermeren

Voor een uniek panorama moet je naar het Jökulsárlón gletsjermeer. In het prachtige blauwe meer drijven ijsschotsen die afkomstig zijn van de gletsjer en die je regelmatig met een flink kabaal hoort afbreken en in het meer terechtkomen. De ijsschotsen drijven allemaal langzaam maar zeker richting de zee.

Zodra ze in het korte en smalle stukje rivier terechtkomen die het meer met de zee verbindt versnellen ze en drijven ze binnen de kortste keren in de zoute zee, waar ze langzaam smelten. Er loopt een brug over de rivier (waar je ook met je auto overheen rijdt), zodat je het schouwspel van alle kanten kunt bekijken.

Je kunt een boottocht maken op het meer, net zoals op het nabijgelegen Fjallsárlónmeer, waar je heel dichtbij de gletsjer kunt komen. Overigens kun je ook gletsjers bezoeken en daar een mooie wandeling maken of ijsklimmen. Dat kan bijvoorbeeld bij Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland, of Langjökull in de buurt van Reykjavik.

Uitzicht vanaf de Arctic Coast Way met in de zomer ook ’s nachts de zon aan de hemel

Nog meer hoogtepunten in IJsland

Vind je dit een flinke lijst aan hoogtepunten? Dat klopt, maar dat is nog lang niet alles. Wat dacht je bijvoorbeeld van de vele vulkanen die IJsland telt? Zeer regelmatig komen die tot leven, zoals de Fagradalsfjall in 2021. Of de Askja Highlands, waar je je bijna op de maan waant. Ook een bezoek aan de hoofdstad Reykjavik mag niet aan je reis ontbreken. Eigenlijk is één reis naar IJsland nooit genoeg!

Bekijk hier nog meer hoogtepunten van IJsland

Het water valt tientallen meters naar beneden bij Dettifoss

Boek je droomreis naar IJsland met Voigt Travel

IJsland is een bijzondere bestemming voor een gegarandeerd geweldige vakantie. En je beleeft die vakantie zoals jij dat wilt. Zelf op pad met de auto, met de camper of een groepsreis, bijvoorbeeld.

Wil je buiten de gebaande paden op pad, dan zit je met Voigt Travel helemaal goed. Van juni tot september vlieg je namelijk rechtstreeks naar Noord-IJsland, en dus niet naar Reykjavik. Daarmee ben je direct in de natuur en kan jouw avontuur van start!

Bekijk alle reizen naar IJsland met Voigt Travel en boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.