Ga mountainbiken, wielrennen of toerfietsen in Portugal

Door: Pauline van der Waal | Fan van de Algarve

Naar de Algarve voor een strandvakantie? Kan, maar bij Mountainreporters houden we minstens net zo veel van een actieve vakantie in de natuur. En dat kan geweldig in de Algarve, want er zijn ontzettend veel mogelijkheden om te fietsen. Of je nu houdt van mountainbiken, wielrennen of liever de regio verkent op de toerfiets, je kunt je hart ophalen in de meest zuidelijke provincie van Portugal.

Met de prachtige uitgestrekte en goudgele zandstranden, de rotsachtige en betoverende kuststrook, knusse dorpjes en levendige steden én natuurlijk de ongeëvenaarde natuur van het achterland, is de Algarve een geweldige vakantiebestemming. Je beleeft al deze pracht van dichtbij als je op de fiets stapt. Omdat er zoveel mooie routes zijn, hebben we een aantal pareltjes voor je op een rijtje gezet.

Foto: Team Tourism Consultancy (Interface Tourism)

Vijf dagen op de fiets: Via Algarviana

Enthousiaste mountainbikers kiezen vor de Via Algarviana. Dit is een pittige tocht, die je afhankelijk van je techniek, conditie en ervaring in een aantal dagen aflegt. Het beste is om er minimaal vijf dagen voor uit te trekken, zodat je optimaal van de omgeving kunt genieten.

De route is fysiek en technisch zeer veeleisend, en daarom niet geschikt voor beginners. De route is volledig bewegwijzerd, maar om zeker te weten dat je de goede paden volgt, raden we je aan om te rijden met navigatie. De GPX is de downloaden op de website. De gebruikelijk richting is van Alcoutim naar Kaap St. Vincent, maar andersom kan ook. Ben jij klaar voor deze ultieme uitdaging?

©ViaAlgarviana_Almargem

De beste routes om te wielrennen

Ook voor wielrenners is de Algarve prachtig. Er zijn diverse routes uitgezet, in vier verschillende niveaus. De routes met een lage moeilijkheidsgraad worden
aangeduid met de kleur groen, die met een gemiddelde moeilijkheidsgraad met blauw, de moeilijkere routes met rood en de allermoeiljikste met zwart.

Aan de oostkant van de Algarve lopen een aantal prachtige routes van niveau 1. Gemiddeld zijn de tochten zo’n 60 kilometer lang en tellen in verhouding wat minder hoogtemeters. Bijvoorbeeld een tocht door het mooie landschap bij Quebradas, van waaruit
je diepe lagunes en in de verte de Spaanse buurdorpen kunt zien.

Foto: Team Tourism Consultancy (Interface Tourism)

Of pak eens een route van niveau 3 in de centrale Algarve. Je start dan in vlak terrein, maar dat maakt al snel plaats voor een traject met opeenvolgende hellingen en afdalingen
in de richting van Castro Marim. Vanaf daar wordt de uitdaging nog pittiger door de progressieve klim naar het plaatsje Azinhal.

Is zelfs dat niet genoeg uitdaging? Dan ga je voor niveau 4, de zwaarste categorie. Met een tocht van maar liefst 163 kilometer en een totaal hoogteverschil van 2825 meter beleef je de volledige Algarve van oost naar west in één tocht. Pomp de banden maar vast op voor deze epische route!

Wil je alle routes bekijken en de uitgebreide beschrijvingen lezen?
Download dan deze Nederlandstalige brochure.

Foto: Team Tourism Consultancy (Interface Tourism)

Ronde van de Algarve

Een dagje niet zelf trappen, maar kijken naar de allerbeste fietsers? Dat kan tijdens de Ronde van de Algarve. De wedstrijd vindt in het voorjaar plaats en beslaat in totaal meer dan 750 kilometer, verdeeld over vijf etappes. Door de Ronde van de Algarve worden het binnenland en de kust van de regio in de schijnwerpers gezet. Geniet van de prestaties van de beste renners op de wereldranglijst.

Foto: Team Tourism Consultancy (Interface Tourism)

Toerfietsen: de Rota Vicentina route

Ken je de Rota Vicentina al? Je kunt daar fenomenaal wandelen, maar ook fietsen. Tot nu toe was alleen de Historische Weg van de Rota Vicentina mogelijk voor mountainbikers. Maar omdat er steeds meer enthousiaste fietsers zijn, zijn er nu veel meer mogelijkheden. En… zowel voor doorgewinterde fietsers als ook voor beginners en gezinnen. Intussen is er maar liefst meer dan 1000 km aan fietsroutes op de Vicentina-route, en zijn er verschillende gemarkeerde tochten uitgezet.

Foto: Team Tourism Consultancy (Interface Tourism)

Ga je mee fietsen in de Algarve?

De Algarve ligt in het zuiden van Portugal en is vooral bekend van de prachtige stranden. Maar er is heel veel meer te beleven in deze zuidelijke provincie van Portugal. Bovendien geniet je er bijna altijd van prachtig weer, want deze regio kent maar liefst 300 zonnige dagen per jaar.

De Algarve is fantastisch om op de fiets te ontdekken. En door de oneindige mogelijkheden is er voor elk soort fietser een prachtige route te vinden. Heel veel vakantieplezier gewenst in de Algarve!

Meer weten over de Algarve? Check snel de website Visit Algarve

Foto: Team Tourism Consultancy (Interface Tourism)

Hier regel je je fietsvakantie in de Algarve

Bij de volgende organisaties kun je fietsen huren, een gids reserveren en natuurlijk meer info krijgen over de fietsopties in de Algarve.

Abílio Bikes – Shop & Rentals – info@abiliobikes.com
Albufeira Bike Rental
Bike Tours Portugal – tours@biketoursportugal.com
Bikesul – info@bikesul.pt
MegaSport – booking@megasportravel.com
Musette.Bike – hello@musette.bike
Tours & tracks Algarve – toursandtracks@mail.telepac.pt

Foto: Team Tourism Consultancy (Interface Tourism)

Hoofdfoto: Foto: Team Tourism Consultancy (Interface Tourism)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.