Geniet van deze prachtige waterwandelingen

Door Pauline van der Waal | Fan van Oostenrijk

Water! Zeker in een warme zomer is er niets lekkerder dan afkoelen in fris bergwater. En in Oostenrijk kan dat op heel veel plekken. In rivieren en bergbeekjes, maar ook bij watervallen en kloven (‘klamm’ in het Duits) waar het water wild doorheen raast. Vrijwel alle watervallen en kloven kun je bezoeken tijdens een wandeling via de doorgaans goed onderhouden paden. Tijdens je hike geniet je van prachtige uitzichten, opgefrist door de waternevel van het naar beneden stortende water. Hieronder vijf plekken die absoluut een bezoek waard zijn.

Foto: Tourismusverband Steyr und die Nationalpark Region-Tman
Foto: Tourismusverband Steyr und die Nationalpark Region-Tman

1. De Krimmler watervallen van bijna 400 meter

Een absolute must-visit als je van watervallen houdt: de Krimmler watervallen van 385 meter hoog in het SalzburgerLand. Daarmee zijn ze de op vier na hoogste watervallen ter wereld en de hoogste van Europa. Omdat het water – verdeeld over drie niveaus – zo’n eind naar beneden stort, verstuiven de waterdruppels tot een heel fijne nevel. Hieraan wordt een geneeskrachtige werking toegedicht, want als je de nevel inademt heeft dat een positieve uitwerking op astma en allergieën.

Naast de natuur en de watervallen zelf, is er een activiteitencentrum met tentoonstelling van WasserWunderWerken in de openlucht, een expositie, WasserWunderBar en een waterbioscoop. Sla zeker het panoramaterras met uitzicht op de watervallen niet over. Vanaf WasserWunderWelt is het maar zo’n 10 minuten lopen naar de onderste waterval. De ‘Wasserfallweg’ leidt daarna met een wandeling van ongeveer een uur naar de bovenste waterval. Vanaf daar heb je een spectaculair uitzicht over de razende watermassa’s.

Foto: Ferdiand Rieder
Foto: Ferdiand Rieder

2. Bärenschützklamm in de Steiermark

Een andere bijzondere bestemming is de Bärenschützklamm. Je betreedt deze kloof via 164 houten bruggen en ladders met meer dan 2.500 sporten. Je legt 1.300 meter af en bedwingt daarbij zo’n 350 hoogtemeters. Onderweg leer je meer over de omgeving via de informatieborden die je tegenkomt. Halverwege kom je bij de grote waterval, die daar zo’n 50 meter naar beneden stort. Langs het pad staan indrukwekkende en ruige kalkrotsen van soms wel 300 meter hoog.

Een goede manier om de omgeving te bekijken is de rondwandeling vanaf het station in Mixnitz. Je doet normaal zo’n vijf uur over de 14 kilometer en 760 meter hoogteverschil. Halverwege, wanneer je de klim door de kloof hebt afgelegd, kun je een welverdiende pauze nemen bij Almgasthof Zum Guten Hirten, voordat je verder gaat richting het startpunt.

Foto: Pyhrn Priel Tourismus GmbH-Sulzbacher
Foto: Pyhrn Priel Tourismus GmbH-Sulzbacher

3. Bruisende wasserfallweg in Hintertux in Tirol

De gletsjer in van Hintertux zorgt voor de aanvoer van water. Veel water. Daar kun je optimaal en op je gemak van genieten op de zo’n 4 kilometer lange Wasserfallweg. Je komt dan langs de bruisende Tuxer watervallen, diep uitgesleten rotsen, natuurlijke rotsbruggen, grotten en kloven.

Neem ook een kijkje bij het zogenaamde ‘Hochstegenkalk’. Dit ligt op een hoogte van zo’n 1.500 meter in het achterste deel van de Tuxer Alpen. Geologisch is dit heel interessant: het is een smalle band van kalk en marmer, die helemaal loopt van Mayrhofen tot aan Hochstegen. Een ander interessant punt is de ‘Walfischmaul’ (walvisbek). Dit is een op een aparte manier gespleten rotsblok, veroorzaakt door de enorme kracht van het water in de Schrauben-waterval. Met een beetje fantasie zie je er een vissenbek in!

4. Liechtensteinklamm in St. Johann in SalzburgerLand

Ook de beroemde Liechtensteinklamm mag niet in dit rijtje ontbreken. Het is namelijk niet alleen een van de mooiste, maar ook een van de diepste ravijnen in de Alpen waar het water wild doorheen stroomt. Je kunt over steigers en bruggen door de kloof wandelen, en op die manier heel dicht bij het water komen. De wandeltocht door de kloof duurt ongeveer 1,5 uur. Voor het meest sprookjesachtige effect plan je het zo, dat je rond de middag de uitgang van de kloof bereikt. Door de zonnestralen die op dat moment via rotsspleten op de fijne waternevel van de Schleier-waterval schijnen, zie je letterlijk alle kleuren van de regenboog.

Foto: Phyrn Priel Tourismus GmbH-Fischbach
Foto: Phyrn Priel Tourismus GmbH-Fischbach

5. Combineer wandelen met zwemmen in Oberösterreich

Wil je echt iets bijzonders beleven, dan moet je naar de glasheldere Gimbach bij de Attersee. Je loopt eerst vanuit Weißenbachtal omhoog naar de bron van de Gimbach. Niets nieuws onder de zon, behalve dat dit gewoon een leuke wandeltocht is. Eenmaal daar aangekomen trek je je wandelschoenen uit en zwemvliezen, een duikbril en een neopreen pak aan!

De terugweg volg je de beek. Letterlijk in dit geval, want je loopt er doorheen. Onder water is het minstens zo mooi als erboven, want in de beek zie je diepe poelen die door de beek in de ondergrond uitgesleten zijn. Kijk goed, want de Gimbach heeft een hoop verrassingen voor je in petto. Zo zie je soms een school forellen, dan weer dikke oude boomstammen in de verschillende poelen. De verschillende dieptes, de helderheid en watervallen onderweg maken je tocht onvergetelijk!

Foto: Tourismusverband Steyr und die Nationalpark Region-Tman
Foto: Tourismusverband Steyr und die Nationalpark Region-Tman

Er wachten nog veel meer waterwandelingen op je

Kun je er geen genoeg van krijgen? Geen probleem. Er zijn in totaal ruim 700 watervallen in Oostenrijk, dus de mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos! Wil je nog meer lezen over waterwandelingen, of meer informatie over de tochten uit dit artikel? Kijk dan op Austria.info.

Lees hier alles over wandelen in kloven en bij watervallen in Oostenrijk

Hoofdfoto: Tirol Werbung

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.