Stel je eens voor. Een prachtige reis waarin je het kleurrijke Kaapverdië combineert met de paradijselijke Bissagos-eilanden, twee bijzondere archipels voor de kust van West-Afrika. Vanaf je expeditieschip kom je dicht bij ontoegankelijke kustlijnen en moeilijk bereikbare eilanden en beleef je een onvergetelijk avontuur.

Het meereizende expeditieteam bestaat uit hoogopgeleide experts. Zij zijn tevens je hosts aan boord en helpen je om het maximale te halen uit de bestemmingen die je bezoekt. Verbreed je horizon, kies je favoriete onderwerp en verdiep je verder in geologie, het natuurschoon of de geschiedenis van de plaatsen die je aandoet. We vertellen je graag meer over de expeditiecruise en natuurlijk over de bestemmingen onderweg.

Het ruige landschap van Boa Vista, Kaapverdië. Photo Arnau Ferrer

Op expeditie met Hurtigruten

Wat de reizen met Hurtigruten zo bijzonder maakt is dat ze volgens de authentieke routes van de historische ontdekkingsreizigers varen. Zo beleef je de betoverende landschappen zoals zij die zagen: ongerept, afgelegen en ontzagwekkend.

Een expeditie met Hurtigruten is informeel, avontuurlijk en vol bijzondere ervaringen. Stap aan boord en je kunt direct ontspannen en nieuwe plaatsen ontdekken. Het zal een onvergetelijke ervaring worden!

Kleurrijke bootjes. Foto: Shutterstock

Ga je mee met de 13-daagse Expeditie Cruise West-Afrika?

De 13-daagse Expeditie Cruise naar West-Afrika begint in Dakar, de kleurrijke en levendige hoofdstad van Senegal. In de haven van Dakar ga je aan boord van het expeditieschip MS Spitsbergen. Dit intieme en moderne schip beschikt over comfortabele, eigentijdse hutten en openbare ruimtes.

Het schip is niet zo groot, wat het wendbaar maakt en daarmee zeer geschikt voor het verkennen van de ongerepte eilanden voor de kust van West-Afrika.

Dakar in Senegal, Afrika. Foto: Shutterstock

Ontdek de pracht van Kaapverdië

Op zo’n 563 kilometer van het Afrikaanse vasteland ligt het relaxte Kaapverdië. Op de 15 verschillende eilanden is het klimaat mild tropisch. Hierdoor zijn er zowel prachtige zandstranden en woestijnen als groene bergen en valleien.

Onder water is het minstens zo bijzonder. Koraalriffen, walvisachtigen en schildpadden bijvoorbeeld. De ongeveer 500 verschillende vogelsoorten, waarvan enkele alleen maar op Kaapverdië voorkomen, maken deze plek tot een waar paradijs voor vogelspotters. Tijdens de expeditie verken je de eilanden Santiago, Fogo, Santo Antão en Boa Vista.

De vulkaan op Fogo, Kaapverdie. Photo Arnau Ferrer

De eilanden van Kaapverdië

Santiago is het grootste eiland van de archipel. Bijna de helft van alle Kaapverdianen woont hier. Je leert hier direct Kaapverdië goed kennen met de Afrikaanse cultuur. Bekijk ook de door UNESCO beschermde nederzetting Cidade Velha. Dit was ooit de hoofdstad van Kaapverdië, en toont nog altijd de overblijfselen van een bewogen geschiedenis en een roerig slavernijverleden.

Fogo is geweldig voor avonturiers. De naam van dit ruige eiland is letterlijk ‘vuur’. Dat komt door de enorme, actieve vulkaan die met 2800m het hoogste punt is van de archipel. Bekijk de prachtige vulkanische landschappen of ga op excursie naar de lavavelden van Chã das Caldeiras.

Santo Antāo vervolgens is groot en ruig en volgens velen daarom het meest spectaculaire eiland van Kaapverdië. Het hoogste punt van het eiland is Tope da Coroa, een berg van vulkanische oorsprong op 2000m hoogte. Heel bijzonder zijn de ‘ribeiras’; diepe en smalle ‘canyons’ (kloven) met bijna verticale wanden.

Tot slot Boa Vista, de meest oostelijke gelegen bestemming van Kaapverdië. Dit dunbevolkte eiland is omringd door riffen en bezaaid met duinen. De ruige kustlijn, met zijn ongerepte stranden is perfect om van de zon te genieten. Boa Vista is door de ligging (het dichtst bij het vasteland) in trek bij vele trekvogels.

IJsvogel bij Cidade Velha, Santiagio island, Kaapverdië. Foto: Shutterstock

Ongekende biodiversiteit op de Bissagos-eilanden

Naast Kaapverdië doen we de minder bekende Bissagos-eilanden aan. Deze vormen een ongerept paradijs voor de kust van Guinee-Bissau van ongeveer 88 eilanden, verspreid over zo’n 2500 vierkante kilometer in de Atlantische Oceaan.

De eilanden zijn maar mondjesmaat bewoond, dus de natuur heeft hier vrij spel. Door de tropische omstandigheden is hier een enorme diversiteit aan ecosystemen zoals mangroves, palmen, kustbossen, savannes en zandbanken.

Op de Bissagos leven zo’n 500 verschillende vogelsoorten en het is daarnaast een belangrijke overwinteringsplek voor veel trekvogels zoals pelikanen, ibissen en diverse soorten sterns. En vergeet het rijke onderwaterleven niet, met verschillende soorten zeeschildpadden, krokodillen, haaien (waaronder grijze riffen en hamerhaaien) en dolfijnen. De meest bijzondere bewoners zijn toch wel de zeldzame zoetwaternijlpaarden, die baden in de lagunes, en de West-Afrikaanse lamantijn, een soort zeekoe.

Bijzondere blik op de rivier op de Bissagos-eilanden.

De natuur is hier heilig

Ook heel bijzonder: op de eilanden leeft het Bijago-volk, een matriarchale samenleving waar vrouwen het economische, politieke en religieuze leven van hun gemeenschappen beheren.

Het geloof dat deze groep aanhangt is het animisme, dat natuurschoon als heilig bestempeld en uitgaat van de kracht van de natuur en zijn elementen.

Wandelen op Bissagos, Guinea Bissau. Photo Arnau Ferrer

Terug naar de kust bij Gambia

Na deze bijzondere reis vaar je vanaf de Bissagos-eilanden terug naar de kust voor een bezoek aan Banjul, de hoofdstad van Gambia. Deze kleine stad aan de Gambia-rivier is een belangrijk handelscentrum. Ook heeft Banjul een rol gespeeld bij het beëindigen van de slavenhandel.

Verken het historische Banjul te voet en bezoek bijvoorbeeld de levendige Royal Albert Market of neem een kijkje in het National Museum waar de geschiedenis van Banjul wordt belicht.

Kleurrijke winkel in Sal.

Meer informatie over deze prachtreis en boeken

Wat je verder nog moet weten over deze reis? De Engelssprekende expeditieleden delen onderweg dolgraag hun kennis, expertise en enthousiasme over de bestemmingen onderweg! Ze geven lezingen en organiseren allerlei activiteiten aan boord en aan wal. Tijdens de reis ga je regelmatig vanaf het schip aan land met een kleine tenderboot en krijg je een gratis wind- en waterafstotend expeditiejack. Ook gaat er een professionele fotograaf mee die je voorziet van tips en adviezen voor de beste landschaps- en natuurfoto’s.

De gehele reis is op basis van volpension, inclusief drankjes tijdens de maaltijden (huiswijn, scheepsbier, frisdrank en mineraalwater), onbeperkt koffie en thee en u krijgt een gratis herbruikbare waterfles. De expeditiereizen worden milieuvriendelijk uitgevoerd en er worden continu verbeteringen doorgevoerd om emissies en brandstofverbruik te verminderen.

Deze reis naar West-Afrika doe je met Norske Noorwegen reizen, al 70 jaar reisspecialist voor onder andere Noorwegen en daarnaast exclusief vertegenwoordiger voor Hurtigruten. Welke reis je ook zoekt, de reisspecialisten informeren je graag en zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 10:00 – 17:00 via (+31) 023-5289856 of per e-mail via info@norske.nl.

Lees meer over deze reis en boek direct, of bekijk eerst het dagprogramma

Hoofdfoto: Santo Antão, Kaapverdie, Afrika -HGR-154828- Photo Arnau Ferrer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.