Duurzaamheid & Graubünden, een gouden combinatie

Door: Pauline van der Waal | MySwitzerland – Graubünden

Als je op vakantie gaat naar het Zwitserse Graubünden, dan pak je daar zeker de trein. Met de beroemde Rhätische Bahn beleef je de prachtige bergwereld ultiem relaxt vanachter het raampje van de trein. Voor meer actie trek je te voet de bergen in, bijvoorbeeld door het Zwitsers Nationaal Park of de gletsjers in Davos en het Engadin. Lekker eten en drinken hoort natuurlijk ook bij een vakantie in het heerlijke Zwitserland, dat vol inzet op een duurzaam verblijf. Je komt nog tijd te kort…

Where to go, what to do, where to eat & drink en where to stay? Wij vertellen het je allemaal!

Lees hier alles over Graubünden op MySwitzerland.com

Where to go? De beste wandelplekken van Graubünden

Wij Mountainreporters zijn natuurlijk helemaal weg van de bergen en wandelen er liefst dagenlang doorheen. Het waanzinnige panorama, de uitgestrekte gletsjers, de planten- en dierenwereld; je ziet méér als je wandelt. Dat geldt zeker ook voor Graubünden. Wat wordt jouw favoriete hike?

Bergfanaten kunnen zich compleet uitleven in Graubünden. Copyright: Zwitserland Toerisme
Bergfanaten kunnen zich compleet uitleven in Graubünden. Copyright: Zwitserland Toerisme

1. Bezoek het ruim honderd jaar oude Zwitsers Nationaal Park

Het Zwitsers Nationaal Park werd al in 1914 opgericht en is daarmee het oudste nationale park van de Alpen. Je wandelt hier door prachtige natuur, die zich verder weinig aantrekt van de mens. Onderweg spot je geregeld gemzen, herten en bergmarmotten. Direct naast het park ligt het UNESCO-biosfeerreservaat Engadin Val Müstair, waar ook wandelen en de flora en fauna de belangrijkste trekpleisters zijn. Je kunt uren en uren wandelen in dit prachtige gebied.

2. Zie de klimaatverandering terug in de gletsjers

Wanneer je hoger de bergen in trekt, kom je bij het eeuwige ijs. De gletsjers strekken zich uit over de toppen van de bergen. Toch is de klimaatverandering duidelijk zichtbaar. Door de opwarming van de aarde smelt het ijs in de onderste regionen, waardoor de gletsjers zich terug lijken te trekken richting de top.

Om dit met eigen ogen te zien en te voelen bezoek je de Silvrettagletsjer bij Davos en de Morteratschgletsjer in het Engadin. Zorg natuurlijk wel dat je er op een milieuvriendelijke manier naartoe reist, bijvoorbeeld met de e-bike en te voet in Davos of met de trein naar station Morteratsch. De gletsjers zijn nog steeds enorm indrukwekkend om te zien en doet je nog meer beseffen dat duurzaam reizen de toekomst is.

Uitzicht op de Morteratschgletsjer. Copyright: Zwitserland Toerisme

3. Maak de tiendaagse UNESCO-wandeling Via Albula/Bernina

Je kunt een regio niet beter leren kennen dan er een aantal dagen al hikend doorheen te trekken. In Graubünden kan dat met de uit tien etappes bestaande Via Albula/Bernina. In totaal 131 kilometer wandel je door de prachtige natuur met bossen, meren en natuurlijk bergen.

Je volgt het Albula- en Berninatraject van de Rhätische Bahn, de herkenbare knalrode trein die je regelmatig door het groene landschap ziet slingeren. Dat heeft direct nog een voordeel, want als je een stukje van de wandelroute wilt overslaan, pak je gewoon de trein. Die brengt je in no-time naar je volgende bestemming.

Copyright: Zwitserland Toerisme

4. Natuur én cultuur in authentieke bergdorpen

Als je goed kijkt, zie je overal kleine bergdorpjes liggen in de dalen van Graubünden. Zodra je zo’n dorpje binnenwandelt daalt de rust over je neer. Hier leven de inwoners nog in het tempo van vroeger. Maar wees niet bang, rustig betekent zeker niet saai! In Graubünden worden bijvoorbeeld drie talen gesproken, waarbij de bewoners ook allemaal hun eigen cultuur en gebruiken hebben. En vergeet het lekkere eten niet. Dwaal door de dalen en laat je verrassen door de dorpjes en hun bewoners.

De kerktoren van Soglio. Copyright: Zwitserland Toerisme

What to do? De leukste uitstapjes in Graubünden

Naast wandelen is er nog veel meer te doen in Graubünden. Ben je een dagje moe, heb je wel zin in iets anders, of kom je net terug van een meerdaagse wandeling? Kies gewoon één van de vele andere leuke trips en activiteiten.

1. Maak een treinritje met de Rhätische Bahn

We hebben ‘m nu al een paar keer genoemd: de Rhätische Bahn. Dat is niet voor niets, want wie aan Zwitserland denkt, denkt aan treinen. Bovendien is het treintraject UNESCO erfgoed. Sowieso is het OV-netwerk in Zwitserland erg goed en kun je met bus en trein eigenlijk zonder al te veel problemen overal komen.

De Rhätische Bahn (RhB) rijdt door heel Graubünden, bijvoorbeeld met de beroemde Bernina Express. Het traject dat je aflegt met de trein is ongeëvenaard.  Viaducten, bruggen, tunnels en al slingerend steeds hoger. Met dit duurzame vervoersmiddel -de treinen rijden sinds 2013 voor 100% op waterkracht- zie je de pracht van Graubünden op z’n best.

Vergaap je aan infrastructuur van de Rhätische Bahn. Copyright: Zwitserland Toerisme

2. Combineer met de Bernina Kruidenexpres

Een beetje ’treinofiel’ zijn we wel bij Mountainreporters. Daarom op de tweede plek nóg een treinactiviteit. Je kunt namelijk met de panoramatrein Bernina Express op excursie naar de biologische kruidentuinen in het Valposchiavo. Doe dat vooral in de zomermaanden, wanneer de kruidenvelden rond het meer van Poschiavo een lust zijn voor het oog én de neus. Bij de excursie hoort een lunch waarin volop gebruik wordt gemaakt van de kruiden, zowel in het eten als in je thee.

Met de Bernina-express naar de biologische kruidentuinen. Copyright: Zwitserland Toerisme

3. Vink drie keer UNESCO af in Graubünden

Zoals je weet wijst UNESCO regelmatig het allermooiste cultureel en natuurlijk erfgoed aan en geeft het een beschermde status. In Graubünden was het drie keer raak. Zowel het klooster St. Johann in Müstair, het treintraject van de Albula- en Berninaspoorlijn van de Rhätische Bahn en de Tektonikarena Sardona werden aangewezen als UNESCO Werelderfgoed. Zo weet je direct wat je zeker moet gaan bekijken.

Het Klooster ST. Johann staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Copyright: Zwitserland Toerisme

4. Echte beren bezoeken in Berenland

Beren? In Zwitserland? Ja, dat klopt! Arosa heeft samen met een dierenwelzijnsorganisatie het berenreservaat Bärenland gesticht op de hellingen van de Weisshorn. De beren die in het reservaat worden opgevangen, zaten voorheen in kooien of aan kettingen en hadden slechte leefomstandigheden gemeen. Hier kunnen ze zich weer lekker ‘beer’ voelen. Voor bezoekers ook geweldig, want je kunt vanaf de verschillende platformen zien hoe de beren zich vermaken. Natuurlijk krijg je veel informatie over het reservaat, het verleden en de toekomst van deze beren.

Bekijk de beren in Arosa Bärenland. Copyright: Zwitserland Toerisme

Where to eat & drink? Culinair genieten in Graubünden

Op vakantie hoort lekker eten en drinken er natuurlijk bij. Zeker als je je overdag flink hebt ingespannen met een intensieve hike of fietstocht. In het Italiaanstalige stukje van Graubünden herken je biologisch en lokaal eten aan het label 100% Valposchiavo. Twaalf horecabedrijven in de buurt hebben dit label en serveren daarom de allerlekkerste lokale specialiteiten, vrijwel alles biologisch.

Duurzaam, biologisch en lokaal. 100% Valposchiavo. Copyright: Graubünden Ferien / Stefan Schlumpf

Drink een biertje uit een lokale brouwerijen

Bierbrouwen zijn ze niet vies van in Graubünden. Lokale biertjes van kleinschalige brouwerijen schieten hier als paddenstoelen uit de grond, zowel in het dal als ook op plekken hoog in de bergen. Geen wonder, want hop en mout wordt hier in de buurt verbouwd en heerlijk helder bergwater is hier ongelimiteerd verkrijgbaar. De keuze is reuze!

Breng zeker een bezoekje aan één van de lokale brouwerijen. Copyright: Zwitserland Toerisme

Where to stay? Duurzaam en hightech

Niet alleen cafés en restaurants gaan steeds meer op de duurzame tour, dat geldt ook voor hotels. Zij combineren dat dan ook nog eens met de nieuwste technische snufjes of bijzondere insteek. Zo heeft het Riders Hotel in Laax zonnepanelen op het dak en serveert de keuken lokale gerechten, maar ook hebben ze een reparatieservice voor kleding in de lobby.
Het Valsana Hotel in Arosa gebruikt vooral duurzame materialen en gaat bijzonder duurzaam met energie om, zodat gasten zich niet al te druk hoeven te maken over hun ecologische voetafdruk.
En wat dacht je van het Romantische Hotel Muottas Muragl in Engadin? Het is gelukt om het ruim 100 jaar oude hotel dat ook nog eens op 2500 meter hoogte ligt om te bouwen naar een duurzaam en CO2-neutraal gebouw.

Hotel Riders in Laax. Copyright; Zwitserland Toerisme

Genieten van Graubünden

Heb je je vakantieprogramma al samengesteld? Als je er nog niet uit bent, dan lees je nog veel meer over Graubünden op de website van MySwitzerland. Veel plezier met de voorpret.


Lees hier alles over Graubünden op MySwitzerland.com


Hoofdfoto: Copyright Zwitserland Toerisme

3 Reactie op “Dit zijn de allerbeste wandeltips en meer activiteiten voor Graubünden”

 • Pauline van der Waal
  Pauline van der Waal
  20 mei 2021 at 14:24

  Oh leuk Desiree! Echt super aanvulling, thanks! 🙂

 • Desiree
  20 mei 2021 at 12:00

  Wat mij betreft is Graubünden het mooiste stukje Zwitserland. Ik kom er al jaren en voor dit jaar hebben wij ook weer 5 weken geboekt, zomer en herfst. Al het bovenstaande is absoluut aan te raden! Ik zou nog willen toevoegen het wild spotten in de herfst, een bekend en goed te lopen dal hiervoor is Val Trupchun. Maar er zijn zoveel meer plekken waar wild te zien is. Burlende herten op de bergwanden, gemzen en steenbokken, voor de wildfotografen onder ons echt geweldig, maar natuurlijk ook voor iedereen die van de natuur houdt, wilde dieren bekijken in hun natuurlijke omgeving. Iets wat mijn hart zeker sneller laat kloppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.