Dit zijn de drie mooiste wandelingen op IJsland tijdens de zomer
Het prachtige IJsland is het land van de warmwaterbronnen, stoomzuilen, gletsjers, zwarte aswoestijnen en kleurrijke landschappen. Met andere woorden: IJsland is een paradijs voor avontuurlijke wandelaars die houden van de ongerepte natuur. Dit zijn de allermooiste wandelingen die we kennen.
De Laugavegur Trail is de indrukwekkendste van allemaal
Eén van de meest indrukwekkende wandelingen in IJsland is de Laugavegur Trail. Tijdens deze meerdaagse trekking van ongeveer 56 kilometer benemen de lavavelden, canyons, pastelkleurige bergen en dampende zwavelpoelen je de adem. Van het lavaveld boven Landmannalaugar en het zwanenmeer van Álftavatn, tot het ‘Woud van Thor’ aan de noordzijde van de Mýrdalsgletsjer: de wondermooie uitzichten van het Laugavegur Trail bezorgen je een magische ervaring!
Onze tips voor de Laugavegur Trail
Omdat de populaire Laugavegur Trail met z’n verschillende landschappen soms uitdagend kan zijn, geven we enkele tips voor een geslaagde trektocht:
- Doe de Laugavegur Trail tijdens de zomermaanden (eind juni-begin september). De paden zijn dan goed begaanbaar en de weersomstandigheden zijn ideaal. Vanwege veiligheidsredenen raden we je af deze wandeling buiten het seizoen te doen. Ook rijden er dan geen bussen die jou naar het beginpunt van de wandeling in Landmannalaugar brengen. Bovendien zijn de hutten waar je onderweg kunt overnachten gesloten.
- Van midden juni tot midden augustus is de drukste periode op het Laugavegur Trail. Het weer is vaak zacht en je hebt er 24 uur per dag daglicht. Door de populariteit van de wandeling zijn de hutten snel volgeboekt. Wees er dus op tijd bij!
- De IJslandse bergen staan bekend om hun wisselvallige weer. Ook wanneer je het pad tijdens de zomermaanden bewandelt, moet je voorbereid zijn op verschillende weersomstandigheden.
Wandelen op IJsland tijdens de winter | Niet alleen in de zomer kun je indrukwekkende wandelingen maken op IJsland. Ook tijdens de winter kun je wandelen langs de vele adembenemende natuurverschijnselen die IJsland te bieden heeft. Eén van onze favorieten is de wandeling naar de warmwaterrivier van Reykjadalur.
Wandel naar de warmwaterrivier van Reykjadalur
Deze wandeling neemt je mee langs bevroren watervallen, diepe kloven en hete stoom die ontsnapt uit de spleten van de aardkorst. En dat allemaal omringd door schitterende besneeuwde landschappen! De eindbestemming? Een hete warmwaterstroom waar je kunt baden in de vrije natuur.
Eerst een pittige wandeling langs de slapende vulkaan
De wandeling vertrekt vanuit Hveragerði (‘hver’ betekent warmwaterbron), een dorpje dat ligt aan de rand van het Hengillmassief. Dat is een slapende vulkaan waaruit dankzij de spleten in de aardkorst geothermische energie vrijkomt in de vorm van stoom, zwavel en heetwaterbronnen. Het pad begint relatief steil en leidt je de heuvels in. Nadien wandel je een dikke 3 kilometer langs het licht stijgende en slingerende pad. De wandeling duurt ongeveer een uur, maar wanneer er sneeuw of ijs op het pad ligt, kan daar al snel 20 tot 30 minuten extra wandeltijd bijkomen.
Aan het einde van het pad kun je genieten van de dampende rivier en het wilde decor van de stoomvallei van Reykjadalur. Ontspannen met een natuurlijk moddermasker in een bad met water tussen 35°C en 40°C kan ook!
Door het winterweer kunnen de condities van deze wandeling dagelijks veranderen. Bereid je dus voor op een iets uitdagendere wandeling. Achteraf kan je jezelf wel belonen met een bad dat dubbel zoveel deugd doet.
Badderen in de warme waterstroom van meer dan 35°C
De warmwaterrivier van Reykjadalur is enkele honderden meters lang. Als je het water liever warmer hebt, ga je meer stroomopwaarts. De waterstroom is helemaal niet zo diep. Vele bezoekers gaan op hun buik of rug liggen om volop van de warmte te genieten. Een heel grappig zicht om iedereen met knalrode wangen en een dikke muts te zien baden. In de winter zijn er minder bezoekers aan de warmwaterstroom. Zo geniet je tijdens je bad in alle rust van de geluiden van de natuur.
Aan de waterstroom zijn enkele panelen geplaatst waarachter bezoekers zich kunnen omkleden. Ook de houten steigers maken het allemaal wat comfortabeler en beschermen de omringende natuur.
Onze tips als je deze wandelingen in de winter maakt
Wandelen in de winterkou is niet vanzelfsprekend. We geven daarom graag een aantal tips:
- Check ter plaatse altijd vooraf of de condities goed genoeg zijn (bijvoorbeeld bij de toeristische dienst, in een winkeltje…)
- Draag goede kleding om de koude in de IJslandse bergen te trotseren. Thermisch ondergoed, dikke wollen sokken, een sjaal en een muts zijn essentieel. Ook een waterdichte jas en regenbroek beschermen je tegen de weersomstandigheden in de bergen.
- Draag stevig schoeisel waarbij de enkel ook wordt ondersteund.
- Ook handig om bij te hebben zijn crampons/stijgijzers, die je onder je wandelschoenen spant als er sneeuw op het pad ligt. Crampons vindt je bijna in ieder benzinestation op IJsland voor ongeveer 20 euro.
- De wandeling en het baden kunnen heel vermoeiend zijn. Neem daarom proviand mee om ook nog genoeg energie te hebben voor de terugtocht.
- Neem al je afval mee terug.
- Vertrek op tijd. In de wintermaanden gaat de zon vroeg onder en is het dus belangrijk dat je op tijd terugkeert uit het gebergte.
- Gebruik je gezond verstand. Voor deze wandeling moeten de weersomstandigheden meezitten en moet je goed voorbereid zijn. Is dat niet het geval? Doe de wandeling dan niet.
- Hoewel de vele warmwaterbronnen die je onderweg tegenkomt er leuk en gezellig uitzien om in te baden, zijn deze vaak kokend heet. Blijf hier dus uit de buurt en neem je bad pas op het einde bij de waterstroom van Reykjadalur.
- Als je wilt baden, vergeet dan niet je zwemkleding en handdoek. Ook slippers zijn handig, aangezien de grond ijskoud is.
- Probeer je haar droog te houden. Als het nat is, bevriest het en voelt het nog kouder aan.
- Onderweg sneeuwt of druppelt het vaak. Zorg daarom dat je rugzak waterdicht is of doe je handdoek in een aparte zak. Je afdrogen met een natte handdoek bij -5°C is niet aangenaam.
- Blijf op het pad voor je eigen veiligheid, maar ook ter bescherming van de natuur. De boetes zijn erg hoog.
Meer spectaculaire wandelingen: gletsjers en ijsgrotten
Over spectaculaire wandelingen gesproken, wist je dat je op IJsland naar de kern van Europa’s grootste gletsjer kan wandelen?
De betoverend mooie Vatnajökullgletsjer
De Vatnajökullgletsjer heeft een oppervlakte van ongeveer 8000km² en is omringd door gletsjertongen. Aan de rand van deze immense hoeveelheid eeuwenoud ijs drijven ijsbergen in ijsmeren. In het bekendste ijsmeer, Jökulsárlón, drijven blauw getinte ijsbergen richting de zwarte zandstranden van Diamond Beach. Een waar spektakelstuk!
Aan de rand van de Vatnajökull kun je nog een ander wondermooi natuurfenomeen bezoeken: de ijsgrotten. In de zomer sijpelt smelt- en regenwater onder de dikke ijskap door. Daardoor ontstaat een netwerk van spleten, holtes en tunnels. Tijdens de winter trekt het water zich grotendeels terug en ontstaan ijsgangen en -grotten aan de rand van de gletsjer.
Een bezoek aan de IJslandse ijsgrotten is ongetwijfeld één van de meest unieke belevenissen. Sommige ijsgrotten bestaan uit blauw oplichtende muren met talloze structuren, anderen worden dan weer gevormd door kristallen die het licht op alle mogelijke manieren reflecteren. Allemaal zorgen ze voor een spectaculair decor.
Volg onze tips om de ijsgrotten te bezoeken
Een bezoek aan ijsgrotten kan gevaarlijk zijn zonder begeleiding van de plaatselijke specialisten. Voor een geslaagd bezoek volg je dus best volgende tips:
- Door de onzekere stabiliteit van de ijsgrotten is een bezoek aan dit natuurwonder altijd met een gids. Daarnaast kunnen er onder het ijs ook onzichtbare, giftige dampen ontstaan door vulkanische systemen. Ga er dus nooit op eigen houtje naartoe. De plaatselijke specialisten bepalen welke locaties jij veilig kan bezoeken en geven je de juiste benodigdheden om jouw veiligheid te garanderen.
- Draag goede kleding. Zoals je waarschijnlijk al kon raden, kan het in de ijsgrot heel koud worden. Kleed je dus warm aan en werk met laagjes. Ook handschoenen en een muts zijn essentieel. Aangezien het in de grotten ook vochtig kan worden en er wel eens druppels naar beneden vallen, is kleding waarvan de bovenste laag kleding waterdicht is het best. Natte kledij voelt extra koud aan.
Ontdek IJsland met Nordic
Wil je graag IJsland ontdekken? De Travel Designers van Scandinaviëspecialist Nordic kennen hun bestemmingen door en door en kijken samen met jou naar een droomvakantie op maat. Boek je vakantie via nordic.be of nordic.nl.
Pauline reist en schrijft sinds 2010 voor onze wintersportsite Snowrepublic. Sinds 2017 is zij verbonden aan Reisschrijvers Media, als redacteur en reisschrijver voor Mountainreporters, OutdoorDichtbij en Alpenweerman. Hiken, klimmen, watersport en snowboarden, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline.