Dierenliefhebbers die aan Australië denken? Die zien een schattige koala op blaadje kauwen, een lieve babykangoeroe in de buidel van z’n moeder, of de fotogenieke quokka die altijd blij lijkt om je te zien. Toch is dat niet het gehele beeld. Niet voor niets wordt Australië ook wel het ‘Land of the Nope’ genoemd als mensen verwijzen naar de wat minder lieve dieren.

We presenteren daarom een spannend lijstje van de gevaarlijkste en giftigste dieren die je Down Under kunt vinden. Enne… Of dit reden is om juist niet naar Australië te gaan? Absoluut niet! De kans dat je deze dieren ongewenst tegenkomt is klein en in de meeste gevallen is het juist interessant om (op een verantwoorde en veilige) manier op zoek te gaan naar deze vaak prachtige dieren.

Pas op, overstekende kangoeroes! Foto: Pixabay

De ‘Salty’ oftewel de zoutwaterkrokodil

In Australië heb je verschillende soorten krokodillen en sommige leven in zoet en andere in zout water. De zoutwaterkrokodil komt voor in de wateren van het noorden van Australië. Ondanks hun naam kunnen deze dieren ook in zoet water voor.

De zoutwaterkrokodil kan z’n zeven meter lang worden en is razendsnel in het water. Loop daarom ook zeker niet te dicht aan de waterkant, want zo’n krokodil bespringt z’n prooi vanuit het water in een fractie van een seconde. Let daarom goed op de waarschuwingsborden.

Natuurlijk zijn de dieren wel ontzettend indrukwekkend om in het echt te zien. Wil je ze bekijken, ga dan mee op een excursie om dat op een verantwoordelijke manier te doen.

Een ‘Salty’ Foto: Pixabay

De gevaarlijkste slangen leven in… Australië

Veel mensen zijn bang voor slangen. En hoewel dat echt niet altijd nodig is, is het verstandig om in Australië bijzonder goed op te letten of je slangen ziet. Veel van de meest giftige en dodelijke slangen ter wereld komen dan ook voor in Australië.

Let daarom goed op, zeker als je door bosjes of hoog gras wandelt. Slangen vallen je nooit zomaar aan, maar als je (bijna) op ‘m gaat staan, dan heeft zo’n slang weinig keus. Als je een slangenbeet hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken omdat een tegengif nodig kan zijn. Onthoud daarom goed hoe de slang eruit zag, dan weet de dokter wat hij of zij moet doen. In de meeste gevallen komt het zover niet. Zie je een slang, blijf dan gewoon stilstaan totdat die weggaat of beweeg zelf rustig in tegenovergestelde richting als hij dat niet doet.

Een erg giftige slag is de oosterse bruine slang. Deze is te vinden in de oostelijke delen van Australië. Ze kunnen tot ongeveer twee meter lang worden en houden zich graag op in stedelijke gebieden en op boerderijen. Let daarom extra op als je op een boerderij verblijft.

Een ander zeer giftig exemplaar is de Inlandse Taipan. Het gif van deze slang is extreem dodelijk. Eén beet bevat genoeg gif om honderd mensen te doden. Toch hoef je niet echt bang te zijn, omdat deze slang erg schuw is en zich bijna nooit laat zien.

Pas op voor slangen! Foto: Pixabay

De witte haai is erg gevaarlijk, maar valt weinig aan

Als het een keer gebeurt is het groot nieuws: een haaienaanval. Niet voor niets, want deze imposante dieren spreken enorm tot de verbeelding, niet alleen door de kaskraker Jaws. Er zitten overal rond Australië haaien van verschillende soorten, maar als er een haai aanvalt is dat bijna altijd de witte haai.

Witte haaien komen voornamelijk voor aan de zuid- en oostkust van Australië. Toch is zwemmen in de zee meestal harstikke veilig, omdat de zee goed in de gaten wordt gehouden door strandwachten.

Haaien in Australië Foto: Pixabay

Pas op voor kwallen

Geen haai te zien? Mooi, maar vergeet ook de kwallen niet. Er zijn een aantal soorten die je niet wilt tegenkomen, omdat hun gif dodelijk is. Ook kwallen in het water worden goed in de gaten gehouden, dus controleer van te voren altijd even of je kunt zwemmen op de door jou uitgekozen plek. Soms zijn er ook netten die de kwallen tegenhouden.

Eén giftige soort is de Box Jellyfish. Deze staat zelfs te boek als het meest giftige dier. Deze kwal heeft ook wel de naam kubuskwal of stinger en heeft vijftien lange tentakels die vol met dodelijk gif zitten. Dan heb je ook nog eens de Irukandji. Je ziet ‘m bijna niet, maar ook deze kwal kan giftige steken geven. Ze komen in hetzelfde gebied voor als de box jellyfish.

De redback spider in z’n web. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Help, een spin!

Is de angst voor spinnen in Nederland vaak wat overdreven – want wat doet een oude vertrouwde kruisspin nou eigenlijk – in Australië is dat anders. Neem nou de Funnelweb Spider. Deze giftige spin leeft in en rondom Sydney en een beet kan dodelijk zijn. Als je gebeten wordt moet je zo snel mogelijk behandeld worden met antigif.

Ook de Redback Spider of roodrugspin is geen lieverdje en één van de meest dodelijke spinnen ter wereld. Groot zijn ze niet, maximaal een centimeter of drie. Je herkent ze aan de kenmerkende rode streep of ruit op hun zwarte rug.Kijk bij een toiletbezoek altijd onder de rand, een bekende schuilplaats van deze spin.

Foto: Pixabay

De kangoeroe, het meest gevaarlijke dier van Australië

Welk dier het allergevaarlijkst is? Dat is de kangoeroe! Want de kans is vrij klein dat je de giftige en gevaarlijke dieren uit het rijtje hierboven tegenkomt. Haaienaanvallen bijvoorbeeld komen hooguit enkele tientallen keren per jaar voor, en in slechts een heel klein gedeelte daarvan met dodelijke afloop.

Een kangoeroe tegenkomen is veel waarschijnlijker. En dat gebeurt regelmatig op de weg, waardoor er best wat ongelukken gebeuren. Overigens: de kangoeroe deelt deze twijfelachtige eer met dieren als de koe en het paard. Ook die duiken nog wel eens plotseling op voor je auto!

Meer inspiratie en boek je reis naar Australië

De natuur in Australië is machtig en mooi. En dat moet je eigenlijk met je eigen ogen gaan bekijken. Op de website van TravelEssence vind je de mooiste (voorbeeld)reizen naar Australië en nog veel meer verhalen, foto’s en video’s over dit prachtige land.

Ben je op zoek naar een reis die écht helemaal aan jouw wensen en eisen voldoet? Dan helpen de experts van TravelEssence je graag.

Bekijk alles over Australië op de website van TravelEssence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.